Prima pagină » Știri » Cum vrea ministrul Sănătății să rezolve criza de imunoglobulină. Pintea: 200 de fiole pentru copii vor ajunge în țară la începutul lunii martie

Cum vrea ministrul Sănătății să rezolve criza de imunoglobulină. Pintea: 200 de fiole pentru copii vor ajunge în țară la începutul lunii martie

Cum vrea ministrul Sănătății să rezolve criza de imunoglobulină. Pintea: 200 de fiole pentru copii vor ajunge în țară la începutul lunii martie
Detalii pe Gândul.

„Urmează să intre cantități noi în țară pe baza unor promisiuni ferme. Dar până când nu văd intrate medicamentele, nu pot să spun că acest lucru mă încântă. În fiecare zi ținem legătura cu cei care trebuie să facă acest lucru și îi presăm să își respecte contractele, contracte care deja există. Urmează să intre în țară 200 de fiole dintr-un produs cu administrare subcutanată pentru copii la începutul lunii martie, iar livrările celelalte sper să decurgă conform contractelor. Asta cel puțin ne-au asigurat distribuitorii”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe.

Secretarul de stat din ministerul Sănătății, Cristian Grasu, a explicat, la sfârșitul săptămânii trecute, că după suspendarea taxei clawback pentru imunoglobulină, mai mulți producători și-au arătat intereseul de a reintra pe piața din România.

„Guvernul României și-a asumat o decizie (eliminarea taxei clawback- n.r) importantă cu rezultate imediate, cu impact imediat și acest lucru se observă în zilele acestea. Deja au început să apară producători care să solicite reînscrierea pe piața din România. Unul dintre ei este deja în faza faza avansată de obținere a prețului, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare putem negocia un nou contract. Încet, încet, criza se îndreaptă către o rezolvare după o decizie curajoasă luată de Guvern. A fost o decizie foarte grea”, a declarat, vineri, Cristian Grasu, în cadrul unui workshop având ca temă de discuție lipsa imunoglobulinei.

Secretarul de stat a precizat că urmează să se poarte discuții în legătură cu cantitatea necesară de imunoglobulină pentru un an.

„Vom avea o negociere pentru o cantitate pe care ne-o dorim cât mai apropiată de nevoile pe care le-am centralizat pe toată țara. Sunt în jur de 130 de kilograme de imunoglobulină care ar fi necesară pe an, pe toată țara. În momentul de față cu acest singur contract care există, cantitatea este sub jumătate. Din fericire, vom avea și o diversificare a formei de administrare, în sensul că vom putea avea și imunoglobulină care se administrează subcutanat”, a adăugat Grasu.

Autor

Citește și