Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum care stabilește constituirea unu grup de lucru în vederea elaborării unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut pe țară, garantat în plată.
„La finalul anului trecut, am anunțat că vom constiui acest grup de lucru. Suntem una dintre cele șapte țări europene care nu au un sistem cuantificabil și direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit în cadrul grupului. E un grup care presupune prezența vicepremierilor, miniștrilor de Finanțe, Justiție și Muncii și reprezentanți sindicali, dar și patronali, pentru că evident este un subiect care interesează toate aceste componente ale societății”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, la finalul ședinței Guvernului.
El a adăugat că grupul interministerial, sindicate și patronate își va începe activitatea în perioada imediat următoare și și-a exprimat speranța că anul viitor salariul minim brut pe economie va fi stabilit pe baza mecanismului de indexare.
„Sperăm, așadar, pentru anul viitor să avem un mecanism de indexare. Avem decizia care se știe pentru 1 mai (majorarea salariului minim brut pe economie la 1.250 lei-n.r.) și se speră ca următoarea decizie de indexare a salariului minim sau de creștere sau, mă rog, de modificare a legislației privind salariul minim, să se facă pe baza mecanismului de indexare”, a mai spus Suciu.
Guvernul a decis, pe 30 decembrie 2015, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016. De această majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariați, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De această creștere vor beneficia și cei aproximativ 39.000 de bugetari.