Prima pagină » Știri » Cum sunt acordate titlurile nobiliare în Marea Britanie și ce titluri vor primi Meghan Markle și Prințul Harry

Cum sunt acordate titlurile nobiliare în Marea Britanie și ce titluri vor primi Meghan Markle și Prințul Harry

Cum sunt acordate titlurile nobiliare în Marea Britanie și ce titluri vor primi Meghan Markle și Prințul Harry
Cum sunt acordate titlurile nobiliare în Marea Britanie

De regulă, membrilor familiei regale le sunt acordate titluri de duce/ducesă, însă sunt și situații în care regina poate acorda mai multe titluri. De exemplu, Kate Middleton are doar rangul de Ducesă de Cambridge. Soțul ei însă, are titlul de Duce de Cambridge, Conte de Strathearn și Baron de Carrickfergus. La toate, bineînțeles, se adaugă și cel de Prinț.

Printul Charles este, de asemenea și Duce de Cornwall (și Prinț al Țării Galilor), iar fratele lui, Prințul Andrew, este Duce de York.

Potrivit anunțului făcut de Palatul Kensington, Megan Markle și Prințul Harry vor primi titlurile de Duce și Ducesă de Sussex, un titlu care nu a mai fost acordat decât unei singure persoane, în 1801. 

Atunci, Augustus Frederick, cel de-al șaselea fiu al regelui George al III-lea, a primit titlul ca urmare a susținerii campaniei de abolire a sclaviei, a susținerii drepturilor catolicilor și ale evreilor, precum și a reformei parlamentului. Titlul de „Duce de Sussex” nu s-a transmis, însă, mai departe de Augustus Frederick datorită faptului că tatăl său nu i-a recunoscut niciuna dintre cele două căsătorii pe care le-a avut.

Ceea ce înseamnă că Megan Markle va fi prima femeie care va deține acest titlu.

Au fost și situații în care membri familiei regale nu au primit titluri de duci/ducese. 

Un astfel de caz este cel al Prințului Edward, cel mai mic dintre copiii Reginei Elisabeta a II-a, care, într-o primă fază, a primit doar titlul de conte. Potrivit The Telegrah, Prințul Andrew ar fi trebuit să primească ori titlul de Duce de Cambridge (care acum este la Prințul William) sau cel de Duce de Suffolk. Niciunul dintre cele două scenarii nu s-a concretizat datorită refuzului prințului de a le primi. În schimb, ar fi dorit titlul de „Lord Wessex” (inspirat după numele unui personaj din filmul Shakespeare in Love), cu care regina nu a fost de acord datorită faptului că denumirea de „Wessex” nu coresupunde  niciunei regiuni din Marea Britanie (Wessex a fost regat în perioada Evului Mediu timpuriu). 

De asemenea, Prințesa Ana, singura fată a Reginei Elisabeta a II-a, nu are decât titlul de Prințesă, nu și unul de ducesă sau contesă.

Acordarea de titluri este un obicei care-și găsește rădăcinile atât în Antichitate, cât și în Evul Mediu. Titlurile încă utilizate își pot, însă, găsi originile mai degrabă în Evul Mediu. Atunci, suveranii sau nobilii mai mici acordau titluri nobiliare membrilor propriei familii, ale altor familii (în funcție de interesele politico-economice), în urma unor acte de vitejie sau ca răsplată pentru loialitate. De regulă, titlurile era însoțite de diverse privilegii și erau ereditare (adică se transmiteau din tată-n fiu). În zilele noastre, în cazul monarhiei britanice, doar titlurile deținute de membri familiei regale mai sunt ereditare și chiar și acelea, numai de moștenitori pe linie masculină.

Citește și