Prima pagină » Știri » Cum s-au trezit 50.000 de români că trebuie să plătească amenzi uriașe după ce au pariat pe internet. „Mi s-a întins o capcană, în care am căzut alături de alți zeci de mii de tâmpiți”

Cum s-au trezit 50.000 de români că trebuie să plătească amenzi uriașe după ce au pariat pe internet. „Mi s-a întins o capcană, în care am căzut alături de alți zeci de mii de tâmpiți”

Peste 50.000 de români care au jucat jocuri de noroc sau au pariat bani pe două mari siteuri internaționale specializate - Bet365.com și Bwin.com - în perioada 10-31 septembrie, sunt chemați în aceste zile la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), pentru a fi amendați. Amenzile sunt amețitoare pentru omul de rând: între 5.000 și 10.000 de lei.

Pe Calea Victoriei, la Palatul Loteriei, zilele acestea unii români vin să-și ridice premiile câștigate la loto, însă mulți alții vin la sediul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), să lase între 5.000 și 10.000 de lei amendă, sub acuzația că au jucat la pariuri sau jocuri de noroc pe siteuri nelicențiate. Cine refuză să vină sau să semneze amenda, o primește acasă în plic.

Peste 50.000 de români care au intrat în luna septembrie să joace pe platformele online Bet365 și Bwin, doi dintre cei mai mari operatori de pariuri și jocuri de cazinou din Europa, s-au trezit fără măcar să fie avertizați în vreun fel într-o postură ingrată, prinși la mijloc între niște proceduri legale netransparente și interesele a două mari companii de jocuri de noroc. Ei sunt amendați pentru o ilegalitate care nu a fost comunicată public decât prea târziu sau pe care ar fi putut deduce că o comit doar prin demersuri mult prea încâlcite. Acuzațiile curg din toate părțile: jucătorii sunt scandalizați că sunt pedepsiți pe nedrept și că nu a existat nicăieri public informația că aceste siteuri nu au licență, în timp ce ONJN spune că nu are încotro și că trebuie să aplice legea, acuzând la rândul său cele două mari companii că au vrut să trișeze și că le-au permis accesul jucătorilor, deși știau că e ilegal.

Într-un interviu pentru gândul, președintele ONJN, Odeta Nestor, anunță că a depus plângere penală împotriva Bet365 și dă ceva speranțe jucătorilor de ocazie aflați în această situație: „Există și posibilitatea legală a avertismentului, în loc de amendă. Penalizarea va fi în funcție de strategia Direcției de Control, care în funcție de analiza fiecărei situații în parte, va decide gravitatea faptei. Inspectorul de control are competența să penalizeze jucătorul în funcție de gravitatea faptei”. Gravitatea faptei se măsoară, aparent, în mărimea rulajului de bani făcut de jucător pe site, criteriu irelevant, după cum consideră toți jucătorii, pentru că rulajul nu ține cont de sumele depuse sau retrase de jucători, ca profit, ci doar de numărul de pariuri și mâini jucate.

Odeta Nestor acuză cele două companii că sunt vinovate pentru situația în care s-a ajuns. „Cred că jucătorii ar putea să se îndrepte chiar împotriva operatorului de jocuri de noroc, pentru că le-a permis accesul. Operatorul, în cunoștiință de cauză, și-a continuat activitatea și văzând că lucrurile sunt serioase și noi am luat atitudine să respectăm legea, au putut foarte bine să blocheze accesul în secunda următoare. Accesul nu l-am blocat noi. Deci, tehnic, s-a putut foarte bine. Operatorul a pus toți acești zeci de mii jucători în această situație. Când au văzut că situația e serioasă, au putut să pună un banner, să informeze, să trimită mailuri jucătorilor„, răspunde Nestor acuzațiilor că accesul jucătorilor la platformele incriminate a fost posibil și după ce ONJN a constatat că ele nu respectă legea.

