CUM L-A EVITAT BĂSESCU PE BOC LA INUNDAȚII

Publicat: 23 07. 2012, 17:49
Actualizat: 09 12. 2016, 22:15

Pătrăuți (județul Suceava) și Dorohoi (județul Botoșani) suntlocalitățile în care amândoi au reușit să ajungă să vadă cumviiturile au luat casele oamenilor, dar până și aceste puncte ceidoi demnitari au avut grijă să le bifeze în zile și în moduridiferite. În ciuda faptului că prăpădul meteorologic și hidrologica luat amploare din 23 iunie, șeful Executivului și-a începutvizitele la sinistrați abia la 29 iunie (marțea trecută). Șefulstatului a avut un start și mai întârziat, respectiv vinereatrecută, când a ajuns în județele Suceava și Botoșani. Miercuri,după o ședință de Guvern-maraton, Boc i-a trimis pe miniștri înteritoriu și el s-a prezentat în Galați, Brăila și județul Neamț(Roman și Doljești). Vineri, când și președintele „s-a aruncat” învâltoarea apelor la Pătrăuți, Dornești și Dorohoi, premierul a luatcalea județului Bacău (Săucești, Schineni și orașul Bacău).Sâmbătă, Traian Băsescu s-a dus pentru prima oară la Săucești, iarEmil Boc la Galați și Șendreni. A doua zi, șeful statului revenitîn aceeași localitate din județul Bacău, iar prim-ministrul aplecat spre Zamoștea (județul Suceava). Începutul săptămânii adebutat cu vizite din nou separate, cei doi făcând o rocadă alocațiilor. Șeful Executivului a fost luni la Galați și marți înBotoșani și, din nou, în județul Suceava tot la Dărmănești, iarpreședintele a fost luni în județele Suceava (Dornești) și Botoșani(Dorohoi) și marți la Galați și pentrua treia oară la Săucești.

Ministrul de Interne: Nici nu era bine să fie în acelașiloc

La întrebarea ziarului Gândul de ce seevită cei doi și dacă există un conflict între ei, ministrul VasileBlaga – care i-a așteptat la Galați pe cei doi dar în zile diferite- a declarat: „Eu nu le știu programul dar nici nu era bine să fieîn același loc. Eu am convingerea că nu este nicio disensiune întrecei doi”. Reamintim că ziarul Gândul a relatatdeja despre faptul că președintele ar fi supărat pe Emil Boc.Potrivit unor surse din PDL, șeful statului i-ar fi spuspremierului să nu crească TVA ci să impoziteze pensiile.

Cursa printre ape a autorităților

Președintele Traian Băsescu a fostdin nou într-o zonă amenințată de ape, laGalați, acolo unde ieri fusese Emil Boc. „Adundebitul Prutului cu debitul Dunării și cu debitul actual alSiretului și nu îmi iese inundație”, a declarat Băsescu pe geamulmașinii la intrarea în oraș. Șeful statului a inspectat și digulconstruit pentru apărarea orașului Galați și le-a spusjurnaliștilor, întrebat fiind cum i se pare construcția, că aceastaeste singura soluție. Tot ieri, Băsescu s-a deplasat din nou laSăucești și a avut o ședință scurtă la primărie, unde a discutatdespre problema canalizării și a cerut ca până joi să fie dateavizele necesare.

Ministrul de Interne Vasile Blaga s-a aflat ieri la Galați undes-a ridicat digul pentru apărarea orașului. Demnitarul a declaratpentru Gândul: „Sunt convins cănu se va inunda Galațiul, mă bazez pe analizele experților dindomeniu. Acum cota este de 678 centimetri, va merge spre 687, noisuntem pregătiți și pentru șapte metri”. La întrebarea ziaruluiGândulreferitoare la faptul că gălățenii nu s-au oferit voluntari pentruridicarea digului, Blaga a spus că au venit oameni din diferitesocietăți comerciale care au ajutat la construirea digului. „Vreausă fiu sincer până la capăt. M-am bazat oricum în principal pe 1500de oameni, cei de la Armată, Jandarmerie, ISU”. Ministrul deInterne mai spune că situația din România este una mai bunăcomparativ „cu ce s-a întmplat cu o lună în urmă în Polonia,Ungaria, Franța”. „La noi nu s-a inundat niciun oraș mare”, spuneBlaga. Ministrul îi avertizează însă pe primarii din localitățilemici care au fost inundate în primele zile: „Va trebui să insistămcu măsurile drastice față de autoritățile locale care nu vin lacursurile pentru situații de urgență organizate de stat, ca să știecum să se organizeze în astfel de situații”. Autoritățile au decissă deverseze o parte din apa Dunării în Canalul Dunăre-MareaNeagră, în zona centralei nucleare de la Cernavodă, pentru a evitainundarea unor suprafețe suplimentare de teren, a declarat, ieri,ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de Agenția Mediafax:”Am decis de ieri seară, la ecluza de la Cernavodă, ca o parte dinapa Dunării să fie preluată de canalul Dunăre-Marea Neagră. Estevorba de o cantitate nesemnificativă”. Ministrul a efectuat ieri ovizită în județul Neamț, în câteva localități afectate deinundații. Premierul Emil Boc a fost ieri în localitatea suceveanăDărmănești, unde opt case au fost distruse de ape.

El a lăudat implicarea autorităților locale, dar și a populațieiîn reconstrucția noilor locuințe. Premierul Emil Boc a participat,de asemenea, la Botoșani, la ședința Comitetului Județean pentruSituații de Urgență.