Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a precizat – într-un interviu acordat Agerpres – că persoanele infectate cu noul coronavirus – atât cele aflate în carantină sau izolare, cât şi cele din spitale – vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă.
„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat președintele AEP.
El a mai afirmat că vor fi „condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.
„Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi luate toate măsurile de siguranţă. În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane”, susţine preşedintele AEP.
Biroul Electoral de Circumscripţie din Municipiul Bucureşti a stabilit, miercuri, prin tragere la sorţi, ordinea partidelor pe buletinele de vot la alegerile locale care sunt programate să aibă loc pe data de 27 septembrie.
Astfel, pe primele cinci poziţii sunt ALDE, PSD, PMP, PNL şi UDMR, în timp ce Alianţa USR-PLUS este pe locul 11. Alianţa Pro Bucureşti 2020 are ultima poziţie pe buletinele de vot.
Biroul Electoral al Circumscripție al Municipiului București a publicat, marți, candidaturile rămase definitive pentru funcțiile de primar general al Capitalei, respectiv de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București.
Pentru funcția de primar general la alegerile locale din 27 septembrie au rămas definitive 18 candidaturi, respectiv cele admise din totalul de 19 înregistrate.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că amânarea alegerilor locale, chiar și pe o perioadă de un an de zile, nu ar fi o problemă ”insurmontabilă”, în condiţiile în care scrutinul din septembrie ”nu se poate desfăşura în condiţii normale”.
”Eu cred că amânarea alegerilor locale, chiar şi cu un an, nu ar fi o problemă insurmontabilă. Prefer un proces electoral desfăşurat (…) în condiţii corecte, care să asigure participarea la vot, exprimarea neîngrădită a votului, decât un proces electoral care este o farsă şi este viciat”, a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.ro.