Fostul președinte al Republicii Moldova a fost reținut de procurori pentru 72 de ore. Politicianul este acuzat de corupție și trădare de patrie. Cumnatul acestuia se confruntă cu aceeași situație, bărbatul fiind prins de oamenii legii chiar în timp ce mânca probele din dosar.
Timpul.md scrie că în momentul în care procurorii au intrat în locuință, cumnatul lui Igor Dodon încerca să mănânce o recipisă. Din respectivul document ar fi reieșit că Dodon ar fi beneficiar al taberei de odihnă ”Sadova” din localitatea Sadova.
La primele ore ale dimineții, marți, 24 mai, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au descins la mai multe adrese. În urma perchezițiilor, cei doi bărbați au fost reținuți.
Sursele presei de la Chișinău notează că s-au găsit zeci de mii de euro și circa jumătate de milion de lei moldovenești. La casa părintească a fostului lider PSRM din Sadova, pe lângă zecile de mii de lei, procurorii au găsit și un plic cu aproximativ 10 mii euro cu înscripția „Pentru PSRM”. Tot acolo, oamenii legii au găsit și o recipisă prin care un individ numit Dumitru S. confirmă că a primit de la soția lui Igor Dodon, Galina, 25 000 de euro ca ”arvună pentru utilaje de bucătărie”.
Fostul lider de la Chișinău este cercetat în șase dosare, acuzat de comiterea coruperii pasive, acceptarea finanţării partidului politic de o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită. Cel mai important este „Kuliok” (Sacoșa).
Dosarul se bazează pe unele imagini video din anul 2019 de la sediul PDM. Vlad Plahotniuc i-a transmis atunci președintelui Igor Dodon o pungă în care ar fi fost bani.
În imaginile video se observă cum Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.
Săptămâna trecută, pe 18 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat ordonanța privind repornirea urmăririi penale în dosarul „Kuliok”, după ce în mai 2020, Procuratura Generală, care era condusă pe atunci de Alexandr Stoianoglo, a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.
În octombrie 2021, Igor Dodon, a plecat intempestiv la Moscova, cu puțin timp înaintea suspendării din funcţie şi a reținerii pentru 72 de ore a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, considerat un apropiat al fostului președinte. Dodon, care se temea că și împotriva sa vor fi deschise dosare penale, a amenințat atunci guvernul de la Chișinău cu ample acțiuni de protest.
Patru milioane de euro erau destinați ca mită pentru „candidații prietenoși” care trebuiau să implementeze politica Kremlinului în Republica Moldova după alegeri, 528.000 de euro urmau să meargă la „proiecte media” de propagandă, iar 393.000 de euro erau dedicați observatorilor electorali străini care trebuia să afirme că alegerile au fost curate