Totuși, șefa ONJN consideră că și jucătorii trebuie amendați, pentru că nu s-au informat, ea susținând, în ciuda criticilor, că informațiile erau disponibile pe siteul ONJN.

Conform economica.net, ONJN ar fi depus plângere la Poliție împotriva Bet365, acuzând un prejudiciu de aproape 665.000 de lei la bugetul de stat. În plus, susține sursa citată, a fost creat un grav pericol social, rezultând un total de 45.438 de contravenienți români care au pariat pe un site fără licență, de pe urma cărora platforma ar fi dobândit 36 de milioane de lire sterline.

ACESTEA SUNT SITE-URILE DE JOCURI DE NOROC LICENȚIATE ÎN ROMÂNIA

Avocat: „În loc să sancționezi pe cei care au organizat ilegal aceste jocuri de noroc, îi sancționezi pe jucători”

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că situația în care s-a ajuns este absurdă și că statul ar trebui să se îndrepte cu sancțiunile împotriva operatorilor de jocuri de noroc în culpă, nu împotriva jucătorilor. El îi îndeamnă pe cei amendați de ONJN să aștepte amenzile prin poștă, pentru a întârzia termenul în care pot fi contestate, apoi să meargă în instanță pentru a cere anularea lor.

Mi se pare de o absurditate perfectă amenda asta și primul lucru pe care ar trebui să îl facă acești oameni este să pună mâna și să facă plângeri contravenționale, au 15 zile la dispozițieTermenul curge de când primesc prin poștă. Să nu se ducă acolo, pentru că altfel termenul începe să curgă de atunci. Pot să o facă individual sau să se adune și să facă proces colectiv împotriva acestei instituții. E absurd să sancționezi oamenii care nu aveau de unde să știe, ei intrau acolo, dădeau credențialele și intrau la pariuri, nu mai era nimic de făcut din punctul lor de vedere. Oricum ai da-o, explicația duce fie către organizatorul site-ului, fie către reglementator. Nu către jucători. De unde trebuia să știe omul respectiv că siteul era nelicențiat? În loc să sancționezi pe cei care au organizat ilegal aceste jocuri de noroc, îi sancționezi pe jucători. E ca și cum s-ar descoperi că la un cazinou din Las Vegas s-au spălat bani și să îi bagi la pușcărie pe jucătorii de la ruletă, poker sau blackjack, în loc să îi bagi pe patroni. Ce reglementare mai e și asta?„, arată Gheorghe Piperea, pentru gândul.

Cum s-a ajuns aici: uite licența, nu e licența

Până de curând, jocurile de noroc și pariurile online din România funcționau ca o junglă. Toată lumea făcea ce dorea. Nicio companie nu plătea taxe, iar jucătorii aveau acces pe orice site, fie că era o țeapă care le găbjea banii, fie că era vreo respectată casă de jocuri internațională. Începând cu decembrie 2014, situația s-a schimbat, o dată cu intrarea în vigoare a noilor modificări la legea jocurilor de noroc (77/2009).

Astfel, până pe 10 septembrie 2015, toți operatorii de jocuri de noroc și pariuri online au avut termen să plătească o anumită sumă (20% din GGR – gross game revenue, adică raportul dintre încasările luate și premiile date – calculat de la data primului jucător român primit pe site) pentru a beneficia de o amnistie fiscală și penală pentru faptul că au operat până acum în România în afara legii și fără să plătească taxe și impozite, precum și să aplice la ONJN pentru o licență de operare. Mulți operatori străini și români au procedat întocmai, mulți alții au ales să renunțe la operațiunile din România, încetând să mai accepte jucători români pe siteurile lor. În total, ONJN a strâns prin această amnistie în jur de 62 de milioane de euro, a declarat pentru gândul Odeta Nestor, președintele ONJN.

