Cum se rezolvă lucrurile în România: Telefonul unei mame de la Palatul Victoria determină statul să găsească un aparat de un milion de euro pentru inima copiilor

Publicat: 01 10. 2019, 20:12

Intervenția unui consilier al premierului Boc a scos din bugetul de la Sănătate un milion de euro. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea unui angiograf, aparat care va investiga și corecta defectele cardiace ale copiilor internați la Spitalul Marie Curie

Istoria pe scurt: Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, proaspătă mamă, își duce copilul să-l trateze la spitalul Marie Curie. Află de la medici că se face un nou departament de cardiochirurgie și că au nevoie de un aparat foarte scump.

Îl sună pe ministrul Sănătății, Attila Cseke. Aparatul ajunge în săptămâna Crăciunului. Un miracol de Crăciun? Sau un obicei al locului numit România, unde doar intervenția unor demnitari importanți deblochează lucrurile? Poate că, în final, nici nu mai contează, devreme ce rezultatul este „unul bun”, după cum spun reprezentanții spitalului, care speră acum să salveze viețile a mii de copii.

„Deci, se poate”

Când a aflat de la dr. Cătălin Cârstoveanu de la Spitalul Marie Curie că aici nu există nu angiograf, Andreea Vass l-a convins pe ministrul Sănătății, Attila Cseke, să deblocheze fondurile în vederea cumpărării acestui aparat. Fără angiograf, nou înființatul department de cardiochirurgie pediatrică existent aici nu ar fi fost complet.

Vass a ajuns la Marie Curie cu propriul copil, pe care îl tratează în spitalul bucureștean. A auzit de proiectul inițiat de asociația „Inima copiilor” – secția de cardiochirurgie – și a decis să se implice pentru a contribui la salvarea vieților a sute de copii. Într-o discuție cu oficialul de la Sănătate, ea a obținut deblocarea unor fonduri , mai precis a sumei de 1 milion de euro, bani necesari achiziționării unui angiograf performant, după cum ne-au relatat reprezentanții spitalului. „Ne-am străduit să facem din ministerul Sănătății un partener. Și se pare că deocamdată am reușit”, a declarat pentru gândul Alex Popa de la „Inima Copiilor”. „Andreea Vass a intervenit pentru a contribui la ceva bun, iar ministerul a cooperat în acest sens. Noi vedem lucrurile în genul: ”, mai spune Popa.

Angiograful era un vis în urmă cu un an

De o săptămână însă, aparatul de 1 milion de euro, ultima piesă lipsă dintr-un proiect a cărui valoare se cântărește în vieți salvate de copii – se află pe culoarele viitoarei secții de Cardiochirurgie pediatrică, situată într-o aripă complet renovată a spitalului Marie Curie. Până pe 30 decembrie, angiograful va fi instalat și funcțional într-o sală special dedicată lui, în cadrul laboratorului de cateterism. „Aici, zecilor de copii de români născuți cu malformații cardiace li se va pune un diagnostic corect și tot aici anumite defecte la inimă vor putea fi reparate”, explică dr. Cătălin Cârstoveanu, de la Marie Curie.

Dacă în urmă cu mai bine de un an medicul Cârstoveanu doar visa la un angiograf, și acela recondiționat și achiziționat din bani privați și din sponsorizări, acum spune despre sine că este fericit. Se plimbă zilnic pe culoarele viitorului department de cardiochirurgie . Verifică orice colț, orice perete și pipăie cu mâna fiecare din cele 39 de cutii în care este împărțit aparatul care cântărește 3 tone. Angiograful nou nouț, biplan, este adaptat pentru folosirea la copii deoarece permite reglarea nivelului de substanță de contrast și de radiație. Performant, aparatul va face ca intervențiile pentru care va fi folosit să fie mai precise și de scurtă durată. „Maxim o zi – două de internare”, spune dr. Cârstoveanu, mărturisind că un rol important în achiziționarea aparatului îl are Andreea Vass.

Un department de peste 3 milioane de euro

La începutul lui 2011, departamentul de la Marie Curie – așteptat de miile de copii români care au nevoie de ajutor, dar și de medicii din Târgu Mureș, Cluj ori de la Fundeni, care salvează inimi – va fi funcțional și se va desfășura pe o suprafață de 700 mp din spital. Dotat cu o sală de cardiochirurgie, cu una pentru neurochirurgie și cu două salaone de terapie intensivă, departamentul va dispune de secție de sterlizare și de un laborator de cateterism echipat cu angiograful Philips. Valoarea acestei secții depășește 3 milioane de euro, dar, mărturisește pentru gândul Alex Popa de la Inima Copiilor, „valoarea lui adevărată se va calcula însă, în curând, în vieți salvate”.

Popa nu face estimări, nici dr. Cârstoveanu. Vor să vadă mai întâi primul copil operat aici și să vadă echipa departamentului completă. „Minim 50 de oameni, spune dr. Cârstoveanu: 15 medici, 25 de asistente, 5 infirmiere. Dacă li se asigură posturi aici, ei vin”, povestește șeful secției ATI nou-născuți și numără pe degete doctorii care vor să salveze vieți în România, la Marie Curie, renunțând la posturile lor din străinătate – Adrian Cruceanu, chirurg în Anglia, Cătălin Badiu, chirurg cardiolog la Munchen, Dragoș Predescu, cardiolog la Toronto, cardiologul Alin Nicolescu. „Mai sunt câțiva pediatri și anesteziști, plus colegii noștri de la Târgu Mureș, care și-au manifestat disponibilitatea de a ne ajuta”, conchide dr. Cârstoveanu.

INFO Ce este un angiograf

Aparat de investigație în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare, angiograful ajută la cercetarea minuțioasă a sistemului circulator din interior. Folosind o substanță de contrast, pot fi vizualizate vase de până la un milimetru diametru. Investigația se face cu anestezie locală, tăietura măsoară sub 1 centimetru și nu necesită sutură, iar bolnavul va trebui supravegheat doar 1-2 zile. De asemenea, cu ajutorul angiografului pot fi tratate afecțiuni coronare, blocaje, leziuni.