Reprezentantul României la OMS a explicat cum putem evita purtarea măștii de protecție în spațiile deschise, mai ales în contextul în care țara se confruntă cu un val de căldură. De asemenea, acesta a punctat că măsura a fost adoptată de mai multe țări europene cu scopul de a limita răspândirea noului coronavirus.
Alexandru Rafila a precizat că soluțiile pe care le putem implementa pentru a evita purtarea măștii de protecție în spațiile deschise, mai ales atunci când este cald, este păstrarea distanței de un metru și jumătate față de celelalte persoane, precum și evitarea intervalelor orare aglomerate dintr-o anumită zonă, potrivit Digi24.
„Dacă putem ține distanța de un metru jumătate nu trebuie să folosim masca în exterior. Când mergi la piață, de exemplu, intervalul orar când este aglomerat poate fi evitat, așa că poți merge când nu e aglomerat. Nu există această utilizare a măștii decât atunci când nu poți respecta distanța de siguranță. Asta este filosofia”, a explicat Alexandru Rafila.
De asemenea, acesta a punctat că oamenii ar trebui să poarte masca din reflex, nu din obligație. În plus, reprezentantul României la OMS a explicat că purtarea măștii în spații deschise nu este o măsură luată doar de România și că oamenii trebuie să fie informați cu privire la acest aspect.
„Nu cred că e un lucru nemaipomenit, se întâmplă în aproape toate țările din UE, în spațiile exterioare unde e aglomerație foarte mare masca este obligatorie”, a adăugat profesorul.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, după şedinţa de guvern de miercuri, că administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise vor trebui să afișeze într-un loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie.
„A fost adoptată modificarea Anexelor 2 şi 3 a Hotărârii Guvernului 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020. Măsurile care au fost propuse şi adoptate sunt următoarele: prima măsură privind purtarea măştii în spaţiile publice – purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare, cum ar fi staţiile de autobuz, peroane şi altele asemenea, falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin hotărârea comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.