Doi dintre acești operatori – una dintre cele mai importante case de pariuri online din lume, Bet365, și una dintre cele mai mari platforme de jocuri de noroc, Bwin (în asociere cu Party Poker) – au aplicat și ei pentru licențe, pe care le-au și obținut. Bet365 a primit licență pe data de 7 septembrie, care intra însă în vigoare începând cu data de 1 octombrie, la fel ca și licența Bwin. Cu toate acestea, în intervalul 10-31 septembrie, cele două platforme au continuat să ruleze banii românilor, acceptându-i la jocuri de cazinou și la pariuri, pe siteurile lor. Prin urmare, ONJN a considerat că în această perioadă cele două siteuri au operat ilegal în România, în afara licenței, și le-au revocat acestora licențele – în cazul Bet365 pe 13 octombrie, în cazul Bwin pe 29 septembrie.

Situația pe bet365.com pe 21.10.2015

Pe de altă parte, anunțul oficial că Bet365 nu mai are licență în România a apărut public abia pe 13 octombrie, pe siteul ONJN, iar Bwin a fost inclus pe „blacklist” (lista neagră a ONJN) abia pe 29 septembrie. Bet 365 a oprit accesul jucătorilor români la platforma de joc abia din 15 octombrie. Deci este evident că jucătorii nu aveau de unde ști, de pe 10 septembrie, că cele două siteuri operează în ilegalitate.

ONJN consideră însă că jucătorii care au intrat să joace acolo în intervalul 10-31 septembrie se fac vinovați de practicarea de jocuri de noroc pe siteuri nelicențiate, pedeapsa fiind o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Totuși, președintele ONJN, Odeta Nestor, a explicat pentru gândul perspectiva sa: jucătorii ar fi trebuit să țină cont doar de lista siteurilor licențiate, aflată pe siteul ONJN. Într-adevăr, Bet365 și Bwin nu s-au aflat niciodată pe această listă publică, în ciuda informațiilor din mass media că ele aplică și că au și obținut licența de operare. Deci statutul lor era undeva la mijloc, nici pe lista neagră, dar nici pe lista licențiaților care se află publicate pe siteul ONJN.

„Salut, sunt Andrei de la ONJN”. Cum a ajuns un parior de ocazie să afle că rulează 7.000 de lire sterline pe lună

În aceste zile, la amendare sunt chemați jucătorii care au avut rulaje mari de bani pe cele două siteuri. Criteriul este considerat irelevant de jucători, pentru că un jucător care depune câteva sute de lei poate genera în câteva săptămâni un rulaj de mii de euro, ieșind în pierdere per total (rulajul se calculează adunând sumele pariate la fiecare meci sau rundă de joc, fără a se ține cont că banii respectivi sunt pierduți pe parcursul timpului, la următoarele pariuri sau mâini de joc tip cazinou).

Pe Victoriei, la ONJN, unii jucători vin spășiți, de bunăvoie, alții după ce au primit un telefon prin care erau informați că au jucat pe un site nelicențiat și că vor fi amendați. Marea problemă a tuturor celor care vin acolo, precum și a grupurilor de pariori și de jucători de poker de pe internet, este că nimeni nu a fost informat la timp că cele două platforme nu au licență, iar acum sunt amendați pentru că nu au știut o informație nepublică. Pentru unii, suma amenzii nu contează prea mult, pentru alții e o lovitură.

Proces verbal de amendă publicat pe pariurix.com.

Eu sunt nemulțumit de faptul că nu am fost informat și mi s-a întins o capcană, în care am căzut alături de alți 50.000 de tâmpiți. Acest site trebuia blocat pe data de 10 septembrie, așa cum au putut imediat pe 15 octombrie. Eu am venit aici din curiozitate. E o grea lovitură pentru mine. Pentru mine, 5.000 de lei sunt un ciocan. Eu am căzut ca fraierul în treaba asta, pe data de 14-16 septembrie am intrat să joc la cazinou. Eu pot să zic că am fost înșelat de Bet365?”, se întreabă un domn trecut de 40 de ani, care susține că a jucat în jur de 500 de lei la ruletă, în perioada incriminată, pe platforma Bet365. Omul spune că a venit singur la ONJN, nechemat, pentru că a aflat ce se întâmplă și a vrut să se intereseze de situația sa.

