Cum vor arăta LISTELE ELECTORALE după mini-recensământ. Ce spun primarii: de la „este inutil”, la „tot personalul din primărie îl implic”
Primarii contactați de gândul au păreri împărțite când vine vorba de organizarea mini-recensământului, de la „va fi fără fonduri, va fi atribuție de serviciu, tot personalul din primărie îl implic”, până la „este inutil”, sau „numai un om cu buba la cap poate cere scoaterea românilor din străinătate de pe listele electorale”
Morții de pe listele electorale, perioada de concedii, timpul scurt pentru trimiterea datelor și lipsa banilor au fost principalele probleme pe care ni le-au semnalat edilii intervievați.
Ciocan Petru, primarul din Certeze: „La noi, obligatoriu, cei care au murit în străinătate au fost aduși și îngropați acasă”
Petru Ciocan, primarul PDL din Certeze, comuna din Satu Mare unde 25% dintre locuitori sunt la muncă în străinătate, spune că așteaptă „o ordonanță de guvern sau ceva” pentru a ști cum să organizeze mini-referendumul cerut de Executiv. Oricum, el este sigur că pe listele electorale ale comunei sale nu au figurat persoane decedate „acasă” sau peste hotare.
„Nu avem astfel de cazuri. Toți cei care au murit în străinătate obligatoriu au fost aduși acasă și îngropați aici. Asta știu sigur. A fost o singură excepție, cu două persoane care au murit în Statele Unite și au fost îngropate acolo”, ne dă asigurări primarul.
Primarul Ciocan mai are o soluție proprie: să ia la verificat listele, confruntându-le cu „fiecare certificat de deces și de naștere”.
„Eu aștept să văd dacă se va da o ordonanță sau ceva pentru a vedea cum trebuie să procedăm (pentru actualizarea listelor electorale n.n.). Noi avem datele de la recensământul de anul trecut. Dacă nu, mă duc la starea civilă și o să luăm fiecare certificat de deces și de naștere și să reverificăm datele de pe liste”, spune primarul din Certeze.
Întrebat dacă până pe 23-24 august este timp suficient pentru a strânge datele și dacă primăria are fonduri pentru mini-recensământ, răspunsul a fost unul scurt. „Timp trebuie să ne facem. Cu banii, știți cum e. Nu prea sunt”.
Problemă ar fi cu perioada de concedii. „Este lumea plecată în concedii. Pe 24 august vreau să plec și eu în concediu”, ne mărturisește edilul din Certeze, care spune că localitatea păstorită de el are, la nivel de județ, cei mai mulți cetățeni plecați la muncă în străinătate. „Cred că 20-25 la sută dintre locuitori sunt plecați la muncă în afară, majoritatea fiind în Franța, Italia, Anglia , SUA”, adaugă el.
Vasile Corodan, primar Vama: „Am recunoscut pe liste cam 30 de morți”
Situația este diferită la Vama, o altă comună din Satu Mare unde multe persoane sunt plecate în străinătate. Vasile Corodan, primarul localității, care este membru PNL, ne-a declarat că la referendum a recunoscut pe liste „cam 30 de morți”, adică aproape 1% dintre persoanele cu drept de vot din comună, unele dintre acestea decedând peste hotare.
„Așteptăm HG să avem baza egală ca să știm în mod exact cum trebuie să procedăm. Noi cam știm ce avem de făcut. Nu avem un număr semnificativ de persoane pe care ar trebui să le scoatem de pe liste. Am recunoscut pe liste oameni decedați, dar neavând documente necesare – certificatele de deces – nu i-am putut radia de pe liste. Mulți sunt în străinătate. Cam 30 de morți pe liste. Din 3.800 de locuitori ai comunei, sunt 3.200 de alegători”
El ne-a dat și un exemplu concret. „De exemplu, mama unei fete a decedat acum 10 ani și tot mergem cu ea pe liste de 10 ani. Acum fata a promis că ne aduce certificatul de deces al mamei, ca să o putem radia în sfârșit de pe listele electorale »
Din cei 3.800 de locuitori ai comunei Vama, circa 800 sunt plecați în străinătate „pe termen lung”.
Valerică Zamfirescu, primar Slobozia Bradului: „Voi da dispoziție. Tot personalul din primărie va merge din poartă în poartă”
Valerică Zamfirescu, edilul comunei Slobozia Bradului, vrea să trimită toți angajații primăriei din poartă în poartă pentru a face pe recenzorii.
„Categoric, vom face (mini-recensământul – n.n.). Va fi fără fonduri. Va fi atribuție de serviciu. Voi da dispoziție, tot personalul din primărie îl implic. Vor merge din poartă în poartă pentru a face ce trebuie. Nu cred că vor fi mari diferențe față de recensământul făcut anul trecut. Fiecare primar a avut o responsabilitate enormă la recensământul făcut anul trecut”, a declarat pentru gândul Valerică Zamfirescu.
Gabriel Postolache, primarul din Tifești: Doar niște oameni cu „buba la cap” pot să solicite scoaterea de pe liste a românilor din străinătate
Gabriel Postolache, primar PDL al comunei Tifești, din județul Vrancea, spune că nu își poate explica erorile invocate de autorități la nivelul listelor electorale, adăugând că sunt doar două instituții responsabile de operarea modificărilor listelor.
