Cum își promova after school-ul învățătoarea Dana Blându: „Super școlarul se lansează de la noi”
Învățătoarea Dana Blându de la școala nr. 10 Maria Rosetti din București, demisă după ce în presă au apărut mai multe înregistrări în care se arăta nemulțumită de cadourile cumpărate de părinți cu ocazia sărbătorilor, își promova, în urmă cu mai mulți ani, after school-ul pe un site dedicat femeilor din postura de „reformatoare” a sistemului de învățământ românesc și a dascălului care înțelege toate nevoile unui copil, apelând la argumente de bun simț.
Acestea nu par însă să fi fost și argumentele pe care le-a dat părinților elevilor din clasa ei de la școala Maria Rosetti, aceștia susținând că învățătoarea făcea presiuni pentru a-și înscrie copiii la after school-ul pe care îl deținea. Singurul argument pe care îl folosea era acela că after school-ul pe era foarte aproape de zona în care locuiau. Mama care a denunțat-o pe Dana Blându crede că învățătoarea își alegea copiii de la clasă în funcție de profesia părinților și de proximitatea locuinței – cât de aproape erau sau nu de after school.
„În România trebuie să existe locuri în care copiii să relaționeze și să-și facă temele”
În articolul citat, Dana Blându explica motivul pentru care, împreună cu o altă colegă, a avut inițiativa înființării unei școli private. „De multe ori am „visat” la spații moderne, la material didactic adecvat, la activități didactice atractive, la alt tip de relaționare copil – învățător sau școală – familie. Drept urmare, am început să căutăm soluții”.
Iar soluția a reprezentat-o înființarea școlii private Școlar As, în 2005, care acum are două sedii, în Băneasa și Pipera, și oferă servicii de after school, tabere și petreceri pentru elevi.
Pentru a fi și mai convingătoare, învățătoarea explică nevoia copiilor de a socializa apelând la o experiența personală pe care a avut-o cu fiul ei. „Mi-am dorit foarte mult să-l cresc autonom, independent, creativ, dar el era nefericit fiindcă nu socializa mai mult cu alți copii de vârsta lui. Atunci m-am gândit pentru prima dată că ar trebui să existe și în România locuri speciale unde copiii să și relaționeze și să-și și facă temele”, scria Dana Blându în urmă cu opt ani, potrivit sursei citate.
Părinților li se explică importanța continuității între ceea ce fac elevii la școală și ce ar trebui să facă acasă și avantajele pe care le are un after school comparativ cu ședințele de meditații sau lasarea copiilor în grija bunicilor sau a bonelor.
„Sigla noastră – un fel de școlar „Superman” – este un personaj de desen animat, care face lucruri bune, iar super școlarul acesta se lansează de la noi. Dacă eu l-am lansat, dacă l-am format cum trebuie, el va avea succes”, explica Dana Blându.
„Ce i se potrivește unui copil, nu i se potrivește și celuilant”
Învățătoarea Blându pledează pentru înscrierea copiilor la after school pentru că aici există personal calificat, gata să se plieze de nevoile fiecărui copil. „Experiența de la clasă, pe care o are un învățător, studiul individual te ajută să capeți o anumită tehnică, o strategie pentru a putea aborda orice caracter, oricât ar fi de dificil. Pentru fiecare copil trebuie găsit tipul de motivație care i se potrivește. Ar trebui ca întotdeauna să se țină cont de faptul că există tratamente individuale – ce i se potrivește unui copil, nu i se potrivește și celuilalt. Ideea este să construiești un copil pe părțile lui bune; dacă tot timpul tu îi scoți în evidență aceste părți, el va fi „un bun”.
Ca ultim argument, învățătoarea Blându subliniază beneficiile pe care părinții le vor avea dacă își înscriu copiii la after school. „Părintele care vine seara ți își ia copilul „mâncat, învățat și relaxat” nu mai are altceva de făcut decât să-l iubească și să-l drăgălășească”.
În prezent, învățătoarea Dana Blându este cercetată penal în urma unei sesizări făcute de Inspectoratul Școlar al municipiului București, după înregistrările apărute în presă în care părinții erau jigniți și certați ca nu au cumpărat cadouri suficient de valoroase pentru personalul didactic și auxiliar al școlii Maria Rosetti din București. După prezentarea cazului Danei Blându și sancționarea acesteia prin demiterea de la școala la care preda, mai mulți părinți au sesizat și alte cazuri de școli unde elevilor li se cer bani pentru diverse achiziții.
În urma acestui scandal, ministerul Educației a anunțat că un Cod de etică pentru profesori urmează să fie finalizat până pe 15 iunie, document permițând sancționarea cadrelor didactice în cazuri similare cu cel al învățătoarei Dana Blându.
Mai mult decât atât, ministrul Educației, Remus Pricopie, a vorbit de nevoia modificării Codului Muncii astfel încât acele cadre didactice care sunt demise de la o școală să nu se mai poată angaja în învățământul de stat. Potrivit legislației actuale, Dana Blându se poate angaja la o altă școală în urma susținerii examenului de titularizare.
În plus, miercuri, prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut lui Pricopie ca în două săptămâni să vină cu o soluție pentru reglementarea fondului școlii.