Marius, tipster de pariuri și manager la cdabets.com, jucător profesionist de pariuri, care susține că pariază zilnic zeci de mii de lei, trăind din această activitate, a primit telefon de la ONJN pentru a veni să fie amendat. A refuzat râzând.

„Nu mă duc să semnez. M-au sunat. I-am luat la mișto. Am venit aici să iau pulsul, să văd dacă se strânge lumea să facem un grup, ceva. Pentru mine, suma e infimă, că îmi dă 5.000 sau 10.000 de lei e la fel, m-ai înțeles? Am clienți care mi-au zis că de frică vin și plătesc, că nu-i interesează suma. Eu în perioada aia am făcut profit vreo 20.000 de lei, de pe 11 până pe 13 septembrie. După care am avut inspirația să mă duc în vacanță în Spania, cu nevastă-mea, și nu am mai pariat. Dar știu copii de 20 de ani care au pariat 5 lei și mă sună să mă întrebe dacă le dă amendă”, povestește râzând Marius.

Îmbrăcat la costum, alt parior amator, chemat la ONJN, spune că s-a trezit pus în fața sumei de 7.000 de lire sterline, pe care ar fi rulat-o pe Bet365 în doar 3 săptămâni. Marius, pariorul profesionist, râde: „Eu nu pot să cred că există oameni care nu știu ce e aia rulajul”. Există, iar printre ei se pare că se numără și inspectorii ONJN, nu doar jucătorii amatori.

Eu am avut un cont și ocazional mai făceam pariuri la fotbal, vorbesc de sume de zeci de lei, de unde să ajung la 7.000 de lire? Sunt aberații. Le-am zis, domnule, e cazul să vin cu avocatul? A, nu, că nu ați omorât pe nimeni. M-a sunat un băiat: sunt Andrei de la ONJN. Cum, poftim? Uitați, aveți un cont pe bet365 și ați jucat în perioada în care era interzis. Stați așa, zic: am mai ieșit și eu din țară și știu că dacă încerci să intri pe un site ilegal, îți apare frumos un banner, în care îți spune că pariurile sunt interzise. La noi în țară de ce nu se poate, că avem toate mijloacele? Mi-a zis că o să se facă și chestia asta. Păi dacă o să se facă, de ce mai avem noi discuția asta? Eu le-am scris un nume pe un bilețel, au rupt ei un carton. Ei au tot: CNP, totul. Mi-a arătat o sumă pe cartonașul ăla pe care mi-am scris eu numele, șase mii și ceva de lire„, povestește tânărul cum s-au desfășurat lucrurile înăuntru, în birourile ONJN.

Domnul care a jucat la ruletă pe internet își imaginează, în hohotele de râs ale micului grup strâns pe Calea Victoriei, o situație și mai ingrată: „Poți să ai probleme sociale, cu nevasta. Păi îți vine acasă procesul verbal și vede amendă de 5.000 de lei sau îți zice că ai rulat 400 de milioane. Păi de unde ai tu banii ăștia, nebunule? Stai și explică la nevastă, că e rulaj, că e nu știu ce… Nevastă-mea o să zică, ce-ai făcut nenorocitule, de-aia nu aduci tu bani acasă?„.