„Compartimentul de stare civilă din cadrul primăriei pe care o păstoresc transmite lunar, la Evidența populației, situația deceselor, însoțită de certificatele de deces și actele de identitate. Nu înțeleg de ce se invocă cu atâta inconștiență tot felul de instituții. Sunt doar două instituții responsabile în operarea modificărilor listelor electorale permanente – primăriile, prin serviciul de stare civilă și evidența populației”, ne-a declarat Postolache.
El a ținut să precizeze că listele electorale ale localității erau actualizate în momentul votului pentru referendum.
„În cazul comunei Tifești, de la ridicarea listelor electorale permanente până în momentul în care a început scrutinul au trecut patru zile. În acest interval am avut cinci decedați. În momentul votului, aceștia erau deja operați în listele electorale permanente”
În ce privește cetățenii români cu domiciliul în străinătate despre care autoritățile au declarat că ar trebui eliminați de pe listele electorale, Postolache este de părere că nimeni nu poate să solicite acest lucru.
„Acestea nu sunt cazuri penale, sunt cazuri patologice. Doar oameni cu buba la cap pot să solicite așa ceva”, a spus primarul din Tifești, localitate de unde 200 de persoane sunt plecate la muncă în străinătate și despre care edilul comunei spune că figurează cu toții pe listele electorale permanente.
Piricsi Artur, primarul din Livada: „Probabil vor fi asigurate și fondurile necesare”
Primarul localității Livada, Piricsi Artur, care este membru UDMR, așteaptă de la Guvern și banii necesari pentru organizarea mini-recensământului.
„Aștept decizia prefecturii, probabil va fi o procedură la nivel național. Dacă avem fonduri în cazul în care se va decide să se trimită oameni pe teren (la mini-recensământ n.n.)? Probabil ne vor fi asigurate de autoritățile centrale și fondurile necesare”, spune Piricsi Artur. Pe de altă parte, el a declarat că nu au avut cazuri de persoane decedate și care să figureze încă pe listele electorale.
Gheorghe Popa, primarul din Păunești: „Treaba asta cu un nou recensământ nu ne pică chiar bine acum”
Gheorghe Popa, primarul comunei Păunești, din Vrancea, nu știe cum va proceda cu mini-recensământul și se gândește să îi intrebe pe alți primari din județ.
„Nu pot da un răspuns acum, mă mai interesez și la ceilalți colegi primari din județ, să văd cum vor face și ei. Peste jumătate dintre angajații primăriei sunt în concediu. Am înțeles că se dorește un nou recensământ. Celălalt a durat o grămadă de timp, acum este timpul foarte scurt, nu putem face altul. Nu putem merge din poartă în poartă. Poate doar să ne adunăm mai mulți într-o sală, mă refer oameni din primărie, de la poliție, să vedem să discutăm ce date avem. Preotul nu-l chemăm. Noi pe liste nu avem nici un mort. Sută la sută, morții sunt scoși din liste”, ne dă asigurări Popa.
Cei care lucrează în străinătate? „Sunt acasă acum. Vin în concedii. Eu mă lupt acum cu alte probleme, treaba asta cu un nou recensământ nu ne pică chiar bine acum, avem alte probleme mult mai importante, cum ar fi cu seceta din agricultură”, se plânge
Emil Boc: „Referendumul trebuia pregătit nemțește”
Emil Boc, fost premier și actual primar al municipiului Cluj-Napoca, consideră inutilă organizarea unui nou recensământ, precizând că oricum în această perioada de concedii Clujul este „destul de gol”.
„Am aflat azi cu stupoare la videoconferință că se dorește un nou recensământ, ceea ce este absolut inutil. Noi am actualizat listele electorale. În plus, oamenii sunt plecați în concedii, Clujul este destul de gol. Pe cine să căutăm să întrebăm >?”, a declarat pentru gândul Emil Boc.
El a spus că anul trecut recensământul a fost organizat cu oameni instruiți special și plătiți. „Cine vor fi recenzorii acum? Oamenii din primărie nu pot lăsa sarcinile de serviciu pentru a face ei recensământul”, este de părere fostul premier.
Boc crede că Serviciul de Pașapoarte ar putea transmite la primării lista cetățenilor ce și-au pierdut dreptul la vot.
Scoaterea din listele electorale a românilor ce lucrează în străinătate ar însemna compromiterea statului de drept, a afirmat primarul Clujului. El așteaptă actele normative anunțate de Guvern cu privire la organizarea mini-recensământului, și spune că referendumul „trebuia pregătit nemțește, dar ei l-au organizat românește, asta referitor la ce spunea azi un ministru”.
Emil Boc i-a spus în videoconferința de la Guvern, premierului Ponta, că nu poate chema oamenii din concediile de odihnă și că nu dispune de suficiente resurse. Ministrul de Interne Ioan Rus, clujean de asemenea, i-a replicat scurt: „Dacă nu găsim oameni cu care să facem treaba aceasta, vă propun să importăm nemți. Aducem nemți care să ne facă numărătoarea aceasta, de liste electorale”.