Prima pagină » Știri » Cum se pregătește clasa pregătitoare în România. Am depășit problema cu taifunul care a întârziat mobilierul din China, nu am reușit încă să pregătim toți profesorii

Cum se pregătește clasa pregătitoare în România. Am depășit problema cu taifunul care a întârziat mobilierul din China, nu am reușit încă să pregătim toți profesorii

Cum se pregătește clasa pregătitoare în România. Am depășit problema cu taifunul care a întârziat mobilierul din China, nu am reușit încă să pregătim toți profesorii
Cu câteva zile înainte de începutul anului școlar, multe dintre școli nu au primit încă întreg mobilierul pentru clasele pregătitoare, iar profesorii care vor preda la aceste clase sunt pregătiți pe ultima sută de metri să predea elevilor cele nouă materii care sunt prevăzute în programa școlară. Acesta este tabloul dinaintea începerii anului școlar 2012-2013, când în premieră va fi introdusă clasa pregătitoare.

Cu câteva zile înainte de începutul anului școlar, multe dintre școli nu au primit încă întreg mobilierul pentru clasele pregătitoare, iar profesorii învață pe ultima sută de metri metodologia pentru cele nouă materii prevăzute în programa școlară pentru această nouă clasă.

Datele oficiale de la Ministerul Educației arată că peste 127.000 de elevi vor intra de săptămâna viitoare în clasa pregătitoare. Potrivit reglementărilor date de minister, până la 17 septembrie ar trebui să fie gata 5.500 de săli pentru clasele pregătitoare, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare clasă va avea 23 de elevi. Ministerul Educației dă asigurări că aproape toate clasele sunt gata, dar că o situație centralizată o va avea abia la sfârșitul săptămânii.

În unele județe, elevii din clasa pregătitoare vor fi nevoiți să învețe alături de cei de clasa I, din cauza lipsei de spațiu și de profesori.

Ministerul Educației nu are o situație a numărului de clase simultane, dar spune că cea mai mare parte a acestora va fi în școlile  în mediul rural. „Aici, copiii nu pot fi transferați către alte școli din cauza distanțelor mari și atunci ei vor fi învăța alături de cei din clasa I-a”, a explicat Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar. El a arătat că în total au fiost pregătiți 8.400 de profesori la nivel național. „Miercuri vom avea o videoconferință cu inspectorii, iar apoi vineri încă una și atunci vom avea situația finală din toată țara. Atunci ar trebui să fie gata toate clasele”, continuă Stelian Fedorca.

La clasa pregătitoare elevii vor urma opt materii obligatorii- comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educație pentru societate, educație fizică și sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual și religie -, și o materie opțională – Tehnologii de informare și comunicare. Elevii vor petrece patru ore pe zi la școală, dar vor învăța jucându-se și nu vor primi note.

În majoritatea județelor, au loc pregătiri ale profesorilor care ar trebui să predea la clasa pregătitoare

În județele analizate de gândul, numărul școlilor care nu au primit încă mobilier, dar și cel al profesorilor care ar trebui să predea la clasa pregătitoare diferă de la o zonă la alta.

În timp ce în județul Iași, pregătirea profesorilor s-a terminat și fiecare școală va avea una sau două clase, în București profesorii încă mai mai urmează cursuri de pregătire.

„La sfârșitul săptămânii trecute avem întârzieri pentru mobielierul de la 6 clase, dar marți, cel mai târziu, așteptăm să fie livrat. Clasele pregătitoare sunt echilibrat distribuite în școli: avem câte una sau două clase în fiecare dintre cele 200 de școli”, arată Camelia Gavrilă, inspector la Iași.

La București, cea mai mare problemă este cu pregătirea profesorilor. „Săptămâna asta vor avea loc ultimele cursuri de pregătire pentru a acoperi deficitul de aproape 200 de profesori pe care îl aveam. Aveam situații în care vor fi profesori din rândul pensionarilor, dar și profesorii de la clasa a III-a și a IV-a. Miercuri vom avea o nouă videoconferință pentru situația claselor”, a spus Marian Banu, inspector școlar pentru imagine la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. El a adăugat că în privința mobilierului, acesta este pregătit și toate școlile vor fi dotate cu bănci speciale pentru clasa pregătitoare.

La Mehedinți, mobilierul venit cu întârziere din China din cauza taifunurilor Bolaven și Tembin a fost adus la sfârșitul săptămânii trecute. „Au mai venit 53 de seturi de mobilier din cele 1.040 câte ne trebuiau. Mai avem o serie de 10 profesori pentru care se vor organiza sesiuni de formare. Aceștia probabil că vor preda la clasele simultane pe care le vom avea. În total am avut 121 de profesori pentru clasa pregătitoare”, a declarat Marian Șută, inspectorul de la Mehedinți.

La Mureș, cinci școli nu au încă mobilierul pentru clasa pregătitoare. „ Avem situația asta pentru școlile din Sighișoara pentru că s-a reziliat contractul cu firma nu a respectat termenul de livrare și a trebuit să facem un alt contract cu o altă firmă. Clasele care au mai rămas vor fi mobilate până la 15 septembrie”, a spus Ștefan Someșan, inspectorul de la Mureș. El a mai arătat că 92 de elevi din mediul rural vor învăța simultan cu elevii de clasa I pentru că erau prea puțini pentru a se forma o clasă de sine stătătoare. În Mureș sunt 126 de clase pregătitoare în 140 de școli.

La Teleorman, vor fi 122 de clase pregătitoare, cu un număr total de 1.100 de elevi. „Dintre acestea avem 13 clase vor fi simultane și cu elevi de clasa I și cu elevi de la pregătitoare. Mai sunt patru școli cărora le lipsește mobilierul pentru că un furnizor din Cluj nu li l-a adus. Dar până la finalul săptămânii îl vom avea”, a declarat Valeria Gheorghe, inspector la Teleorman.

În Sălaj,  mobilierul necesar pentru clasa pregătitoare nu a fost livrat în zece unități de învățământ din județul Sălaj. În total, pentru anul școlar 2012-2013 un număr de 114 clase pregătitoare.

„Toate școlile au identificat sălile de clasă și au încheiat contracte cu furnizori de mobilier. În 104 unități mobilierul a ajuns, dar în zece nu. Până vineri toate școlile vor primi mesele și scaunele pentru copii”, a declarat, luni, inspectorul școlar adjunct al ISJ, Maria Pop, citat de Mediafax.

Citește și