Cum pot fermierii să primească despăgubiri pentru pagubelor produse de secetă

Cum pot fermierii să primească despăgubiri pentru pagubelor produse de secetă
Publicat: 19/08/2015, 17:03

Tanczos Barna a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, la Miercurea Ciuc, că atrage atenția tuturor fermierilor că vor beneficia de compensarea pagubelor provocate de secetă doar dacă anunță primăriile pe raza cărora locuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Atrag atenția tuturor fermierilor, nu numai din județul Harghita, ci și la nivel național că procedurile de despăgubire pentru pagubele cauzate de secetă pornesc cu cererea fermierului, care se depune la primăria pe raza căreia își are domiciliul. Niciun leu nu va fi plătit fără ca fermierul să își anunțe pagubele la nivelul acestei comisii locale, care se formează prin grija primarului și care face prima eveluare a pagubelor. Chiar dacă ministerul lucrează la hotărârea de guvern prin care pe sistemul de minimis vor plăti anumite sume pentru aceste calamități, nimeni nu va fi despăgubit, niciun leu nu va fi plătit dacă nu a fost anunțată paguba”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, fermierul trebuie să depună o cerere la primărie, în care va specifica suprafața afectată de secetă, cultura și paguba suferită, apoi comisia locală pentru situații de urgență va evalua situația pe teren, va aprecia suprafața, procentrul de afectare și va estima valoarea pagubelor, iar ulterior comisia județeană pentru situații de urgență va verifica veridicitatea datelor, va întocmi situația centralizată și o va înainta Ministerului Agriculturii.

Tanczos Barna a dat ca exemplu județul Harghita, unde o comisie județeană se va deplasa, începând cu 21 august, în fiecare comună și va verifica evaluările făcute pe plan local, le va centraliza, urmând ca până în 31 august să fie înaintate Prefecturii.

„Ar fi păcat ca județul Harghita să rămână pe dinafară, au fost pagube foarte mari și la culturile de cartofi și la porumbul siloz, pe pășuni, fânețe, deci în următoarele zile fermierii trebuie să se deplaseze la primărie, pentru a depune cererile de despăgubire”, a spus senatorul Tanczos Barna.

La rândul său, directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat corespondentului MEDIAFAX că până în prezent în județ a fost raportată o suprafață afectată de secetă de 162.748 de hectare, cea mai afectată cultură fiind cea de cartof, cultura de bază în Harghita.

„Din suprafața de 162.784 de hectare afectată de secetă, 2.760 de hectare sunt cultivate cu porumb, 14 hectare cu sfeclă de zahăr și 4.900 de hectare cu cartofi, adică mai mult de jumătate din suprafața însâmânțată cu cartofi în județ, care a suferit un grad de afectare cuprins între 35 și 45 la sută”, a spus șeful DADR Harghita.

El a adăugat că seceta a mai calamitat în Harghita 18.750 de hectare cultivate cu plante furajere perene, 3.100 de hectare cu plante furajere anuale, aproape 2.000 de hectare cu porumb siloz, 72.950 de hectare de fâneață și 58.550 de hectare de pășune.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara luni că autoritățile vor acorda diferențiat despăgubirile specifice fermierilor mici și fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Totodată, ministrul susținea că nu există o evaluare precisă a efectelor secetei în agricultură.

Tot luni, reprezentanții agricultorilor, ale căror culturi au fost grav afectate de secetă în ultimele luni, se declarau nemulțumiți de durata evaluării pagubelor de către autorități, dar și de ineficiența cheltuielilor cu sistemul de irigații.

La începutul lunii august, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a declarat pentru MEDIAFAX că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiții nerecuperabile, și va majora prețurile produselor românești, în perioada următoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Alain Delon a fost condus pe ultimul drum! Unde a fost înmormântat marele actor: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia