Cum să crești natalitatea în localitate: Un primar din Dolj a găsit metoda care a dat rezultate în 2019
În Mischii, comună aflată la 7 kilometri de Craiova, autoritățile locale au decis, în 2019, să acorde un stimulent de 1.500 de lei fiecărui copil care se naște în localitate. Măsura a fost luată pentru a crește natalitatea în comună, iar acest lucru s-a și realizat.
Potrivit primarului din Mischii, Gheorghe Popa, în 2019, în localitate s-au născut 21 de copii, de patru ori mai mulți față de 2018, astfel că Primăria continuă să-i încurajeze, financiar, pe locuitori, și anul acesta.
Stimulentul de 1.500 de lei a fost gândit în ideea de a sprijini și crește natalitatea în comună, având in vedere că nașterea și creșterea unui copil presupune un efort financiar mare. În anul 2019, anul în care s-a acordat stimulentul, s-a înregistrat un număr de 21 nașteri. În anii precedenți, respectiv 2018, au fost cinci nașteri, iar în 2017, doar 6 nașteri.
„Înseamnă că stimulentul acordat a fost binevenit și ca atare ne gândim să îl menținem și în cursul anului 2020, și chiar să țl mărim pentru că investiția în copii este o investiție în viitor”, a declarat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii.
Locuitorii comunei sunt încântați de banii primiți. Medicul și preotul din comună se numără printre cei care, în 2019, au beneficiat de acest stimulent.
„Atunci când am auzit că o să primim am fost așa încântați pentru că prietenele mele care erau și ele însărcinate și eu le spuneam că o să primim bani și de la primărie, în afară de alocație, erau așa uimite: «Cum, că la noi , nu?» sau «N-am mai auzit de asta». Noi ne-am bucurat pentru că banii se cheltuiesc foarte repede acum cu încă un membru în familie, chiar dacă a fost așteptat, dorit și plănuit”, a declarat Rebeca Zanfir, o mămică din Mischii
„Avem trei copii. În iulie 2019 l-am născut pe cel de-al treilea și acest stimulent din partea primăriei a fost o surpriză pentru că nu știam că se dau acești bani. Totuși, au fost foarte bineveniți pentru că ne-au completat bugetul familiei. Când vine un nou-născut în familie automat apar cheltuieli și ne-a prins foarte bine. Cei mai mulți bani se cheltuiesc pentru produsele de îngrijire a copilului, pentru pampers, și fiecare părinte vrea să ofere ce e mai bun, mai natural…”, a spus Cristina Zanfirescu, preoteasă din sat.
„Micuțul a venit lume cu un ajutor: hăinuțe, un cărucior, un pătuț… E un lucru foarte bun și de toată lauda. Micuțul a fost fericit din prima zi. Am văzut că, pe lângă cuplurile tinere, aflate la primul copil, familiile care aveau deja un copil s-au hotărât să-l facă și pe al doilea, ceea ce e un lucru foarte bun. Ne bucurăm și noi ca medici, și ei ca părinți”, a spus Gabriel Laurențiu medic de familie în Mischii.
În comuna Mischii, conform ultimelor statistici, sunt 1.800 de locuitori, iar numărul copiilor este foarte mic.
Pentru că localitatea este aproape de Craiova, cei mai mulți copii merg la școală în oraș, astfel că în comună școala a ajuns să aibă clase unde se învață simultan. Primarul plănuiește un proiect prin care să-i stimuleze financiar și pe părinții care își aduc copiii la școală în localitate.