Până în prezent au fost nenumărate studii care confirmă beneficiile meditației asupra creierului, iar cel mai recent a fost făcut de Universitatea Hardvard.
Cercetătorii de la Harvard susțin că ne putem întineri creierul în 8 săptămâni.
Este bine cunoscut faptul că mediația are beneficii asupra creierului, iar cel mai recent a fost făcut la Universitatea Harvard, acolo unde cercetătorii au descoperit că această tehnică poate reconstrui materia cenușie.
Deși meditația este asociată cu senzația de liniște și relaxare fizică, mulți dintre cei care o practică recunosc beneficiile cognitive și psihologice care persistă toată ziua.
Studiul arată că schimbările din structura creierului ce au loc în timpul meditației ar putea sta la baza stării de bine pe care oamenii o experimentează după meditație.
Astfel, au fost urmăriți 16 participanți cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IMR) cu două săptămâni înainte de a participa la experiment, dar și după terminarea acestuia.
Oamenii au meditat timp de 30 de minute pe zi, fie ascultând înregistrări cu meditație ghidată sau și-au observat senzațiile, emoțiile și gândurile fără să le judece.
În urma analizelor care s-au concentrat pe zonele unde fusese înregistrată activitate crescută în timpul meditației în alte studii asemănătoare, s-a observat creșterea densității materiei gri în hipocampus.
La fel s-a observat și în partea creierului responsabilă de procesul de învățare și memorie, dar și în structurile asociate cu vigilența, compasiunea și introspecția, potrivit DoctorulZilei.
Este recomandat să stai în fund cu picioarele turcește, pentru că așa oprești energia să coboare, poți fi mai vigilent și este mai greu să adormi.
Totuși, asta nu înseamnă că dacă stai pe canapea în poziție normală sau culcat în pat nu poți medita, efectele nu vor fi aceleași, dar ele se petrec.
Trebuie să îți golești mintea, este scopul ultim al meditației, transcenderea minții, dar acest lucru nu va reuși din prima.
Dacă nu poți elibera gândurile, le poți privi ca un observator, fără să judeci.
Poți percepe senzațiile, corpul, respirația, te poți percepe pe tine, iar asta te va relaxa și într-un final, dacă perseverezi, s-ar putea să te strecori printre două gânduri și să transcenzi mintea.
Este ideal dacă poți introduce cele 30 de minute în programul tău zilnic, însă și mai important este să înțelegi că întreaga viața este o meditație.
Poți medita în timp ce te plimbi, în timp ce faci sport, în timp ce mănânci sau ești la serviciu, cât timp nu te mai judeci, trăiești în prezent și accepți totul în jurul tău.