„Referitor la solicitările de a comenta apariția în spațiul public a numelui directorului SRI, domnul George Cristian Maior, în legătură cu posibila nominalizare în funcția de prim-ministru al Guvernului României, Serviciul Român de Informații face următoarele precizări: Reiterăm faptul că activitatea Serviciului Român de Informații are ca principiu obiectiv, respectat la toate momentele și nivelurile, neutralitatea și echidistanța politică. În acest sens, subliniem hotărârea conducerii SRI de a evita implicarea în eventuale dispute cu substrat electoral, în vederea prezervării propriei misiuni, precum și a bunei reputații dobândite în rândul cetățenilor României și al partenerilor instituționali din țară și din străinătate”, se arată într-un comunicat al SRI remis, miercuri, agenției MEDIAFAX.
SRI precizează că poziția oficială a lui George Cristian Maior este „consecventă, așa cum a fost aceasta exprimată atât public, cât și în discuții directe cu principalii beneficiari”.
„La momentul învestirii noului președinte al României îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare și un obiectiv profesional legitim, după 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informații. Până la acel moment și atâta timp cât voi ocupa această funcție, nu manifest și nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor”, a declarat Maior, citat în comunicat.
Premierul Victor Ponta a declarat, marți, după ședința coaliției, că l-a propus pentru a-i urma în funcția de la Palatul Victoria pe Călin Popescu Tăriceanu, considerându-l cea mai bună soluție. Ponta a mai precizat, ca variante de premier tehnocrat, pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dacă vor fi probleme de ordin economic sau fiscal, sau pe George Maior, directorul SRI, dacă vor fi probleme de securitate.
Premierul a precizat că nu ar fi făcut anunțurile dacă nu ar fi discutat și nu ar fi avut acceptul celor trei.