Cum va fi vremea în minivacanța de 1 mai. Recordul de temperatură pentru această perioadă

Publicat: 28 04. 2018, 08:47

„Pe ansamblul întregii țări va fi o vreme în general frumoasă și mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. Sunt temperaturi cu aproape 10 grade mai ridicate decât ar fi normal pentru această perioadă. În țară, va fi un cer variabil, mai mult senin, în prima parte a zilelor și pe parcursul nopților. Condițiile de ploaie vor fi extrem de reduse, ar putea să apară doar trecător ploi de scurtă durată, poate și descărcări electrice în nordul Olteniei și Munteniei. Cele mai multe valori de temperatură, la amiază, vor fi cuprinse între 23 și 29 de grade. Sunt posibile chiar și 30 de grade prin Oltenia, Transilvania”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Romica Jurcă, meteorolog ANM.

În ciuda temperaturilor foarte ridicate, pe litoral, valorile termice vor fi mai scăzute, maximele fiind cuprinse între 18 și 22 de grade.

„Litoralul va fi cu temperaturi nu prea ridicate. Sâmbătă și duminică se vor atinge doar 16-18 grade maxime în aer și 10-11 grade dimineața. Luni și marți, temperatura mai cresc puțin, maximele urmând să se încadreze între 18 și 22 de grade, iar în cursul dimineților vor fi 11-13 grade. Tot pe litoral, vântul nu va atinge viteze mari, dar suficient încât să se resimtă cu un grad, două mai puțin”, a mai spus meteorologul.

Vremea va fi frumoasă și la munte, unde doar izolat ar putea apărea precipitații și descări electrice.

„La munte, va fi o vreme predominant frumoasă și temperaturi ridicate. Pe creste vor fi unele intensificări ale vântului, vitezele nu vor fi mari, undeva la 40-45 de km/oră, prin Carpații Meridionali și în Munții Banatului. Sâmbătă, în zona Carpaților Meridionali, iar pe 1 mai, în zona Carpaților Occidentali, după-amiaza, seara, vor fi înnorări și ploi de scurtă durată plus descărcări electrice, dar foarte puține. Dar per ansamblu, vremea va fi mai mult frumoasă, cu cer variabil, mai mult senin”, a adăugat Jurcă.

În București, sâmbătă și duminică, temperaturile maxime vor fi între 25-27 de grade, iar pe parcursul zilei de marți, 1 mai, mercurul din termometre va fi apropiat de 30 de grade.