Prima pagină » Știri » Cum se prepară cei mai buni mici. Ce trebuie să faci înainte de a-i pune pe grătar

Cum se prepară cei mai buni mici. Ce trebuie să faci înainte de a-i pune pe grătar

Cum se prepară cei mai buni mici. Ce trebuie să faci înainte de a-i pune pe grătar

Minivacanța de 1 mai a început și ca în fiecare an, de Ziua Muncii, românii încing grătarele cu mici, ceafă de porc, frigărui sau cârnați. La mare căutare sunt și pachetele cu carne condimentată și marinată, gata de pus pe foc.

De departe produsul vedetă al acestei perioade sunt mititeii, în special cei fragezi. Pentru asta, măcelarii vă recomandă să îi congelați deoarece acele de gheață vor înmuia carnea înainte de a o pune pe grătar.

În carmangerii, comenzile curg pe bandă rulantă de zile bune.

Micul e produsul tractor. Mai ales de 1 mai! E cel mai vândut. De ordinul zecilor de mii. Sunt mai multe rețete. Acum, ce trage colega, sunt micii de porc, vită și oaie, rețeta tradițională. Dar avem și de vită și oaie picanți. Grataragiul știe ce are de făcut. Să danseze micul pe grătar. Când se mișcă singur pe grătar, fără să se lipească, atunci înseamnă că e făcut”, spune Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii, potrivit stirileprotv.ro.

Pentru un mic bun, unii clienți străbat chiar și sute de kilometri.

„Am venit de la Oradea, până la București să luăm o mașină de mici pentru un ditamai grătarul, pentru că suntem foarte mulți. Și de-abia așteptăm să îi mâncăm”, spune cineva.

„Am venit să cumpăr niște mici. Vin tocmai din Ilfov. Poate și o ceafă de porc”, mai spune altcineva.

Așadar, al doilea cel mai căutat produs pentru amatorii de grătare este ceafa de porc.

„Cred că am adus vreo 200 de kilograme, numai pentru grătarul ăsta de aici. Este cel mai bun produs din porc. E mai grasă și mai fragedă”, spune Marius Bărzăcan, șef de magazin.

Cât costă carnea pentru grătar în această perioadă

Alternativa la carnea de porc, pentru cei care nu sunt fanii acestor preparate, este carnea de pui, vită sau berbecuț. Toate merg de minune pe grătar. Ca atare sau ca și frigărui.

Un kilogram de piept de pui costă 25 de lei, iar pastrama din pulpă de berbecuț, 70 de lei.

Deși pare simplă, friptura la grătar are secretele ei. Carnea poate fi arsă ușor, dacă focul nu e potrivit, iar fiecare bucată trebuie condimentată și bine pregătită înainte, pentru un gust desăvârșit. Pentru cei mai neexperimentați, există carne gata pregtita pentru gratar.

Se stă la rând și la cărnurile marinate. Și pentru că cererea e mare, și oferta este variată. Găsim de la ceafă de porc în sos bbq, până la piept de pui marinate în sos de mentă și verdeață, aripioare de pui în sos roșu și până la adane gata de pus pe grătar.

Prețurile pentru astfel de produse pornesc de la 40 de lei pentru un kilogram.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și