Cum sunt torturați ucrainenii! Mărturisirile unui fost comandant rus care a luat parte la invazia Ucrainei din prima zi: „O să te transformăm în fată şi o să-i trimitem soţiei tale filmarea”

Cum sunt torturați ucrainenii! Mărturisirile unui fost comandant rus care a luat parte la invazia Ucrainei din prima zi: „O să te transformăm în fată şi o să-i trimitem soţiei tale filmarea”
Sursă Foto - Hepta.ro
Publicat: 02/02/2023, 09:51
Actualizat: 02/02/2023, 09:52

Soldații ucraineni care au fost capturați de trupele invadatoare ruse au trăit clipe terifiante, recunoaște un ofițer rus, care a povestit că a văzut cu proprii ochi cum prizonierii au fost împușcați sau dezbrăcați și amenințați cu violul. Ucrainenii erau torturați și de două ori pe zi.

Un fost comandant de divizie, Konstantin Yefremov, a luat parte la invazia Ucrainei încă din prima zi și a participat la operațiunile din regiunea Zaporojie, inclusiv în orașul Melitopol.

Comandantul susține că nu a fost niciodată de acord cu acest război, iar în luna mai și-a dat demisia, însă cererea nu a fost aprobată, dar în schimb, acesta a fost desituit.

„După 10 ani de carieră am fost numit trădător și dezertor, doar pentru că nu voiam să ucid oameni. Dar eram bucuros că sunt o persoană liberă, nu trebuia să ucid sau să fiu ucis”, a spus el.

Întors în Rusia, Konstantin Yefremov a luat legătura cu un ONG care l-a ajutat să fugă din ţară.

Cum îi torturau rușii pe ucraineni

Konstantin Yefremov spune că a văzut cu ochii lui cum erau torturaţi soldaţii ucraineni capturaţi, când se afla în oraşul Bilmak, la nord-est de Melitopol.

Acesta îşi aminteşte că într-o zi au fost aduşi trei prizonieri.

„Unul dintre ei a recunoscut că este lunetist. Când a auzit asta, colonelul rus şi-a pierdut minţile. L-a lovit, i-a dat jos pantalonii şi l-a întrebat dacă este căsătorit. „Da”, a răspuns prizonierul.

„Atunci aduceţi-mi un mop”, a spus colonelul, continuând: „O să te transformăm în fată şi o să-i trimitem soţiei tale filmarea”, a povestit fostul comandant.

În altă zi, îşi aduce aminte Yefremov, colonelul i-a cerut unui prizonier să furnizeze numele tuturor „naţionaliştilor” din unitatea sa.

„Ucraineanul nu a înţeles întrebarea. A răspuns că soldaţii fac parte din unitatea de infanterie navală a Forţelor Armate Ucrainene. Pentru răspunsul acesta l-au lovit până a rămas fără câţiva dinţi”, a mai povestit Yefremov.

În retorica Kremlinului, ucrainenii sunt numiţi frecvent fascişti, neo-nazişti sau ultra-naționaliști, o tactică prin care aceștia sunt dezumanizați în ochii rușilor.

Yefremov spune că pe un alt prizonieri ofițerii ruși l-au legat la ochi.

„Colonelul a scos un pistol și l-a lipit de fruntea lui zicând: „O să număr până la trei și apoi o să te împușc în cap”. A numărat până la trei, apoi a tras pe lângă capul lui, în ambele părți. Apoi a început să țipe la el. Eu am zis: „Tovarăşe colonel! Nu vă aude, l-aţi surzit!”, a mai spus fostul comandant rus.

Yefremov și-a amintit și cum un prizonier a fost împuşcat de colonelul său în braţ şi în picior, sub genunchi, unde glonţul a atins osul.

„L-am îmbrăcat într-o uniformă rusească şi l-am dus la spital. I-am zis: „Nu spune că eşti prizonier ucrainean, pentru că fie doctorii nu te vor trata, fie soldaţii ruşi răniţi te vor auzi şi te vor împuşca”, a povestit fostul comandant de unitate, potrivit BBC.

Afirmaţiile lui Konstantin Yefremov nu pot fi încă verificate, însă ele sunt similare cu cele peste 400 de mărturii culese deja de Oficiul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU.

Matilda Bogner, care conduce echipa de evaluare din Ucraina, spune că prizonierii sunt cel mai des torturaţi în timpul interogatoriilor, unde aceştia sunt loviţi sau electrocutaţi, însă tortura continuă şi în lagărele în care aceştia sunt închişi, unde a devenit deja tradiţională ”bătaia de întâmpinare”.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a făcut istorie primind zero voturi la alegeri. De ce nu s-a votat...
5 zodii care au parte de noroc în iulie și august 2024. Viața lor se...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
În Coreea de Nord, un bărbat prins că asculta K-pop a fost condamnat la moarte...
Destinația anului 2024 se află în România. E un loc de basm și puțini îl...
Andreea Marin, declarații DUREROASE despre divorţul de Ştefan Bănică. Ce a scos la iveală
O nouă meserie ia locul ospătarilor, în plină criză de personal. Se pot angaja oameni...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Prima reacție a tatălui care și-a călcat accidental copilul cu mașina: „Îngerașul meu scump”. Bărbatul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Kelemen: Varianta corectă ar fi ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să fie pe 30...
DEZASTRUL prezis cu 25 de ani ÎNAINTE să se întâmple!
Au primit interzis prin lege în România. Nu mai au drept de angajare. Sunt refuzați...
Se schimbă Codul Rutier. Ce obligații vor avea acești români
Andreea Bălan, incident pe scenă. Cum a reacționat artista când i s-a rupt tocul în...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Un an și o lună de când Dana Roba a fost căsăpită cu ciocanul în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mormânt roman din Spania
×