Prima pagină » Știri » Cum va arăta Piața Victoriei în 2015. Vila Oromolu, salvată prin construcția unei clădiri de birouri proiectate de arhitectul Dorin Ștefan. GALERIE FOTO

Cum va arăta Piața Victoriei în 2015. Vila Oromolu, salvată prin construcția unei clădiri de birouri proiectate de arhitectul Dorin Ștefan. GALERIE FOTO

La intersecția străzii Paris cu Bulevardul Aviatorilor, în imediata apropiere a clădirii Guvernului, va apărea anul viitor o nouă clădire ultramodernă de birouri, în cadrul unui proiect de 37 de milioane de euro al fondului sud-african de investiții NEPI, care va include și faimoasa vilă Oromolu, clădirea monument istoric care a fost puternic afectată de un incendiu în 2009 și care urmează să fie restaurată.

NEPI a obținut autorizația de construcție pentru proiectul din Piața Victoriei în urmă cu câteva zile, iar în câteva săptămâni vor începe și lucrările, a declarat pentru gândul Tiberiu Smaranda, director executiv NEPI. Anterior, CEO-ul companiei, Martin Slabbert declara pentru Ziarul Financiar, că în prezent se lucrează la obținerea autorizației pentru devierea utilităților, proces care premerge începerii lucrărilor de excavație.


  
Clădirea de birouri de trei etaje, a cărei fațadă va fi realizată din sticlă curbată, va fi construită în forma literei L, în imediata apropiere a vilei Oromolu pe care o va înconjura pe două laturi. Cele două imobile vor fi despărțite de o zonă pietonală.

Proiectul, care se va întinde pe o suprafață de 4.500 de metri pătrați și care prevede și o parcare subterană pe trei nivele, poartă semnătura lui Dorin Ștefan, unul dintre cei mai importanți arhitecți din România, singurul ale cărui lucrări apar în atlasul arhitecturii mondiale.

Arhitectul-șef al Capitalei are o părere foarte bună despre acest proiect. „Este un investitor serios care a înțeles sensibilitatea unui astfel de proiect. Este chiar un exemplu de cum se abordează o problemă atât de delicată cum este cea a caselor monument așa cum este și vila Oromolu”, a declarat pentru gândul Gheorghe Pătrașcu.

Istoria vilei Oromolu

Vila Oromolu, întinsă pe aproximativ 300 de metri pătrați, și un teren de 4.500 de metri pătrați au intrat în portofoliul NEPI în 2011, în contul unei datorii pe care Avrig 35, companie fondată de Alexander Hergan, o avea la sud-africani.

„Nu voiam neapărat să fim proprietari, mai ales că imobilul este foarte controversat. Am realizat că nu vom face bani din această dezvoltare, dar planul nostru este ca, la finalul lucrărilor, valoarea proiectului să fie măcar egală cu valoarea investiției realizate. Avem programate în România investiții de peste 500 milioane de euro, iar acest proiect are o pondere insignifiantă în planul nostru, însă vrem să ne aducem aportul la cultura română. Vrem să arătăm că nu este o speculație imobiliară” , declara la scurt timp după preluare Martin Slabbert. Vila, afectată serios de un incendiu în 2009, și terenul au fost evaluate la aproximativ 13 milioane de euro.

Vila, construită în stil neoclasic, cu influențe baroce și elemente de art nouveau, i-a aparținut fostului guvernator al Băncii Naționale, Mihai Oromolu, și a fost construită între anii 1926-1927. Planul arhitectural a fost realizat de Petre Antonescu, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai școli de arhitectură românească din prima jumătate a secolului trecut, în porfotoliul căruia se mai află clădiri precum Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Banca Marmorosch Blank, Primăria Capitalei, Institutul de Istorie Nicolae Iorga sau Facultatea de Drept.

La un an de la moartea lui Mihai Oromolu (1945), vila a fost preluată de protocolul de stat.

Moștenitorii lui Mihai Oromolu, Ion Constantin Oromolu și Micaela Constanța Totoescu Oromolu, au obținut în 1994 o hotărâre judecătorească de restituire a imobilului, în posesia căruia au intrat abia în septembrie 2004. În 2002 și 2003, aceștia semnaseră antecontrate în favoarea Central AH Pioneer SRL, condusă de investitorul imobiliar Alexander Hergan, care a devenit proprietar în 2005. Vila a fost apoi ipotecată pentru obținerea unor împrumuturi bancare în 2005 și 2010.

Planurile NEPI în România

Fondul sud-african de investiții NEPI are în dezvoltare în România investiții de peste 460 de milioane de euro, în proiecte noi sau în extensii de proiecte existente, suprafața totală închiriabilă la finalizare fiind estimată la peste 250.000 metri pătrați.

După finalizarea tuturor proiectelor, NEPI, cel mai activ investitor imobiliar de pe piața locală în ultimii ani, ar ajunge la un portofoliu de active cu o suprafață totală de 660.000 metri pătrați, având în vedere că fondul deține deja în România proiecte cu o suprafață de circa 380.000 metri pătrați, evaluate la 656 milioane de euro.

Proiectele în dezvoltare sunt cele mai multe spații de retail, în București și provincie, și majoritatea au ca termen de finalizare 2014-2015, potrivit unei prezentări a fondului.

Printre proiectele deținute de NEPI pe piața locală se numără City Park Mall Constanța, Ploiești Shopping City, Retail Park Pitești, Floreasca Business Park, Lakeview (București), City Business Centre Timișoara.

 

Citește și