Românii care au dat în judecată statului pentru încasarea ilegală a taxei auto pot să obțină si dobândă la banii încasați ilegal. Precedentul a fost stabilit printr-o decizie a Curții Europene de Justiție care a decis săptămâna trecută că sibianca Mariana Irimie are de recuperat o dobândă de circa 9.500 de lei pentru o taxă de 6.700 de lei pe care a plătit-o în 2008. Avocatul acesteia, Dragoș Târșia, a explicat care este procedura prin care toți românii aflați în această situație pot să obțină bani în plus de la statul român, precizând că dobânda este de cele mai multe ori mai mare decât suma plătită ca taxă auto.
Astfel, cei care nu au chemat până acum în instanță statul trebuie să facă o acțiune în contencios administrativ și fiscal la trribunalul din zona în care își au domiciliul, în contradictoriu cu Administrația Finanțelor Publice care a colectat taxa și Agenția Fondului de Mediu, beneficiara acesteia, cerând înapoierea banilor încasați ilegal și dobânda, a precizat Târșia, citat de Click.
Dacă a existat o acțiune și s-a obținut o hotărâre de restituire, pot cere revizuirea și dobândă, dacă în acțiunea inițială nu au cerut dobândă de la data perceperii, iar dacă nu au cerut dobândă prin acțiunea inițială pot face o nouă acțiune, a mai spus avocatul.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate unei sibience care a dat în judecată autoritățile române, cerând ca, la restituirea taxei de poluare, să primească și o dobândă calculată pentru perioada începând cu plata respectivei taxe.
Mariana Irimie – care, pentru un autoturism înmatriculat pentru prima dată în Germania, a plătit taxa de poluare ce era prevăzută de OUG nr. 50/2008 – este în proces cu Administrația Finanțelor Publice Sibiu și Administrația Fondului pentru Mediu, cauza fiind legată de suma ce trebuie să îi fie restituită. Avocatul a precizat, pentru Mediafax, că Irimie are de recuperat o dobândă de circa 9.500 de lei pentru o taxă de 6.700 de lei pe care a plătit-o în 2008.
El a spus că s-a ocupat de peste o mie de procese de recuperare a taxei auto și foarte mulți dintre clienții săi l-au contactat deja pentru a cere și dobânda aferentă, precizând că se așteaptă la „o nouă avalanșă de procese”.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu, până în prezent în județ s-a restituit taxă auto în valoare de 8.542.400 de lei.