Prima pagină » Știri » Cum s-a încheiat bătălia de la Ruginoasa, păzită de jandarmi. Șase cete de tineri s-au bătut într-un „meci” tradițional

Cum s-a încheiat bătălia de la Ruginoasa, păzită de jandarmi. Șase cete de tineri s-au bătut într-un „meci” tradițional

Cum s-a încheiat bătălia de la Ruginoasa, păzită de jandarmi. Șase cete de tineri s-au bătut într-un „meci
Obiceiul bătăliei de la Ruginoasa, între deleni și văleni, a adunat peste 1.000 de oameni care au venit, marți, să vadă spectacolul sângeros. Cele șase cete de tineri mascați au fost atent păzite de jandarmi, astfel că nu s-au mai putut încăiera, iar la Ruginoasa, „meciul" s-a terminat cu o remiză.

La răsăritul soarelui, în Dumbrăvița, județul Iași, unul dintre cele trei sate din comuna Ruginoasa, din care pornesc cetele de mascați, zeci de persoane așteptau deja apariția urătorilor. Tradiția spune că cetele din Deal și din Vale se bat pentru a alunga spiritele rele, dar și pentru a decide cine va conduce comuna în anul care vine. „Malanca”, așa cum e cunoscut din vechime acest obicei sângeros, s-a transformat, din 2011, când un tânăr a murit și alții au fost răniți, iar astăzi cei care participă la bătălia de la Ruginoasa sunt supravegheați de forțele de ordine și nu mai au voie cu obiecte cu care se pot răni.

Urătorii poartă măști primite din tată în fiu, confecționate din metal, carton și blană de oaie, iar la brâu și la încheieturi poartă clopote mari.

Înarmați și cu bâte cu care se lovesc la întâmplare, urătorii pornesc dis de dimineață la drum.

De 8 ani, tradiționala bătaie de la Ruginoasa s-a transformat într-o urătură ce începe chiar de la răsărit și ține până seara.

Dacă în anii trecuți, urătorii înlocuiseră bâtele de lemn cu biciurile, anul acesta au folosit din nou bâtele de lemn.

La prima oră, în Dumbrăvița, ceata de mascați s-a „încăierat” cu forțele de ordine prezente în număr mare. Urătorii din vale voiau să se întâlnească cu cei din deal, dar nu au fost lăsați.

„Când eram mai mic nu veneau jandarmii, nu ne făceau nimic, nu ne opreau. Nu era periculos. Nu știu exact ce simbolizează, așa e tradiția”, a explicat un tânăr venit să vadă mascații.

„Tradiția e de mulți ani, dar acum este cum este, cu forțele de ordine. Sunt un pic dezamăgit. Ar trebui să se păstreze tradiția”, a spus un bărbat ieșit și el pe uliță în Dumbrăvița, supărat că nu mai e rost de bătălie în Ruginoasa.

Ca să încerce să respecte obiceiul, mascații s-au încăierat între ei și s-au lovit cu bâtele de lemn. Deși obișnuința era să treacă pe la primărie să ureze, trei dintre cele șase cete au refuzat acest lucru acum, fiind supărate că nu au fost lăsate să se întâlnească cu adversarii și că nu au fost lăsate să poarte obiecte contondente.

Sute de forțe de ordine au fost prezente marți dimineață în comuna ieșeană Ruginoasa.

„Asigurăm măsurile specifice pe timpul manifestărilor tradiționale pe care le organizează cele șase cete care se constituie la nivelul celor trei localități din comuna Ruginoasa: Bugioaia, Rediu și Dumbrăvița. Măsurile forțelor de ordine au constat în prevenirea oricăror acte care ar putea tulbura ordinea publică, a pune în pericol integritatea altor persoane din cete sau civili, precum și bunurile proprietate publică sau privată”, a declarat colonelul Ion Sandu, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Dacă localnicii susțin că se pierde tradiția, primarul spune că într-un final, lucrurile au intrat în normalitate.

„Intrăm în noul an cu bine, fără evenimente deosebite, mă bucur că toți au înțeles că trebuie să desfășurăm acest obicei în limitele normale și conform legii. (…) Acest obicei este într-adevăr foarte vechi, datează de foarte mulți ani, arată o bărbăție din partea tinerilor și chiar credeți-mă, așa este”, a explicat Dănuț Nechifor, primarul comunei Ruginoasa.

Cele două tabere nu s-au mai confruntat din anul 2011, după ce un tânăr a murit, iar mai mulți au fost grav răniți. Din cauza istoricului sângeros autoritățile au interzis confruntarea dintre cele două cete. Obiceiul uratului din Ruginoasa este cunoscut de către localnici sub numele de „Malanca”.

Citește și