Prima pagină » Știri » Cum l-a iertat Băsescu pe Năstase. Condamnat doar pentru „o găinărie”, fostul premier rămâne cu cea mai înaltă distincție a statului român

Cum l-a iertat Băsescu pe Năstase. Condamnat doar pentru „o găinărie”, fostul premier rămâne cu cea mai înaltă distincție a statului român

Cum l-a iertat Băsescu pe Năstase. Condamnat doar pentru „o găinărie
La aproape un an de la condamnarea definitivă pentru corupție în dosarul Trofeul Calității, Adrian Năstase este încă posesorul Ordinului Național Steaua României. Potrivit legii astfel de decorații sunt retrase de președinte în momentul în care survine o condamnarea. Legea însă nu spune că președintele este obligat să retragă decorația.

La aproape un an de la condamnarea definitivă pentru corupție în dosarul Trofeul Calității, Adrian Năstase este încă posesorul Ordinului Național Steaua României. Potrivit legii, astfel de decorații sunt retrase de președinte în momentul în care survine o condamnare. Legea, însă, nu spune că președintele este obligat să retragă decorația. Gândul a solicitat lămuriri de la Administrația Prezidențială, care a comentat într-un răspuns oficial că aceste informații nu sunt de interes public.

Până în prezent, în România au fost retrase trei astfel de distincții oferite de Administrația Prezidențială. În cazul lui Cătălin Voicu, președintele Traian Băsescu a retras decorația în termen de două săptămâni de la condamnare.

Pe 30 noiembrie 2002, președintele Ion Iliescu i-a conferit lui Adrian Năstase Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Fostul președinte l-a decorat pe Năstase pentru „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării și dezvoltării României, pentru competența și abnegația dovedite în actul guvernării”.

În urmă cu un an de zile, Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității. Sentința completului de cinci judecători ai Curții Supreme este una definitivă. Potrivit legislației, în momentul în care o persoană care a primit o decorație de la președintele României este condamnată definitiv, această distincție este retrasă.

Legea 29/2000 prevede următoarele: Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în urmâtoarele situații: „a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzutela lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului”

Având în vedere aceste prevederi, președintele Traian Băsescu putea să îi retragă lui Năstase ordinul, așa cum a făcut-o deja în alte cazuri. Legea nu prevede însă că ordinul este retras automat după o condamnare. De asemenea, legea nu prevede niciun termen în care președintele trebuie să decidă. Retragerea ordinului se face prin intermediul unui decret prezidențial.

Gândul a solicitat Administrației Prezidențiale să precizeze dacă îi va retrage acest ordin lui Adrian Năstase. Biroul de presă al președenției a transmis un răspuns oficial în care susține că informațiile cerute nu sunt informații de interes public. „Aceasta nu face obiectul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, toate informațiile de interes public prevăzute de mai sus-menționata lege se regăsesc pe site-ul Administrației Prezidențiale (www.presidency.ro) și/sau în Monitorul Oficial al României”, ne-a transmis Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale.

Purtătorul de cuvânt a mai explicat că informațiile solicitate de gândul referitoare la decorația lui Năstase sunt execeptate de legea 544/2001 prin art 12 din lege, care spune următoarele: „Sunt exceptate de la publicare informațiile privind deliberarile autorităților, precum si cele care privesc interesele economice și politice ale Romaniei, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate”. Bogdan Oprea a mai precizat că informațiile solicitate țin de prevederea din lege care spune că nu sunt publice informațiile ce țin de deliberările autorităților publice.

Băsescu: Nătase a fost condamnat pentru o găinărie

Președintele Traian Băsescu a declarat la o emisiune televizată că regretă ce i s-a întâmplat lui Adrian Năstase, pentru ce a reprezentat acesta pentru țară, precizând că fostul premier a fost condamnat „pentru o găinarie”. „Îmi pare rău pentru ce i s-a întâmplat. (…) Năstase are potential să revină în viața politică .Problema e cât și-l dorește partidul, nu capacitatea revenirii. Năstase nu și-a vândut țara, a fost condamnat pentru o găinărie. Electoratul îți poate ierta asta”, a spus Băsescu.

În cazul lui Cătălin Voicu, președintele Băsescu s-a arătat mai puțin indulgent și a retras decorația acestuia la două săptămâni de la condamnarea definitivă. Pe 22 aprilie, Cătălin Voicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare de Curtea Supremă, decizia fiind definitivă. Pe 9 mai, președintele a semnat decretul prin care i-a retras Ordinul «Virtutea Militară» – în grad de Cavaler. În comunicatul de presă, Administrația Prezidențială a precizat că ordinul a fost retras tocmai pentru că Voicu a fost condamnat definitiv pentru corupție.

În mai 2007, președintele i-a retras lui Corneliu Vadim Tudor Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler. În decretul publicat nu se menționează clar articolul din legea 29/2000 în baza căruia decretul a fost retras. Vadim a fost decorat în 2004 de Ion Iliescu. Retragerea decorației a fost decisă în 2007 de Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, condus de Doinea Cornea. Motivul retragerii a fost acela că Vadim nu și-a prezentat scuzele pentru scandalul făcut în plenul Parlamentului la ședința în care a fost citit raportul Tismăneanu prin care a fost condamnat comunismul. Vadim a atacat decizia în instanță și a câștigat procesul. Fostul lider PRM spune că și acum deține acasă distincția oferită de Ion Iliescu. 

După 1989, a mai fost înregistrat un caz similar. Fostul președinte Emil Constantinescu a retras distincția acordată tot de el unui fost torționar. Mai exact,  Vasile Ciolpan, fostul director al Penitenciarului de la Sighetul Marmației, înschisoare unde a decedat mare parte din elita politică interbelică, a fost decorat cu Medalia „Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial – 1941-1945”.

Ce este ordinul Steaua României

Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin național; a fost creat în 1864 de Cuza Vodă și a fost acordat în acea perioadă într-un număr redus.

După proclamarea independenței (1877), Carol I înființează acest ordin prin legea votată în 10 mai 1877. A fost abrogat în 1948 și reînființat în decembrie 1998.  Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofițeri, comandanți (comandori), mari ofițeri, mari cruci. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

LOTO, LOTO 6/49. Noi extrageri LOTO de la ora 16:45. Report de 8,6 milioane de euro la LOTO 6/49

Autor

Citește și