Cum „l-au ajutat” Benga și un tânăr PSD-ist pe Oprescu să obțină un nou mandat – de arestare. Personajele-cheie din dosarul Primarului Capitalei
Principalul denunțător în dosarul primarului Sorin Oprescu, directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, inculpat și el în dosar, le-a povestit procurorilor DNA că ar fi intermediat mită în valoare de aproximativ 1 milion de euro către Sorin Oprescu, în perioada 2013-2015. Conform acestuia, principalele contracte din care primarul general al Capitalei și-ar fi luat comisioanele erau încheiate cu Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București (ACCU) și de Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștilor (CCPBPB) și vizau asfaltarea aleilor din complexul brâncovenesc de la Mogoșoaia, respectiv lucrări de „apă-canal” în cimitirele din București. Însă, din spusele denunțătorilor, Oprescu ar fi perceput comisionul-șpagă de la toate contractele desfășurate la cele două instituții.
Cornel Bogdan Popa a condus ambele instituții în perioada respectivă, fiind mutat de Oprescu de la Palate la Cimitire „deoarece, la prima dintre instituții (unde își desfășurase activitatea până atunci), nemaiavând lucrări, (…) nu mai avea ce mită să încaseze și, implicit, nu mai avea nici ce mită să-i dea inculpatului Oprescu Sorin Mircea„, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare.
Două contracte care au ca obiect cele descrise de Popa au fost câștigate de firmele Green Line Construct (2 contracte de reparații la aleile de la Palatele Brâncovenești, în valoare totală de aproximativ 3,7 milioane euro) și Delta Paper, respectiv Delta Construct Invest (cele două firme au același CUI, conform Registrului Comerțului, ele câștigând contractul în valoare totală de aproximativ 3,5 milioane euro, pentru lucrările la rețeaua de apă și canalizare a cimitirelor bucureștene Ghencea, Metalurgiei, Iancu Nou și Sfânta Vineri), conform portalului de achiziții publice.
Astfel, firma Green Line Construct a câștigat în 2013 un contract-cadru de 2,7 milioane lei de la CCPBPB, pentru reparația și întreținerea drumurilor din complexul brâncovenesc de la Mogoșoaia. În trei contracte subsecvente, în valoare de 1,6 milioane lei, Green Line Construct s-a asociat cu S.C. Construcții Erbașu, conform portalului de achiziții publice.
Conform referatului de arestare preventivă pentru cei 5 funcționari publici din rețeaua lui Oprescu, valoarea totală a acestui contract s-a ridicat la 4,65 milioane lei, adică peste 1 milion de euro: „În baza acordului cadru cu numărul (…..) /10.04.2013 având ca obiect „Execuție lucrări de întreținere și reparații drumuri C.C.P.B.P.B.” au fost încheiate între C.C.P.B.P.B. și asocierea formată din societatea denunțătoare și S.C. (…..) S.A., un număr de șapte contracte subsecvente, precum și patru contracte de lucrări, atribuite prin achiziție directă, în valoare totală de 4.649.868,72 lei cu tot cu TVA (aproximativ 1.044.914 euro)”.
Din acest contract, mita a fost de 2,291 milioane lei, adică aproximativ 515.000 euro, conform referatului DNA. Banii s-ar fi dus în contul unei firme controlate de Cornel Bogdan Popa prin interpusul său Romeo Albu, zis Romică, reținut și el în dosar, precum și al altor două firme.
Justificarea oferită pentru banii de șpagă a fost că lucrările au fost subcontractate către cele 3 firme, însă conform procurorilor, sumele din acte nu corespund, reieșind faptul imposibil ca 150% din lucrări să fi fost subcontractate.
În ianuarie 2014, firma Green Line Construct a câștigat al doilea mare contract cu CCPBPB, în valoare totală de 11,86 milioane lei (aproximativ 2,69 milioane euro), vizând lucrări de reparație și întreținere a unor clădiri ale CCPBPB – cavoul Bibescu, birouri și altele.
Pentru a prinde în bugetul Capitalei banii pentru acest nou contract, Bogdan Cornel Popa i-ar fi cerut unei persoane de la firma respectivă suma de 400.000 de euro, drept mită care să ajungă la Sorin Oprescu, însă persoana l-a refuzat, spunând că nu are banii respectivi. Ulterior, Popa i-a spus că „a rezolvat” el cu Oprescu și că contractul este asigurat, conform referatului DNA.
În total, firma respectivă a câștigat din aceste contracte aproximativ 3,7 milioane euro. Cele două contracte erau numite generic, de către inculpați, „aleile” și „Gardul”, conform referatului DNA. Green Line Construct este deținută de Cristina Giorgiana Gogonea, 27 de ani, din București, însă este administrată de Viorel Cătănescu, 33 de ani, din Dărmănești, Dâmbovița, conform Registrului Comerțului.
