O comună din Botoșani reprezintă un exemplu în întreaga țară – arată că atunci când vrei cu adevărat să faci ceva se pot găsi soluții – elevii de la școală primesc câte o masă caldă pe zi care este plătită din bugetul de festivități al Primăriei.
Decizia administrației din comuna Drăgușeni, județul Botoșani a venit după ce o anchetă socială a relevat că mulți copii sunt flămânzi la școală, iar acasă rareori reușesc să mănânce ceva cu adevărat hrănitor care să îi ajute să se dezvolte.
Astfel, la școală s-a implementat un program prin care peste 100 de elevi primesc o masă caldă pe zi la școală, iar banii sunt luați din bugetul local ia rînainte fuseseră destinanți festivităților din comună.
Eugen Nechita, primarul din Drăgușeni, a povestit pentru adevarul.ro cum ancheta socială privind situația economică a localnicilora avut rezultate îngrijorătoare. Astfel, acesta a descoperit că mulți copii stau flămânzi la școală, ceea ce l-a determinat să facă eva astfel încât instituția să le asigura măcar o masă caldă aproape în fiecare zi.
„Noi am pornit acest proiect după o serie de vizite cu asistenţa socială, dar şi cu asistentul comunitar prin comună, pe la oameni. Ne-am dat seama că este necesar să-i ajutăm pe copii, pentru că nu toţi au posibilităţi. Sunt mulţi care lucrează în agricultură, au mulţi copii, puţine surse de venit sau chiar deloc. Era dramatic şi am zis că trebuie să facem ceva. Am pus cap la cap lucrurile şi analizând în Consiliul Local, împreună cu profesorii am decis să oferim, la şcoală, copiilor o masă caldă. Ceva consistent care să le alunge foamea şi să-i ajute să se concentreze la ore”, a explicat primarul Eugen Nechita.
O firmă de catering dintr-o zonă apropiată ar fi urmat să livreze mâncarea pentru a ajunge la școală caldă.
Astfel, încă de anul trecut cei peste 100 de elevi din clasele primre, dar și preșcolari, beneficiază de un pachet alimentar în valoarea de 10 lei/per masă, albătuit din carne, legume și desert, astfel încât raportul nutritiv să fie unul bun pentru micuți.
„Noi nu mai făceam zilele comunei. Şi nici alte chestiuni inutile. Am direcţionat fonduri către un dispensar, către şcoli, inclusiv această masă caldă. Ne-am dat seama că din bugetul local, făcând economie, puteam asigura hrană şi pentru ciclul gimnazial”, a mai povestit primarul comunei.
„Orice primărie ar putea face lucrul acesta. Ar ajuta ca măcar la şcoală aceşti copii, şi vorbesc în special de cazurile sociale, să fie sătui. Depinde de drămuirea banului”, a mai punctat acesta.
Astfel, și cei aproximativ 150 de elevi din ciclul gimnazial se bucură de o masă caldă.
De cealaltă parte, profesorii, care au putut vedea efectele unei mese calde consumate de către copii, au susținut că mulți dintre aceștia aveau o masă cu adevărat consistentă doar de sărbători iar de cele mai multe ori veneau fără pachet la școală și fără bani de mâncare.
„Din punct de vedere social este o idee extraordinară. Sunt copii cu o situaţie familială grea. De multe ori vin fără pacheţel. O bucăţică de cărniţă pe zi, mulţi nu au acces la aşa ceva în familie”, a explicat Doinița Roman, cadru didactic.
„Te simţi mai bine când ai burtica plină. Poţi să fii atent mai uşor”, a povestit o elevă.