Prima pagină » Știri » Cum se apără Funeriu, acuzat că a obligat învățătorii să meargă la facultate: Ponta minte cu bună știință

Cum se apără Funeriu, acuzat că a obligat învățătorii să meargă la facultate: Ponta minte cu bună știință

Cum se apără Funeriu, acuzat că a obligat învățătorii să meargă la facultate: Ponta minte cu bună știință
Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu declară că Legea educației nu obligă educatoarele și învățătoarele sau învățătorii cu experiență să meargă la facultate, fiind prevăzută însă echivalarea competențelor obținute de aceștia de-a lungul carierei.

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu declară că Legea educației nu obligă educatoarele și învățătoarele sau învățătorii cu experiență să meargă la facultate, fiind prevăzută însă echivalarea competențelor obținute de aceștia de-a lungul carierei.

„Observ, cu regret, că domnul Ponta mă atacă nejustificat invocând măsuri ce decurg din Legea educației. Nu pot să las informații false să polueze discuțiile legate de educație. Domnul Ponta a mințit cu bună știință în ședința de Guvern. Articolul 247 pe care îl invoca nu obligă niciun învățător să meargă la facultate. (…) Mai mult, pentru a rezolva injustiția care a fost făcută mulți ani învățătoarelor și educatoarelor de calitate, absolvente de liceu pedagogic, care au experiență în sistem și care de multe ori sunt mai bine pregătite decât unele colege cu facultate, am prevăzut la Articolul 248 procedura de echivalare a acestor competențe”, a afirmat Funeriu, miercuri, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, el a arătat că a operaționalizat această procedură de echivalare prin Ordinul MECTS nr. 5484/2011, iar prin Ordinul MECTS nr. 6563/2011 s-a stabilit un calendar al echivalărilor pentru anul 2012, concretizat pe etape până în noiembrie 2012 până la etapa care ținea de semnătura fostului ministru Ecaterina Andronescu.

„22.000 de cadre din învățământ au parcurs deja etapele procedurii deja derulate”, a subliniat Funeriu.

Consilierul prezidențial a apreciat că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 „s-a dorit popularea fabricilor de diplome pe seama învățătorilor de calitate”, „în loc să se aibă în vedere interesul elevilor și al învățătorilor/educatorilor”. „Până și sindicatele afiliate PSD au afirmat acest lucru”, a susținut Funeriu.

El a criticat faptul că Legea educației, care a fost apreciată și de Comisia Europeană într-un răspuns oficial transmis lui Victor Ponta în decembrie 2011, este modificată acum prin ordonanțe de urgență.

„Știu că domnul Ponta nu mă are la suflet. Are și de ce. Eu am promovat un tip de performanță pe care el nu o poate atinge sau înțelege. El are un doctorat plagiat, eu am un doctorat cu un laureat Nobel. Dar, așa cum e el, domnul Ponta are acum răspunderea acordată de 60% dintre votanți. Vreau să-i spun, cu toată deschiderea, că modificând bezmetic Legea educației, doar pentru a-și răcori frustrarile față de mine, nu îmi face un rău mie. Face rău copiilor României. Această lege nu este legea lui Funeriu, ci este legea noastră, a tuturor”, a declarat Funeriu.

Fostul ministru al Educației și-a exprimat și speranța ca premierul Ponta să treacă peste erorile afirmate. „Dialogul instituțional este permanent deschis din punctul meu de vedere pentru că nu văd rostul tensiunii în discuțiile din zona educației. (…) Sper că o dată campania electorală consumată să se liniștească apele și să prevaleze rațiunea. Are miniștri tineri cărora le doresc mult succes și cred că e mai util să se consulte cu ei decât cu gerontocrația din PSD care s-a ocupat numai cu clientelismul”, a mai susținut Funeriu.

Potrivit art.1 din Ordinul MECTS 5484/2011, acesta reglementează „recunoașterea și echivalarea competențelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal de către cadrele didactice calificate care ocupă funcții de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învățători/învățătoare”, a menționat consilierul prezidențial.

De asemenea, articolul 248 alineat (3) din Legea 1/2011 stipulează: „Cadrele didactice care ocupă funcții de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învățători/învățătoare, maistru-instructor, antrenor și care au dobândit formal, nonformal sau informal competențe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi îndeplinesc condiția pentru ocuparea funcției didactice de profesor pentru învățământul preșcolar, profesor pentru învățământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaștere și echivalare elaborate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.”

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că cea mai mare cantitate de demagogie este în educație, deoarece „ticăloșia groaznică” legată de licențierea educatoarelor și învățătoarelor pe care PDL îi cere să o îndrepte a fost prevăzută chiar în Legea educației promovată de fostul ministru Funeriu.

„Cea mai mare cantitate de demagogie s-a strâns la zona de educație. Demagogie există în toate domeniile. Nu mi s-a părut nimic mai penibil, totuși record într-o țară în care demagogia se folosește, decât apelul disperat al doamnei Turcan și al domnului Preda de la PDL, care m-au rugat să îndrept ticăloșia groaznică, oribilitatea, de a cere educatoarelor și învățătoarelor să facă studii superioare. De ce spun asta? Pentru că sunt total de acord cu doamna și cu domnul de la PDL, având în vedere că această odioșenie este prevăzută în articolul 247 din Legea educației a domnului Funeriu, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Faptul că doi lideri marcanți ai PDL îmi cer să îndrept ticăloșia făcută de Guvernul PDL și de domnul Funeriu este exact ceea ce-mi doresc”, a spus Ponta în ședința de guvern de miercuri.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 prevede că „educatorii și învățătorii încadrați în sistemul național de învățământ au dreptul să își continue activitatea în funcțiile didactice din învățământul preșcolar, respectiv învățământul primar pe care le ocupau, cu condiția absolvirii studiilor universitare de licență, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus că actul normativ va trebui modificat în Parlament, deoarece inclusiv oamenii care au 35 – 40 de ani de când sunt la catedră, și care ar trebui să iasă la pensie în câțiva ani, sunt vizați de această ordonanță.

Liderul PDL Cezar Preda i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze această ordonanță, afirmând că măsura umilește și aduce la disperare peste 40.000 de profesori.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat însă că, prin OUG 92/2012, Guvernul USL a acționat „pentru a le permite educatorilor și învățătorilor să rămână în sistem, lucru pus în pericol de Legea educației naționale nr. 1/2011 propusă și votată de PDL”.

Purtătorul de cuvânt al PSD declară că reprezentanții PDL trebuie „să lase deoparte ipocrizia” și „să își asume greșeala pentru Legea nr. 1/2011 – cea care a introdus obligativitatea studiilor universitare pentru educatori și învățători”.

Citește și