Eu știam că se preconizează amenzile astea, dacă joci după 10 septembrie, dar un parior de rând nu are de unde să știe aceste lucruri. Pentru mine suma asta nu e importantă, eu o pot pierde la un singur pariu, dar important este că nu ne-au comunicat, nu ne-au anunțat. Ăștia într-o zi la Guvern, adormiți pe acolo, o să dea o lege să interzică magazinul Carrefour. Tu nu ești înștiințat, că nu își pune magazinul Carrefour la intrare, bă, vezi că suntem ilegali. Ei în loc să închidă magazinul, te lasă pe tine să intri și când ieși cu cumpărăturile afară, te așteaptă și îți dau amendă. Trebuia să ne avertizeze. Dacă îmi spunea cineva că e ilegal, da, mă dădeam jos din pat și mă duceam peste drum la Fortuna, să mă joc legal. Trebuia să le impună operatorilor de internet să restricționeze siteurile astea care nu au licență. Eu am jucat de bună credință pe Bet365, pentru că de 5 ani joc acolo și știam că nu e nicio problemă. Nu mi-a spus nimeni bă, ai grijă, că e ilegal. Eu de unde să îmi iau informația asta, de la ONJN de pe site, care acum am auzit cine sunt?„, explică Marius, pariorul profesionist.

Odeta Nestor crede că jucătorii sunt „de o anumită factură” și acuză: „Operatorul a pus toți acești zeci de mii jucători în această situație”

Aparent, nici înăuntrul ONJN inspectorii nu sunt prea încântați că trebuie să facă acest pescuit mărunt de jucători. „Mi-a zis băiatul ăsta: băi, în loc să fiu pe străzi, să iau cazinourile ilegale, slot-machine aranjate, eu amendez populația. Asta fac. Avem ședințe în care le zicem că vin oamenii de bunăvoie, nevinovați și noi trebuie să ne orientăm pe ei. Degeaba, nu avem ce face„, povestește tânărul parior.

Într-un interviu acordat gândul, președintele ONJN Odeta Nestor arată însă că acesta este doar începutul: cei aproximativ 50.000 de jucători sunt doar cei documentați până acum, vor mai urma și alții, care au jucat pe alte siteuri nelicențiate.

„Majoritatea operatorilor au venit și au plătit această penalitate până la 10 septembrie (pentru a beneficia de amnistie – n.r). În același timp, tot în lege este foarte clar și neinterpretabil că dreptul de operare se obține de la 1 ale lunii următoare de la data plății. Operatorii ori au venit până la data de 1 septembrie și au plătit, și-au închis situația și au început operarea cu 1 septembrie, ori au stat și au sperat că se va schimba ceva până în ultimul moment, pe 10, au văzut că nu este de glumă și au venit și au plătit. În continuare, și-au asumat acest risc de a continua activitatea într-o perioadă de ilegalitate. Bet365 a obținut acest drept de operare, au aplicat în ultima ședință din septembrie, parcă în data de 7 septembrie, au plătit acea penalitate înainte. Noi în decizie am scris clar, cu bold: vi se dă dreptul de operare din data de 1 octombrie. Eu nu cred că ne poate acuza cineva în țara asta că nu am fost deschiși, am trimis lună de lună informări acestor avocați, că li se scurge termenul, avocații veneau aici în audiențe săptămânal. Toată lumea cunoștea aceste reguli și legea. Toți avocații au obligația de a informa corect operatorul, toți au spus că au informat despre legea pe care trebuie să o respecte”, explică Odeta Nestor cum au decurs lucrurile.

Întrebată cum ar fi putut să știe jucătorii români, mulți dintre ei ocazionali, de toate aceste proceduri interne ale ONJN, Odeta Nestor spune că pe siteul instituției există lista cu platformele online licențiate, aceasta fiind singura sursă de informații necesară.

„Informația a existat, dar oamenii nu au fost interesați, până nu au fost penalizați și au văzut că lucrurile sunt serioase. Jucătorii trebuie să fie interesați de lista operatorilor licențiați, de acolo ei se pot informa unde au dreptul să joace, în legalitate și protejați. Lista neagră („blacklist”, disponibilă și ea pe siteul ONJN – n.r.) se adresează providerilor de internet, ca să blocheze accesul. Acea listă neagră va fi updatată continuu, în funcție de documentare, gândiți-vă că sunt mii de siteuri pe internet. Noi, ca cetățeni români, trebuie să cunoaștem legea, necunoașterea legii în niciun caz nu te absolvă de o vină. Mai mult, fiind un domeniu de nișă, sensibil, eu consider că tot ce facem trebuie să facem în cunoștință de cauză și responsabil. Noi am încercat și am dat toate informațiile necesare oricărei persoane și firme care ni le-a solicitat. Am încercat în toate articolele din ziare, pe unde am fost la conferințe, am anunțat. Dar știți ce se întâmplă? Neexistând acea penalitate, ceva care să afecteze jucătorul, oamenii nu au fost interesați. S-au gândit că se întâmplă ca și până acum, că nu o să se întâmple nimic. Din decembrie 2014, există o legislație foarte clară, iar noi ca instituție trebuie să respectăm legea”, spune șefa ONJN.

Odeta Nestor mai consideră că jucătorii români au un nivel suficient de informare, că au „o anumită factură și un anumit nivel”, astfel că nu pot invoca faptul că au intrat pe siteuri din greșeală.

Gândiți-vă că acești români care au jucat acolo și sunt pasibili de această penalitate, totuși sunt de o anumită factură și un anumit nivel. Ca să joci pe jocuri de noroc online, îți trebuie un cont pe platformă. Ca să îți faci cont îți trebuie un card și un cont bancar, trebuie să depui niște informații – o copie după buletin sau după facturi, deci lucrurile nu se fac întâmplător. Că am avut tot felul de întrebări, că au intrat din greșeală. Nu, nu poți intra din greșeală„, spune Odeta Nestor.

În ciuda reglementării că o companie căreia i s-a revocat licența pentru jocuri de noroc mai poate aplica din nou abia peste 5 ani, șefa ONJN a declarat că Bet365 și Bwin vor putea în viitor să aplice din nou pentru licențe de operare, după ce instanțele vor decide cine a avut dreptate, pentru că Bet365 a contestat deja decizia ONJN și în schimb pe numele companiei există o plângere penală a ONJN.

Odeta Nestor a refuzat să comenteze despre modul în care instituția a obținut rulajele sumelor din conturile românilor, de pe cele două platforme online, pentru perioada 10-31 septembrie, invocând proceduri interne.

Concurența profită. Reclamă Winmasters peste drum de ONJN

Din tot acest scandal și din faptul că mulți jucători sunt acum speriați sau debusolați, iar doi mari jucători de pe piața pariurilor și a jocurilor de noroc au fost eliminați din cursa pentru banii românilor jucători, concurența se ascute.

Chiar peste drum de sediul ONJN, pe Calea Victoriei, unde 50.000 de jucători sunt așteptați cu amenzile, un panou publicitar a fost ocupat de reclama la siteul Winmasters, mică rețea internațională de pariuri și jocuri de cazinou, înființată în 2014, cu sediul în Malta și care s-a extins recent și în România și care are o politică de publicitate foarte activă.

„Ieși din ONJN, terminat fizic și psihic că ai primit amendă, și ce vezi? Primul site legal din România, Winmasters. Ăștia acum au depășit toate casele de pariuri din România, au 15.000 de utilizatori. Păi ăștia nu aveau cum să se ia la trântă cu Bet365 niciodată. Acum toți românii își caută o altă casă”, râde pariorul profesionist Marius.

Pe internet, reclama Winmasters este de asemenea contextualizată la scandalul cu Bet365, marele concurent scos din piață de ONJN. Oferta lor face cu ochiul: „Mută-ți contul de pe siteurile ilegale și îți oferim bonus 365 RON”.

„S-a creat un fenomen, dar în niciun caz nu este interesat nimeni să facă vreun abuz sau să dezavantajeze pe cineva în favoarea altcuiva”, explică însă Odeta Nestor pentru gândul.

Citește și