Prima pagină » Economic » Cum s-ar descurca Allianz-Țiriac Asigurări în cazul unui cutremur major

Cum s-ar descurca Allianz-Țiriac Asigurări în cazul unui cutremur major

Cum s-ar descurca Allianz-Țiriac Asigurări în cazul unui cutremur major
Cum s-ar descurca Allianz-Țiriac Asigurări în cazul unui cutremur major

„Allianz-Țiriac are suficientă capacitate pentru a acoperi daune în valoare de peste șapte sute de milioane de euro, în caz de cutremur major. Cifra ia în calcul un scenariu de cutremur cu severitate chiar mai mare decât cea proiectată în cadrul exercițiului derulat de ASF. Toți clienții noștri, fără excepție, fie ei proprietari de locuințe sau companii, ar fi despăgubiți până la ultimul leu care li s-ar cuveni, conform condițiilor de asigurare. După achitarea / provizionarea obligațiilor de despăgubire, Allianz-Țiriac ar rămâne cu o solvabilitate de peste 100%, conform noilor cerințe de solvabilitate impuse de regimul Solvency II”, a declarat într-un comunicat Remi Vrignaud, CEO Allianz-Țiriac Asigurări.

Modelul intern folosit de companie pentru implicațiile pe care producerea unui cutremur major le-ar avea asupra obligațiilor de despăgubire ia în calcul o severitate dublă față de cea propusă în scenariul de stres utilizat în cadrul exercițiului coordonat de ASF.

Chiar și în cazul în care, pe lângă producerea unui cutremur major, s-ar consemna o situatie critică în care toate companiile de reasigurări partenere ale Allianz-Țiriac ar intra în incapacitate parțială de plată, capitalurile proprii s-ar menține în teritoriu pozitiv, iar capacitatea de despăgubire a companiei ar rămâne aceeași.

„Blocarea mecanismelor de reasigurare, prin intrarea, în același timp, a tuturor reasigurătorilor în incapacitate de plată – în paranteză fie spus, concomitent cu producerea unui cutremur major în România – reprezintă cu adevărat un scenariu improbabil, extrem, aș spune chiar imposibil. Să nu uităm că vorbim despre reasigurători diferiți, care au capacități semnificative de reținere a riscurilor catastrofice de pe diverse piețe (nu numai din România), ceea ce înseamnă implicit o largă dispersie în subscrierea portofoliilor. În consecință, dacă vorbim despre riscuri catastrofice, pentru asigurătorii din România (și nu numai), reasigurarea reprezintă singura opțiune viabilă pentru asumarea obligațiilor specifice acoperirii acestora”, a mai spus Vrignaud.

El a arătat că societatea de asigurări deține capitaluri proprii mult peste cerințele actuale de solvabilitate, fiind pregătită pentru tranziția la noul regim de solvabilitate (Solvency II), care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

În prezent, Allianz are patru reasigurători parteneri în cadrul programului de protecție la riscuri catastrofice, fiecare având cel puțin rating A, conform agenției de rating Standard&Poor”s.

Citește și