Cum vor circula trenurile în noaptea în care trecem la ora de iarnă

Publicat: 29 10. 2021, 11:24
Foto: Mediafax

Peste 60 de trenuri de călători vor circula, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ora de iarnă.

Potrivit CFR SA, 64 de trenuri de călători (de stat şi private) vor circula, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ora de iarnă.

Activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică, 31 octombrie 2021, la ora oficială a Europei Orientale, ora 4.00 devenind ora 3.00.

În noaptea de 30/31 octombrie 2021 trenurile de călători şi marfă vor fi îndrumate din staţiile de formare, conform orei oficiale de vară până la ora 4.00, care devine ora 3.00.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs – de regulă prima staţie cu oprire utilizată de călători, evitându-se opriri în staţiile intermediare -, şi vor pleca după noua oră a Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00 (care devine ora 3.00) şi care au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală, vor circula până la destinaţie. Trenurile de marfă aflate în circulaţie după ora 4.00 (care devine ora 3.00) îşi vor continua mersul până la staţia finală.

Întrucât şi în ţările vecine trecerea la ora oficială a Europei Orientale are loc în aceeaşi zi, 31 octombrie 2021, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Iugoslavia, Ucraina şi Bulgaria trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.

Astfel, pe raza a şapte sucursale regionale de cale ferată, 64 de trenuri de călători (51 – CFR Călători şi 13 – operatori privaţi) vor fi afectate de schimbarea orei, după cum urmează: 34 trenuri – aşteaptă la îndrumare; 29 trenuri – aşteaptă în parcurs; 1 tren – circulă până la staţia finală după ora de vară.

La nivel naţional, cele 64 trenuri care aparţin tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, vor staţiona 3660 de minute pentru trecerea la ora oficială de iarnă.

Ora Europei Orientale este valabilă până în ziua de 27 martie 2022, ora 3.00.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă starea de sănătate. Psiholog: „Schimbarea vine pe un fond agitat”

Psihologul Keren Rosner explică, într-un interviu pentru Gândul, că organismul uman poate fi afectat odată cu trecerea la ora de iarnă, schimbare ce corespunde cu debutul sezonului rece. Astfel, lumina difuză, întunericul care se lasă mult mai devreme, lipsa culorilor și a soarelui alături de atmosfera cenușie, induc o stare afectivă deprimantă, de tristețe și apatie, cât și tulburări de concentrare și memorie.

Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare la noile condiții, iar această adaptare este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic. În special, acest efort psihic de adaptare este resimțit la persoanele care sunt predispuse depresiei, anxietății, care au o viață nesatisfăcătoare, persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții”, explică psihoterapeutul Keren Rosner.