Cum s-a instalat mafia italiană la Oradea. Zeci de milioane de euro au fost falsificați în România
Potrivit unor surse judiciare, în primăvara lui 2013, un grup de infractori italieni din Napoli, apropiați ai mafiei, specializați în infracțiuni de înșelăciune și fals, au decis să pună bazele unei afaceri de anvergură cu euro falși.
În acest sens, au luat legătura cu un italian stabilit în România de mai mulți ani, care deținea o tipografie la periferia orașului Oradea, Vittorio Romano, care nu avea legături cu mediile interlope românești și nici nu avea probleme cu legea. Alături de fiul său, Ciro Romano, bărbatul administra societatea Color Press unde se imprimau pliante si afișe și se comercializau vopseluri.
După ce s-au înțeles cu privire la termenii afacerii, la tipografia lui Romano au fost aduse, din Italia, toate instrumentele necesare falsificării de bani, inclusiv matrițe pentru bancnotele de 50 de euro.
Pentru a nu fi depistați de autoritățile din Italia, falsificatorii de bani foloseau cartele pre-pay românești, iar atunci când veneau la Oradea, luau avionul numai până la Budapesta, de unde erau preluați cu mașini trimise de Vittorio Romano.
Câteva luni mai tâziu, polițiștii italieni au prins un fir al afacerii și au solicitat autorităților române, prin comisie rogatorie, să facă verificări legate de Vittorio Romano, deoarece există suspiciuni că acesta tipărește bani falși la tipografia pe care o deține la Oradea.
Polițiștii Direcției de Combatere a Crimei Organizate au deschis o anchetă, sub coordonarea procurorilor DIICOT și au început să monitorizeze convorbirile telefonice dintre Vittorio Romano, fiul său Ciro și complicii lor din Italia, care foloseau numere românești. Ancheta a fost susținută și de ofițerii de legătură italieni delegați în România. Așa au aflat polițiștii că la tipografia lui Romano a fost adusă din Italia toată logistica necesară pentru falsificarea de bani, mai puțin hârtia, care fusese cumpărată din România.
Gruparea a fost monitorizată pas cu pas. Timp de mai multe luni, la tipografia lui Romano s-au tipărit peste 2.000.000 de euro, până când culorile bancnotelor au fost reglate în așa fel încât banii falși să fie de înaltă calitate. Rebuturile erau distrise și aruncate la groapa de gunoi.
În 22 septembrie, suspecții au decis să ducă banii în Italia, întreaga operațiune fiind, însă, supravegheată de polițiștii români și italieni.
Astfel, la data respectivă, autoritățile judiciare italiene, a fost interceptat în Italia un transport de euro falsificați din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. În același timp, Vittorio Romano a fost reținut în apropiere de Milano.
Trei zile mai târziu, în 25 septembrie, procurorii DIICOT au făcut 15 percheziții la sediile sociale ale firmelor implicate și la locuințele suspecților, unde anchetatorii au descoperit și au ridicat aproximativ 13 milioane de euro falsificați, matrițe, holograme și alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.
De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deșeurilor au fost descoperite aproximativ 55.000 de bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, iar într-un alt loc au fost găsite bancnote false rupte sau arse, au mai arătat procurorii.
„Totodată, a fost găsită suma totală de 14.090.500 euro, din cupiura de 50 euro, dintre care în tipografie 11.674.000 euro, precum și suma de 2.340.000 euro pe care persoanele bănuite au încercat să o distrugă prin ardere, iar restul banilor în alte locuri din municipiul Oradea, inclusiv la groapa de gunoi”, a arătat Poliția Română.
Sursa citată a menționat că bancnotele falsificate nu erau destinate a fi puse în circulație pe teritoriul României.
Gruparea a fost anihilată de procurorii DIICOT și polișiștii de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălarea Banilor din Poliția Română, în colaborare cu autorități judiciare din Italia și cu sprijinul Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Antifraudă Fiscală.