CURS: Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge pe Klaus Iohannis în scrutinul prezidențial
Astfel, Victor Ponta ar obține în primul tur 47% din opțiunile celor care și-au exprimat dorința de a merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (28%), Cristian Diaconescu (7%), Mihai Răzvan Ungureanu (6%), Dan Diaconescu (4%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (2%).
În varianta în care Mircea Geoană ar fi candidatul coaliției la guvernare, el ar fi preferat de 40% dintre cei care vor merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (31%), Cristian Diaconescu (8%), Mihai Răzvan Ungureanu (7%), Dan Diaconescu (5%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (3%).
În proiecțiile pentru turul al doilea, în cele două variante de candidați ai PSD-PC-UNPR, Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge din nou pe Klaus Iohannis, scorurile fiind: Victor Ponta (53%) – Klaus Iohannis (47%) și Mircea Geoană (52%) – Klaus Iohannis (48%).
În ipoteza în care Victor Ponta ar fi ales președinte al României, cei chestionați văd următoarea ierarhie a politicienilor social-democrați care ar fi cei mai potriviți pentru funcția de prim-ministru: Mircea Geoană (42% din totalul eșantionului sondat – 65% din votanții PSD), Liviu Dragnea (14% din total eșantion – 19% din votanții PSD), Dan Șova (6% – din total eșantion -7% din votanții PSD), Valeriu Zgonea (3% din total eșantion – 2%din votanții PSD).
Referitor la un tandem președinte (candidat) – premier (propunere) care să fie prezent în campania electorală, 43% din eșantion spun că situația „candidații la Președinție ar trebui să prezinte în campanie și o propunere pentru un viitor prim-ministru” este „mai apropiată” de ceea ce cred ei, în timp ce 41% spun că situația „candidații la președinție ar trebui să prezinte în campanie atât o propunere pentru viitorul prim-ministru, cât și propuneri pentru o echipă lărgită” (Externe, Finanțe, Apărare, Parchet General) .
În ceea ce privește profilul viitorului președinte, cei intervievați și-ar dori un șef al statului care să fie „președinte arbitru-neutru” (33%), „o persoană independentă” (28%), „cu experiență în politica externă” (48%), al cărui cel mai important atribut să fie „un plan pentru creșterea economiei/crearea de locuri de muncă” (48%). În acestă profilare s-au folosit scale de apreciere de la 1 la 7, unde 7 este tradus în procentajul cel mai mare.
Sondajul CURS cuprinde și o intrebare referitoare la caracterul cotei de impozitare: unică sau diferențiată: 79% dintre cei intervievați spun că aceia „care câștigă mai mult să plătească un impozit mai mare (8% pentru cei sub 2000 de lei pe lună; 12% pentru cei cu 2000-8000 de lei pe lună, 18% pentru cei cu peste 8000 de lei pe lună), în timp ce 19% sunt pentru cota unică de impozitare.
De asemenea, viitorul șef al Guvernului ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru sistemul de sănătate (6 la sută din PIB) – 57 la sută, pentru Educație (6 la sută din PIB) – 21 la sută, pentru infrastructură (5 la sută din PIB) – 21 la sută.
Sondajul a fost realizat în perioada 27 iunie – 4 iulie (înainte ca Tăriceanu să-și anunțe intenția de a candida la prezidențiale), pe un eșantion de 1066 de respondenți, după metoda de intervievare „față în față” la domiciliu și folosind chestionar standardizat, marja de eroare fiind de plus/minus 3%, la un nivel de încredere de 95%.
Clientul sondajului este Fundația România Noastră, fondată de senatorul PSD Mircea Geoană.