Cum se fură la bancomat. Fiul unui cunoscut impresar din fotbalul românesc, în rețeaua de ALBA-NEAGRA de la ATM
Judecătorii Curții de Apel Craiova au dat o sentință definitivă într-un dosar de infracțiuni cu carduri de credit, toți cei 11 inculpați fiind condamnați definitiv.
În plus, inculpaților le-au fost confiscați peste 200.000 de dolari, bani obținuți din comiterea infracțiunilor, scriu cei de la Gazeta de Sud.
Toți cei 11 au fost reținuți în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, pe 30 august 2011, de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Craiova.
Astfel, Aurel Jianu, zis Gorila, Marinel Muchie, poreclit Spirache, Iancu Florea, Viorel Cotoc, Sorin Teodor, zis Periuță, Mirel Tiron, Gabriel Gora, Cristian Baicu, Eugen Cojocaru, Cristian Anghel și Adrian Popescu, zis Schilaci, fiul fostului președinte al Universității Craiova, în prezent impresar, Marcel Popescu, au fost trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni cu carduri de credit.
Cum furau banii de pe card
Anchetatorii au stabilit că suspecții au confecționat sau cumpărat de pe internet aparatură de skimming pe care o foloseau pe teritoriul Italiei, Olandei, Franței sau Spaniei pentru a copia fraudulos datele cardurilor de credit. Datele astfel obținute erau folosite pentru falsificarea cardurilor titularilor de drept, după care erau extrase mari sume de bani din conturile acestora. Banii erau scoși de pe carduri din Columbia, Republica Dominicană, SUA sau Mexic, o parte fiind trimiși în țară prin transfer internațional de bani, pe numele altor persoane ori prin curieri. „De asemenea, s-a constatat că membrii acestui grup infracțional organizat obișnuiesc să investească aceste sume de bani în metale sau pietre prețioase, automobile de lux ori alte bunuri mobile de valoare, în scopul de a le ascunde originea ilicită, pe care le transferă apoi în România, unde sunt vândute sub prețul de achiziție”, spuneau, în 2011, procurorii DIICOT.
Fiul impresarului Popescu, condamnat cu suspendare
Cercetările în acest dosar au fost încheiate în februarie 2012, iar în cursul lunii iulie toți cei 11 inculpați fost condamnați. Astfel, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Iancu Florea la cinci ani și șase luni de închisoare și i-a confiscat suma de 8.006 dolari, bani proveniți din comiterea infracțiunilor. Cristian Baicu a primit cinci ani de închisoare și i-au fost confiscați 19.989 de dolari, iar alți doi inculpați – Tiron și Cojocaru – au fost condamnați la câte patru ani și șase luni de pușcărie. În plus, instanța a dispus ca lui Tiron să-i fie confiscată suma de 49.283 de dolari, iar lui Cojocaru, 75.610 dolari. Ultimul inculpat care a primit o pedeapsă cu executare (patru ani) a fost Gabriel Gora. Acestuia i-a fost confiscată aparatura găsită la domiciliul său în urma perchezițiilor.
Alți cinci inculpați – Cotoc, Muchie, Adrian Popescu, Sorin Teodor și Aurel Jianu – au fost condamnați la câte trei ani de închisoare, însă cu suspendare. De asemenea, lui Cotoc i-a fost confiscată suma de 14.069 de dolari, lui Muchie – 5.005 dolari și 11 ceasuri de mână, lui Adrian Popescu – 27.909 dolari, iar lui Sorin Teodor și Aurel Jianu sumele de 2.873, respectiv 13.142 de dolari. Cristian Anghel, ultimul dintre cei 11 inculpați, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
După pronunțarea sentinței, inculpații au făcut apel, iar vineri, pe 11 aprilie, Curtea de Apel Craiova a scăzut pedepsele în cazul a cinci inculpați și a dat o sentință definitivă în acest dosar. Iancu Florea și Cristian Baicu trebuie să execute câte patru ani de închisoare, Gora, Tiron și Cojocaru câte trei ani, iar ceilați șase inculpați au rămas cu pedepsele date în iulie 2012 de Tribunalul Dolj.
Din pedepsele cu executare primite de cei cinci inculpați se scade perioada cât aceștia au stat în arest, între 30 august 2011 și 18 septembrie 2012.