Cum va fi VREMEA DE SARBĂTORI în România și străinătate

Publicat: 22/12/2012, 22:40
Actualizat: 31/07/2014, 14:06

Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă în care stațiunile montante și pârtiile de ski sunt la mare căutare. Deși în următoarele trei zile vremea se menține rece, cu temperaturi minime de -20 de grade Celsius, cer noros, ceață și izolat condiții de ninsoare, planurile multor români vor fi date peste cap.

Meteorologii ANM au declarat pentru gândul că România va trece printr-o perioadă de puternică încălzire de Crăciun, cu temperaturi nepotrivite pentru sărbători ca-n povești.

Nici în străinătate, vremea nu va fi mai geroasă și nu vor exista nici condiții de ninsoare. Va ploua însă în Austria și Bulgaria, zone preferate de români pentru vacanțele de Crăciun și Revelion.

Cum va fi vremea în următoarele zile

SÂMBĂTĂ

În Moldova și în Transilvania vor fi precipitații sub formă de ninsoare, iar în Maramureș ANM a dat o avertizare nowcasting de ceață care scade vizibilitatea sub 200 de metri.

Cel mai frig va fi în regiunea Moldovei, unde temperaturile maxime vor fi în jur de -9 și -5 grade Celsius, cer mai mult noros și condiții de ninsoare. Cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în Banat, unde maximele ating 2 grade Celsius. Va fi ceață și vânt slab, însă și condiții de ninsoare.

În Muntenia vremea va fi rece, cu temperaturi maxime de -2 grade Celsius, existând și aici ceață și condiții de ninsoare.

DUMINICĂ

În ultima zi din săptămână, termometrele vor înregistra o temperatură maximă de 4 grade. Noaptea, minimele ating -20 de grade. Izolat se vor înregistra precipitații sub formă de ninsoare puternice, în Crișana și Banat, iar în Transilvania și Oltenia va ninge slab. În Moldova se va menține ceața.

LUNI

Vremea începe să se încălzească în ajunul Crăciunului, temperaturile din timpul nopții urcând la -10 grade. Pe timpul zilei maximele vor atinge chiar și 12 grade, iar minimele vor fi cupinse între -10…2 grade Celsius. În Moldova și în Oltenia va predomina ceața, cu o vizibilitate redusă, iar în Transilvania și Maramureș va ninge.

Cum va fi vremea de Crăciun în România

Meteorologii susțin că România va trece printr-o perioadă de încălzire treptată, mai ales de Crăciun. Maximele perioadei se vor înregistra în zonele din Vestul țării, unde temperaturile vor fi chiar și de 14 grade. Vremea rece se va menține doar izolat, în nordul României și în zonele depresionare, iar în partea de sud și de est a țării va apărea și chiciura.

Pentru ziua de Crăciun, prognozele ANM arată o creștere a temperaturilor în jumătatea de vest a țării și mai lent în est. Marți se vor înregistra temperaturi preponderent pozitive, iar în sud și sud-est va fi ceață. În zonele de deal și de munte, la altitudini joase, vremea se va încălzi puternic, iar temperaturile urcă până la 14…17 grade Celsius.

Miercuri, a doua zi de Crăciun, vremea va fi caldă, cu maxime cuprinse între 4 și 14 grade, izolat va cădea lapoviță și ninsoare.

Meteorologii îi sfătuiesc pe cei care vor să aibă parte de un Crăciun ca-n povești, cu zăpadă, să meargă în stațiunile montane din Moldova, Carpații Orientali și cei Meridionali.

Sărbătorile în străinătate

Potrivit agențiilor de turism, majoritatea românilor au ales să rămână în țară pentru perioada Crăciunului, însă de Revelion unii dintre ei au optat pentru o vacanță în străinătate. Austria, Bulgaria, Cehia și Turcia sunt printre primele țări în preferințele românilor, mai ales datorită târgurilor specifice sărbătorilor și pârtiilor de ski.

„În România Revelionul este foarte scump în zona montană, dacă ne comparăm cu Bulgaria, Slovacia, Slovenia și chiar cu Austria. Pe Valea Prahovei, un Revelion este mai scump decât în Elveția și costă cu 20-30% mai mult decât în Austria. Tarifele de la munte de la noi sunt cu 40% mai mari decât în Bulgaria. În Budapesta, Viena sau Praga, ca să nu mai vorbim de Roma, Londra sau Paris, sunt programe speciale pentru turiștii de Revelion”, a declarat, anterior, agenției Mediafax, Gheorghe Mărginean, proprietarul Karpaten Turism.

Chiar dacă stațiunea bulgară Bansko este pe lista preferințelor românilor în perioada sărbătorilor de iarnă,prognozele meteoarată că și acolovremea se va încălzi, iar temperaturile vor ajunge la valori pozitive chiar din Ajunul Crăciunului.

O altă locație preferată datorită pârtiilor de ski este și Innsbruck, Austria. Cunoscută ca „mall-ul alpin”, regiunea austriacă reprezintă un loc perfect pentru pasionații de sporturi de iarnă. Cu toate acestea, meteorologii aduc din nou vești proaste. Nici Austria nu va fi ferită de încălzirea din această perioadă, temperaturile ajungând până la 12-13 grade Celsius. Mai mult,prognozele meteoarată că atât de Crăciun, cât și de Revelion,în Innsbruckvor fi averse de ploaie.

În Viena, în perioada 24-31 decembrie, vremea fi relativ rece, dar cu valori pozitive,maximele atingând 8-9 grade Celsius, iar minimele -1 grad. Mai mult, se preconizează că va și ploua.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...