Foto: politica-broastei.ro.
Viorel Cătănescu este fost viceprimar PSD al comunei Dărmănești, Dâmbovița, funcție din care a demisionat în martie 2015. El este de asemenea liderul TSD Dărmănești. Viorel Cătănescu mai deține firmele Beby Trans (aflată în întrerupere de activitate) și Sava Serv Construct, toate în Dărmănești.
Din informațiile prezentate anonimizat de procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă pentru Sorin Oprescu, reiese că Green Line Construct este firma care l-a denunțat pe Oprescu, alături de alte patru persoane. Conform inculpatului Cornel Bogdan Popa, aproximativ 80% din șpaga de pe anul 2013 a provenit din acest contract de la Palatele Brâncovenești.
Firma Green Line Construct a fost și beneficiara mai multor achiziții directe făcute în perioada august-septembrie 2013 de mai multe licee din București. Astfel, firma a câștigat contracte de câte 8.000 de lei pentru servicii de consultanță tehnică în domeniul achizițiilor cu Colegiul Tehnic Mihai Bravu, Liceul Tehnologic Elie Radu, Colegiul Tehnic Costin Nenițescu, Liceul Tehnologic 19, Liceul Benjamin Franklin, Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, Colegiul Național Matei Basarab, Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Liceul Dante Aligheri, Liceul Decebal. În total, 80.000 de lei.
„Benga” a făcut canalizarea cimitirelor pe 3,5 milioane de euro
Al doilea mare contract anchetat de procurorii DNA se referă la „lucrări de apă-canal” la Cimitirele din București, instituție unde Cornel Bogdan Popa a ajuns director în 2014. Conform acestuia, „sumele remise în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de la „apă și canal” efectuate la A.C.C.U. (punctul 3 de mai sus), respectiv diferența de la lucrările de „Gard” efectuate la C.C.P.B.P.B. de societatea denunțătoare (punctul 2 de mai sus)”, conform referatului DNA.
Conform portalului de achiziții publice, un contract public cu acest obiect a fost atribuit de ACCU în mai 2014 către firma Delta Paper, valoarea acestuia ridicându-se la 15,3 milioane lei (aproximativ 3,48 milioane euro). Era vorba despre un acord cadru de lucrări de reparații la rețelele exterioare hidroedilitare, extinderi locale, sisteme de drenare a apelor în exces, branșamente la locațiile aflate în administrarea ACCU București.
Ulterior, prin 4 contracte subsecvente, în valoare totală de 15,5 milioane de lei (aproximativ 3,52 milioane euro), lucrările apar pe numele firmei Delta Construct Invest a lui Claudiu Bengalici, firma Delta Paper schimbându-și denumirea. Lucrările au avut loc în cimitirele Ghencea, Metalurgiei, Iancu Nou și Sfânta Vineri.
Delta Construct Invest a funcționat în București până în 2014, când a fost radiată și a fost mutată în Iași.
Foto: Facebook.
Firma respectivă este deținută de Claudiu Bengalici, 33 de ani, zis „Benga” conform profilului de Facebook, din Onești, Bacău. Bengalici este un apropiat al directorului de la Cimitire, Bogdan Cornel Popa, firma acestuia fiind de fapt controlată chiar de Popa, conform procurorilor DNA. Pentru a-i spăla banii din mită obținuți de Popa, Benga percepea un comision, care înainte de includerea sa în schemă se ridica la 8%, conform referatului DNA.
Potrivit procurorilor DNA, firma Green Line Construct nu a mai dorit să continue activitatea de corupție și a refuzat acest contract de la Cimitire, astfel că pentru a continua să obțină mita, directorul Bogdan Cornel Popa a apelat la „Benga”, pe care l-a trecut la firma controlată de el până atunci prin Romeo Albu, zis Romică. Benga și-a pus soția ca administrator al acestei firme. Bengalici spăla prin firma respectivă sumele de bani primite drept mită de către Bogdan Cornel Popa, păstrând pentru sine un procent de 15%.
Lucrările efective pentru acest contract erau subcontractate de Delta Construct Invest către alte firme, care virau procentul din profit către Popa, prin firma lui „Benga”, mai reiese din referatul DNA.
„Benga” a fost reținut de procurorii DNA în acest dosar, fiind propus pentru arestare preventivă sub acuzația de complicitate la spălare de bani. Conform DNA, Bengalici ar fi ajutat o persoană din conducerea Primăriei Capitalei să disimuleze proveniența a peste 6,4 milioane de lei, primite în două rânduri ca mită, „creând aparența că între firma pe care o administrează și cea a denunțătorilor au existat relații contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de corupție”.
