Cum mi-am luat primul „buletin de remainian”. Rachel Sargent: „În România, mă simt acasă”
Dacă există britanicul care merită să devină primul deținător al unui buletin de adoptat în cadrul campaniei Romanians adopt Remainians, Rachel Sargent poate fi, cu siguranță, acel britanic. De ce? Aventura românească a lui Rachel Sargent a început în 1994, când a venit în România să lucreze pentru o firmă de consultanță. A renunțat repede la cifre ca să-și urmeze pasiunea din copilărie, inspirată de nimeni alta decât mama ei, bucătar-șef de renume. A gătit întotdeauna pentru prieteni și a organizat diverse mese festive, în care ingredientul cheie a fost plăcerea de a găti și dragostea față de frumos.
Țara noastră a inspirat-o în ale bucătăriei, iar tainele bucatelor tradiționale le-a învățat de la cel căruia îi spune „mentorul” ei, cel cu care a deschis prima dată The London Street Atelier, un „hobby business”, așa cum îl numește ea. Inspirată de călătoriile prin țara noastră și de lecțiile date de partenerul ei de afaceri, Rachel s-a îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă ingrediente tradiționale, locale și, după moartea prietenului ei, a decis că cifrele nu o fac fericită și că trebuie să se ocupe de ceea ce-i aduce bucuria în suflet.
„Am renunțat la finanțe și am făcut o mică mică întreprindere, ceva mic pentru pasiune. Din cauza aceasta eu fac numai evenimente private, ceva pentru persoane cărora le place mâncarea și vor ceva un pic diferit, cu soul, cu feeling”, explică Rachel.
Cum de a rămas în România? Dacă în 1994, când a venit aici, spunea că nu va sta mai mult de doi ani, iată că au trecut 22 de ani de atunci și Rachel Sargent este tot aici. A învățat limba română și glumește spunând că acea călătorie a fost prelungită un pic: „Nu am găsit un bilet dus-întors”, spune Rachel cu zâmbetul pe buze.
„Nu știu de ce, dar mă simt acasă aici. Îmi place inima latină, îmi place simțul creativ. Nu-mi place birocrația, dar nimănui nu-i place. Îmi place vremea și, probabil îmi place un pic că românii au simțul umorului și sunt oameni calzi”, afirmă Rachel, completând cu faptul că noi suntem puțin prea sensibili, ceea ce nu-i întotdeauna un lucru bun.
Și totuși, calitățile noastre sunt mai evidente decât defectele în ochii englezoaicei Rachel. Dincolo de toate, ea a devenit un ambasador al României pentru străinii care nu știu prea multe despre țara noastră și cărora încearcă, pe cât posibil, să se arate că România nu-i așa cum, în mod greșit, o percep cei de peste hotarele ei.
„Din păcate, România are o imagine mai negativă decât realitatea pentru străini, care nu știu că ea are vinuri bune sau munți frumoși și vreme frumoasă sau oameni cu educație”, explică Rachel, spunând că prietenii ei au fost cu toții surprinși când au ajuns în țara noastră și au descoperit că nu e chiar atât de rău pe cum își imaginau. A gătit pentru un grup de italieni salată de vinete, sărmăluțe în foi de viță, fasole bătută și dovlecei pane. Le-a dat la desert mere coapte și de băut bere, socată și vin de casă, făcându-i pe turiștii din Italia să uite de paste și de pizza.
Spune că nu-și face planuri și că nu se știe niciodată ce-ți aduce ziua de mâine. Îi place să gândească așa cum simte și să trăiască pentru fiecare zi în parte. Vrea să rămână în România, însă nu poate garanta că așa se va întâmpla.
„Eu nu pot să vorbesc. Sunt absolut dezamăgită. Nu am crezut. Eu cred că este o greșeală mare pentru țară și un dezastru”
Despre conaționalii ei nu se ferește să spună, cu ochii în lacrimi, că au făcut o greșeală teribilă acum o săptămână, când au votat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, catalogând gestul lor drept stupid și dăunător atât viitorului Regatului, cât și celui al celorlaltor state din Uniune.
„Eu nu pot să vorbesc. Eu sunt absolut dezamăgită. A fost o surpriză super mare pentru mine. Nu am crezut. Eu cred că este o greșeală mare pentru țară și un dezastru. Pur și simplu nu mă simt bine, mă simt un pic dezechilibrată și a fost un fel de rușine pentru că față de Europa în total este un fel de rușine, mă gândesc eu și are foarte multe implicații pentru alte țări și pentru noi, pentru englezi. Nu vorbesc despre Scoția, cu care probabil va fi un divorț”, spune Rachel despre decizia care schimbă imagina Uniunii Europene așa cum o știm noi și care va avea implicații negative din foarte multe puncte de vedere, după cum spune chiar ea.
Rachel este de părere că britanicii au votat din motive distincte de scopul acestui referendum. Ei au votat ca o ripostă față de situația din orașul lor, față de politicieni și de conducerea locală, față de problemele din comunitatea lor restrânsă.
„Este prea dureros să vorbesc. Pentru mine, imaginea asta este un coșmar. Este ceva prost, stupid și izolat pentru că, cred că restul Europei va avea o reacție și va exista o rejecție față de Marea Britanie. Va fi o insulă cu condiție nefavorabilă față de Uniunea Europeană și cred că viitorul nu arată bine”, vorbește Rachel, făcând referire la lucrul prețios pe care l-au avut britanicii și pe care l-au aruncat, pur și simplu, la gunoi.
Dezamăgită de rezultat, Rachel Sargent a devenit Rachel Sargenescu. Are un buletin de adoptat în cadrul campaniei Gândul și GMP Advertising/Webstyler, Romanians adopt Remainians, chiar dacă ea se simte deja adoptată de țara noastră, ca răspuns la un ultim strigăt al celor 16 milioane de britanici care au vrut să rămână în Uniunea Europeană.
„Am fost captivată de campanie pentru că a sintetizat în două sau trei fraze totul. Un Romanian a adoptat un Remainian și cu un buletin. A explicat totul, în trei secunde totul este explicat. Și îmi place ideea că este o ilustrație că românii au inimi calde și au dat o mână de ajutor britanicilor prea stupizi ca să aprecieze ceea ce au avut și au pierdut acum”, încheie Rachel Sargent, zâmbind și sperând că poate ceva se mai poate schimba pentru țara ei natală.
Poți lua și tu parte la campania Romanians adopt Remainians și poți ajuta virtual un britanic să simtă că un cetățean european îi este aproape.
OPERATOR IMAGINE: ROMICĂ CROITORU