Cum s-a sărbătorit Ziua Națională a SUA la București: burgeri, aripioare, Kennedy și Antipa
În curtea ambasadei SUA totul era pus la punct la ora cinci și jumătate după-amiaza când a intrat presa. Evenimentul urma să aibă loc pe peluza cu gazon tuns perfect și alei asfaltate, tăiate în unghiuri drepte, dintre cele două corpuri principale de clădiri ale ambasadei. Lângă fațada clădirii nordice era amplasată scena unde urmau să fie ținute discursurile. Pe zid, portretele președinților din primul secol și jumătate de existență a Statelor Unite, sculptate în granit pe versantul sudic al Muntelui Rushmore: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt. Între portrete, celebrul stars&stripes, steagul american. Pe fațada clădirii sudice era țintuită o panoramă uriașă a Marelui Canion, alături de cele 51 de steaguri ale statelor care compun ”The Greatest Nation In The World”, cum le place americanilor să-și numească țara.
Între cele două clădiri, spiritul american, aranjat cu o grijă capitalistă pentru detalii, emana mirosuri îmbietoare: KFC, McDonald”s, Pizza Hut, Coca-Cola, Starbucks, Jack Daniel”s. Printre atâtea americanisme, din motive de political correctness, și-au făcut loc și câteva produse autohtone: Ursus și Vel Pitar. ”Our generous sponsors” i-a numit ambasadorul Hans Klem în speech-ul său.
Curtea ambasadei era puțin populată la acea oră. Doar jurnaliștii, chelnerii și personalul de securitate. Pe scenă, Orchestra Muzicii Reprezentative a Armatei Române interpreta hituri reprezentative americane: YMCA (Village People), Mambo no 5 (Lou Bega), New York, New York (Frank Sinatra).
Pe un ecran uriaș, aplasat lângă scenă, rulau imagini live de la intrarea principală, unde Hans Klemm și adjunctul Dean Thompson, alături de soții, își primeau invitații. Primirile erau întrerupte, în stil tipic american, de reclame. Crema politicii dâmbovițene a început să se prelingă încet pe poarta ambasadei: șefii partidelor, însoțiți de eșaloanele secunde, șefii serviciilor secrete – au sosit împreună Eduard Hellvig, Florian Coldea și Mihai Răzvan Ungureanu -, șefi de parchete, miniștri, judecători ai Curții Constituționale, parlamentari, consilieri prezidențiali.
În tot acest timp, cei ajunși se înfruptau cu bunătăți americane: burgeri de la McDonald’s, aripioare de la KFC, coaste tăvălite prin sos barbeque sau felii mari de pizza și beau cola produsă în România cu autorizația The Coca-Cola Company. Pete de culoare în marea de oameni pestriță erau marinarii americani în uniforme de ceremonie albe, cu ancora pe epoleți, și infanteriștii în costume elegante: pantaloni bleu cu vipușcă roșie, saocuri bleumarin, mănuși și chipiuri albe. Uimit de vestimentația oaspeților autohtoni, un coleg remarcă: ”Păcat că n-au americanii și o poliție a modei”.
La ora 19:52, cu un minut mai devreme decât era programat, începe ceremonia oficială. Ron Hawkins, consilierul pentru presă și cultură al ambasadei SUA, le urează bun venit oaspeților în română și în engleză. Un detașament de infanteriști americani sosesc în marș în fața scenei. Florin Răduță, câștigător al concursului X Factor interpretează imnul SUA. După ce termină, ia o gură de apă și cântă ”Deșteaptă-te române”. Președintele Klaus Iohannis își duce mâna dreaptă la inimă. La fel procedase și ambasadorul Klemm la imnul țării sale. Ambii sunt flancați de soții: doamna Iohannis, îmbrăcată într-o rochie albă, până la genunchi, și doamna Klemm într-o rochie cu motive florale, având deasupra un sacou negru.
Hans Klemm își ține speech-ul în limba engleză. Pe ecranul de lângă scenă rulează traducerea în limba română, iar în colț o interpretare în limbaj mimico-gestual. ”În această seară, avem trei motive de sărbătoare”, începe ambasadorul american. Primul: 240 de ani de la Declarația de Independență, semnată de Părinții Fondatori ai Americii la 4 iulie 1476. Al doilea: aniversarea unui secol de la înființarea Serviciului Național al Parcurilor din SUA, care este, de aștfel, și tema ceremoniei din acest an.
Al treilea motiv de sărbătoare anunțat de Hans Klemm este ”celebrarea forței Parteneriatului Startegic SUA-România și legăturile noastre în calitate de aliați și prieteni”. Ambasadorul vorbește despre scutul antirachetă de la Deveselu, despre luptele cot la cot ale soldaților americani și români pe ”câmpuri de luptă aflate departe de România”, despre investițiile americane în țara noastră și despre sprijinul acordat Bucureștiului în lupta împotriva corupției.
”Președintele Kennedy a spus cândva: «toți respirăm același aer». Cu alte cuvinte, aerul pe care îl respirăm în Yosemite, California nu este diferit de aerul pe care îl respirăm la Sleeping Bear Dunes, în Michigan, de unde sunt eu originar, sau de aerul pe care îl respirăm în Munții Apuseni”, adaugă diplomatul american.
Klemm îl îndeamnă pe președintele Iohannis să caute ”modalități de colaborare pentru protejarea pădurilor, platourilor, pășunilor, munților, râurilor și pârâurilor, florei și faunei”. Îl citează pe Abraham Lincoln, care a stabilit prin lege protejarea pământurilor care constituie în prezent Parcul Național Yosemite, pentru ”a putea fi folosite și conservate în beneficiul omenirii, pentru a fi păstrate spre folosință publică, pentru vacanțe și relaxare… fără a putea fi înstrăinate niciodată”.
Klaus Iohannis și-a început alocuțiunea citând din Kenedy și din Grigore Antipa. ”Remarc alegerea inspirată a cuvintelor lui John F. Kennedy «We all breathe the same air», ca motto al recepției din acest an”, a spus Iohannis. Apoi a continuat: ”Aș dori, la rândul meu, să amintesc, în contextul atenției pentru ocrotirea mediului înconjurător și al preocupărilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice, cuvintele vizionare ale marelui savant naturalist român Grigore Antipa, care spunea că «Omul poate stăpâni natura cât timp ține seama de legile ei».”
Președintele i-a spus ambasadorului american că România contează ”pe colaborarea cu SUA în transpunerea în realitate a deciziilor summit-ului NATO” și a promis că „aprofundarea colaborării în domeniul apărării și securității va continua să fie prioritatea de vârf a Parteneriatului Strategic”.
Dar nu toți invitații ascultă discursurile rostite pe scenă. Doamne și domni, așezați strategic în spatele presei, înfulecă de zor coaste la grătar, burgeri, aripioare, pizza și piept de pui, în timp de sorb însetați din pahare de plastic frappe-uri de la Starbucks sau beau vin, bere și cola.
Discursurile se încheie, iar ambasadorul și președintele coboară de pe scenă. Urmează un spectacol aerian de șapte minute executat impecabil de Iacării Acrobați în timp ce pe fundal, printre huruitul motoarelor, se aude Katy Perry interpretând ”Fireworks”. Ceremonia oficială se încheie, recepția continuă până târziu după ora 22.