Bengalici a mai deținut până în 2006 firma Sukkar Impex din Iași, aceasta fiind prinsă în 2003 de Garda Financiară Constanța cu tranzacții fictive cu motorină către o firmă fantomă, în valoare de 380.000 lei, conform Ziua de Constanța. Conform portalului instanțelor de judecată, în 2009 fosta firmă a lui Bengalici a mai făcut obiectul unei plângeri a Finanțelor Iași împotriva deciziei procurorilor de a nu începe urmărirea penală în cazul său. Cererea a fost respinsă de judecător ca fiind tardivă.
Mutarea șefului de la Palatele Brâncovenești la Cimitire, pentru că se terminase șpaga de încasat
Conform lui Cornel Bogdan Popa, „sumele remise în anul 2013 proveneau în proporție de 80% din mita pe care o încasa de la denunțători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B. (punctul 1 de mai sus), iar o altă parte provenea de la un contract menționat încheiat de aceeași instituție cu SC (…..) SRL, condusă de (…..)”, se arată în referatul procurorilor.
La finalul lunii septembrie 2013, Popa i-ar fi spus lui Sorin Oprescu că „nu mai sunt lucrări de atribuit la C.C.P.B.P.B., Primarul comunicându-i că, la întoarcerea lui (…) din concediu, îl va numi pe acesta director la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (A.C.C.U.) sau la A.L.P.A.B”, arată procurorii DNA.
Mutarea lui Popa de la Palate la Cimitire a avut loc în decembrie 2013. Motivul ar fi fost acela că, practic, Oprescu nu mai avea ce mită să încaseze de la Palatele Brâncovenești, pentru că nu mai existau mari contracte, susțin procurorii.
„Potrivit aprecierii lui (…), se poate spune că a fost mutat de la C.C.P.B.P.B la A.C.C.U. de către Primar deoarece, la prima dintre instituții (unde își desfășurase activitatea până atunci), nemaiavând lucrări, (…) nu mai avea ce mită să încaseze și, implicit, nu mai avea nici ce mită să-i dea inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA„, se arată în referatul DNA.
Dezinsecția Palatelor și Cimitirelor, la aceeași firmă, contra 1,5 milioane euro
Firma care asigură dezinsecția și deratizarea Palatelor Brâncovenești, precum și a cimitirelor bucureștene, este una singură: Wasval SRL, din Iași, aflată în prezent în insolvență. Valoarea totală a celor două contracte câștigate în perioada cercetată de procurori în legătură cu șpăgile primite de Sorin Oprescu se ridică la 1,5 milioane euro.
Astfel, în 2012, Wasval câștiga un acord cadru pe 4 ani, pentru dezinsecția, deratizarea și tratamentele fitosanitare de la CCPBPB, în valoare de 1,21 milioane lei (aproximat 275.000 euro). În 2014, la ACCU, aceeași firmă a câștigat un contract cu același obiect, tot pe 4 ani, în valoare de 5,27 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro).
În total, firma Wasval din Iași a câștigat contracte în valoare de aproximativ 1,5 milioane euro de la Palatele Brâncovenești și de la Cimitirele bucureștene, instituții din contractele cărora Sorin Oprescu este acuzat de DNA că și-ar fi tras mita.
Aleile cimitirelor costă 6 milioane de euro în 2015
În martie 2015, contractul pentru reparațiile și reabilitarea aleilor din cimitirele bucureștene a fost câștigat de firma Total Green Serv. Contractul atribuit de ACCU pe 4 ani are o valoare de 27,32 milioane lei (aproximativ 6,07 milioane euro).
Firma din Bragadiru este deținută de bucureșteanul Florin Constantin Anton, 26 de ani, conform Registrului Comerțului. Este singurul contract public câștigat de această firmă, conform portalului de achiziții publice.
Cum mergea mita către Oprescu
Conform procurorilor DNA, firmele care câștigau contracte cu instituțiile amintite păstrau pentru ele 30-33% din profitul brut, restul fiind destinat mitei: 10% din valoarea contractului pentru Sorin Oprescu, 5% pentru directorul economic din Primăria Capitalei Mircea Octavian Constantinescu și restul din sumă pentru Cornel Bogdan Popa, directorul Palatelor brâncovenești, apoi al Cimitirelor din București.
Erată: Dintr-o regretabilă eroare, în varianta inițială a materialului, valoarea contractului Delta Construct Invest a apărut ca fiind de 7 milioane de euro, în loc de 3,5 milioane. Ne cerem scuze și facem cuvenita rectificare.