Prima pagină » Știri » Cum se apără INS: PIB-ul se calculează după metodologia UE, diferențele rezultate nu sunt erori de calcul

Cum se apără INS: PIB-ul se calculează după metodologia UE, diferențele rezultate nu sunt erori de calcul

INS aplică metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) și definitive (la 21 luni) - iar diferențele între ele sunt inerente și nu reprezintă erori de calcul

INS aplică  metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare –  provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) și definitive (la 21 luni) – iar diferențele între ele sunt inerente și nu reprezintă erori de calcul

„În practica internațională, în general, a Uniunii Europene, în special, precum și în practica noastră națională, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, în mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire și actualizare periodică (…) Potrivit Regulamentului de transmitere de către toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, România calculează și transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) și definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazează pe metode distincte, în funcție de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza cărora se calculează acești indicatori”, se arată într-un comunicat transmis de Institutul Național de Statistică (INS).

Instituția arată că aplică ad-literam la nivel național prevederile regulamentelor UE în domeniu și metodologiile de calcul corespunzătoare, făcându-le publice utilizatorilor, inclusiv în ceea ce privește politica de revizuire, menționând că iferențele între cele trei variante sunt inerente și nu sunt generate de erori de calcul.

Premierul Victor Ponta a afirmat vineri că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Național de Statistică pentru „greșeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

Joi seara, premierul a anunțat o eroare de calcul a Institutului Național de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ținta de deficit stabilită.

INS precizează că la estimarea PIB în varianta provizorie sunt într-o mare masură surse indirecte, metode de estimare și extrapolare, în lipsa unor date primare complete, nedisponibile la acel moment. La varianta provizorie, prezentată în luna martie, PIB-ul a fost estimat la 578,5 miliarde de lei.

La varianta semidefinitivă, unde rezultatul a fost transmis în luna decembrie, în calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete și mai detaliate față de varianta provizorie. În varianta semidefinitivă, valoarea PIB este de 556,7 miliarde de lei.

Diferențele dintre varianta semidefinitivă și cea provizorie a PIB sunt influențate, ca regulă, inclusiv pentru anul 2011, de: sursele de date diferite în momentul realizării estimărilor; utilizarea de metode directe, pe baza surselor de date, pentru varianta semidefinitivă, respectiv de metode indirecte de estimare a producției și consumului intermediar, prin extrapolare, pentru varianta provizorie, în special pentru societățile nefinanciare (întreprinderi) și gospodariile populației.

Pentru anul 2011, din analiza rezultatelor economice agregate pe baza surselor de date disponibile, a rezultat o creștere a ponderii consumului intermediar în producție, de la 61,3% (pondere estimată pentru anul 2010 și utilizată la varianta provizorie 2011) la 64,6% (pondere calculată pe baza surselor complete de date) în varianta semidefinitivă. Cea mai mare contribuție la creșterea consumului intermediar au avut-o societățile nefinanciare (întreprinderi), ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011și implicit o reducere a valorii adaugate brute si a PIB cu aproximativ 26 miliarde de lei.

Aceasta pondere mare s-a mai înregistrat în perioada 1995-1997. În anii care au urmat consumul intermediar nu a reprezentat mai mult de 59-62% din valoarea producției. Majorarea nu a putut fi anticipată la varianta provizorie din lipsa oricăror informații privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011.

Citește și