Cum se va transforma Suceava în orașul cu cele mai multe puncte de încărcare pentru autovehicule electrice

Publicat: 16 01. 2013, 14:46
Actualizat: 01 10. 2018, 00:39

Primăria Suceava va depune un proiect de finanțare de 2,34 milioane de euro pentru achiziționarea de autovehicule electrice și realizarea a 30 de puncte de încărcare pentru acestea în parcările din municipiu prin programul de cooperare româno-elvețian, a anunțat, miercuri, primarul Ion Lungu.

Ion Lungu a declarat, într-o conferință de presă, că prin programul de cooperare româno-elvețian, unde partea elvețiană alocă municipiului finanțare de aproximativ 9 milioane de euro, au fost propuse trei proiecte, unul privind continuarea modernizării sistemului de iluminat public, altul ce prevede amenajarea unui sistem de încălzire a bazarului din municipiu folosind surse alternative de energie, iar al treilea de reabilitare termică a sediului Primăriei.

El a precizat însă că s-a renunțat la proiectul de reabilitare termică a clădirii Primăriei întrucât nu este eligibil deorece imobilul nu este în totalitate în proprietatea municipalității, trei etaje fiind ale Consiliului Județean Suceava.

Astfel, în locul acestuia a fost propus un alt proiect, în valoare de 2,341 milioane de euro, ce presupune achiziționarea a 18 autovehicule electrice pentru Primărie, de la mașini de măturat până la mașini de întreținut gheața patinoarului artificial, dar și înființarea a 30 de puncte de încărcare pentru autovehiculele electrice.

Primarul a spus că punctele de încărcare vor fi amenajate în parcările subterane, dar și în alte parcări importante din municipiu.

Municipalitatea suceveană a semnat în 2012 acordul de finanțare pentru accesarea de fonduri elvețiene, fiind una din cele patru municipalități din țară care au fost selectate pentru a beneficia de finanțare prin măsura „Mediu și infrastructură” din programul de cooperare româno-elvețian ce are mai multe componente, cum ar fi reabilitarea termică a clădirilor, termoficare, furnizare de energie, iluminat public, transport public sau planificare urbană.