Cum vrea Nicolăescu să aducă bani în Sănătate din RCA și testele clinice
Medicii vor continua să picheteze sediul Ministerului Sănătății, în ciuda promisiunilor pe care Eugen Nicolăescu le-a făcut cadrelor medicale la sfârșitul săptămânii trecute.
„Duminică ne-am întâlnit cu ministrul Eugen Nicolăescu. Am discutat doleanțele noastre și ni s-au făcut diferite promisiuni. Vom renunța la proteste abia atunci când tot ceea ce am discutat va fi trecut și pe hârtie. Până atunci ne vom strânge în fiecare zi în fața ministerului Sănătății și vom protesta. Ne menținem și intenția de a intra în grevă generală dacă nu se va găsi o modalitate prin care Sănătății să se aloce 6% din PIB și dacă nu vor dubla salariile medicilor rezidenți”, a declarat pentru gândul Marius Sepi, vicepreședintele Sanitas.
Astăzi, cadrele medicale au pichetat atât în fața ministerului Sănătății, cât și în fața ministerului Finanțelor. În jur de 250 de medici au fost în stradă, potrivit datelor sindicaliștilor.
Soluțiile găsite de Nicolăescu pentru a aduce fonduri suplimentare
Ministrul Sănătății spune că în urma discuțiilor avute duminică cu reprezentanți din sistemul sanitar a identificat patru metode prin care va aduce fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar. Polița RCA și testele clinice sunt două dintre soluțiile găsite de Nicolăescu pentru a crește bugetul de la Sănătate. „O mare parte din contribuțiile din RCA ar trebui să fie transferate la sectorul medical de urgență. Cele mai multe accidente rutiere se finalizează cu traume, cu patologii care au nevoie de îngrijire pe cazuri de urgență. Suntem în discuții deja cu organismul specializat. Probabil că până la sfârșitul anului vom găsi formulele tehnice prin care să realizăm un asemenea transfer: de la asiguratori către ministerul Sănătății și mai departe către unitățile de primiri urgență din sectorul sanitar românesc”, a punctat ministrul la „ZF Pharma & Health Summit ”13″.
Nicolăescu a adăugat că impozitarea studiilor clinice este o altă metodă prin care bugetul de la Sănătate ar putea crește. „În România studiile clinice sunt considerate studii de cercetare și nu au TVA, dar în același timp nu sunt urmărite, nu sunt supravegheate, nu sunt verificate, nu sunt monitorizate și de multe ori nu se fac legal. Eu cred că peste un miliard de euro sun investiți în studii clinice din România. Dacă reținem din această sumă 24% vom obține fonduri importante pentru sistemul sanitar”, a punctat ministrul Sănătății.