Un ac introdus în brațul unei femei pe data de 16 martie ar putea schimba lumea, relatează publicația britanică Sky News.
Jennifer Haller a fost prima persoană de pe glob care a primit o doză dintr-un potențial vaccin împotriva COVID-19.
Multe persoane au crezut că lupta împotriva virusului este deja rezultată, însă lucrurile nu stau deloc așa. Dezvoltarea unui vaccin de succes este complexă, dureroasă, dificilă și scumpă.
Guvernul Regatului Unit a cheltuit până în acest moment peste 250 de milioane de lire în acest scop, nefiind singura țară care s-a implicat activ în descoperirea unui vaccin.
Pentru a obține un vaccin pentru persoanele care au nevoie, există patru faze principale.
Vaccinurile au fost folosite pentru a preveni persoanele care prind virusuri de sute de ani.
Coaliția pentru Epidemie Preparare Inovații este o coaliție internațională care a fost creată tocmai pentru a combate focare precum cel de coronavirus, prin dezvoltarea de noi vaccinuri.
CEPI încearcă să conducă efortul de a salva milioane de vieți în întreaga lume și spune că are nevoie de 2 miliarde de dolari (1,61 miliarde de lire sterline) pentru a face acest lucru.
Este doar una dintre multele organizații și țări care încearcă să găsească un vaccin.
Atunci când CEPI a lansat un apel de propuneri, a avut 48 de cereri de finanțare de la persoanele care propun un candidat pentru un eventual vaccin. Această listă a fost redusă la opt.
Unele dintre cele pe care le finanțează, cum ar fi programele de la Moderna și Inovio, s-au prezentat tocmai datorită investițiilor anterioare ale CEPI în MERS și SARS.
Dr. Richard Hatchett, directorul general al CEPI, a spus că tocmai acesta a fost motivul pentru care companii precum Moderna au putut începe atât de repede procesele umane.
El a spus: „Am văzut câteva rapoarte cum că au fost câteva persoane în China care au susținut de fapt că” SUA trebuia să fi știut în prealabil despre virusul COVID-19, altfel cum ar fi putut ajunge la studiile clinice atât de repede?’ În realitate, modul în care au reușit să ajungă la studiile clinice atât de repede a fost datorită acestei întâlniri de cercetări anterioare cu privire la coronavirusuri și cuplarea cu puterea tehnologiilor cu răspuns rapid. ”
Al Edwards, profesor asociat de tehnologie biomedicală la Universitatea Reading, este unul dintre cei care lucrează la un vaccin candidat împotriva COVID-19. Acesta recunoaște că demersul este în curs, dar spune că este o cursă pentru a găsi un vaccin pentru întreaga umanitate, nu o urmare a concurenței dintre cercetători.
El a declarat pentru Sky News că industria este în mod normal foarte competitivă, dar se străduiește să lucreze împreună cu ceilalți pentru a produce o soluție împotriva noului coronavirus.
„În urmă cu șase luni, aș fi foarte competitiv pentru că v-aș fi spus că soluția mea este mai bună decât a tuturor, pentru că așa funcționează oamenii de știință. Dar acum, toată lumea speră că toți ceilalți vor conlucra.”
După ce oamenii de știință au creat un potențial vaccin, trebuie să stabilească dacă acesta poate fi utilizat practic în lumea reală.
În cele din urmă, medicamentul trebuie pus în animale pentru a vedea cum răspund, testarea pe oameni nefiind luată în calcul în acest stadiu.
Alegerea animalului este esențială: pentru ca vaccinul să fie relevant, animalul trebuie să poată reacționa într-un mod suficient de similar cu modul în care ar reacționa un om. De asemenea, animalul trebuie să fie compatibil cu infectarea boalii împotriva căreia este vaccinat.
Unele dintre teste pot arăta că vaccinul este de fapt toxic pentru animale și, prin urmare, va fi probabil și la om.
Utilizarea animalelor la testarea vaccinurilor este controversată și este foarte reglementată în Marea Britanie și în multe alte țări.
Scopul testelor este de a determina care sunt potențialele vaccine care pot merge în alte etape.
Dr Hatchett a declarat pentru Sky News că, dacă cele opt vaccine alese vor avea probleme, CEPI ar putea alege să finanțeze altele.
„Am dezvolta atâtea vaccine candidate, atât cât avem resurse umane de gestionat și resurse financiare de susținut”.
La un moment dat, nu va fi suficient să tesăm vaccinele pe animale – testarea trebuie să treacă la oameni.
Prima fază de testare pentru vaccinul candidat Moderna a început la Seattle.
În acest caz, o parte din faza de testare pe animale a fost omisă – o mișcare care a fost pusă la îndoială de către eticieni.
În orice caz, este necesară o testare extinsă la om pentru a analiza toate modalitățile posibile de vătămare pe care le poate avea un vaccin care ar putea să facă rău oamenilor atunci când se presupune că îi protejează.
Prof. Edwards: „Ceea ce vă așteptați de la un vaccin este că îl puteți oferi în siguranță la milioane și milioane de oameni sănătoși și niciunul dintre ei nu este rănit, vaccinul protejându-i pe toți împotriva virusului. Acesta este un lucru dificil de realizat .
„Unele vaccine vor eșua atunci când vor intra în studii clinice.
Chiar dacă un vaccin candidat se dovedește a fi reușit în timpul încercărilor, unul dintre motivele pentru care încă nu poate fi adoptat și extras pe scară largă este că nu poate fi fabricat cu ușurință și rapiditate.
Cea mai mare dificultate, spune prof. Edwards, este să se asigure că vaccinul produs în cantități relativ mici în laborator, poate fi produs în masă, astfel încât milioane de doze să poată fi distribuite cu ușurință pe teren.
Dr. Hatchett a spus: „Dacă sunt fabricate în China sau SUA, în mod evident, producția de bază va satisface nevoile acestor țări. Dar producția poate fi replicată. Așadar, nu este nevoie ca vaccinul să fie monopolizat de orice organizație, inclusiv CEPI sau o singură țară.”
El a adăugat: „Douăzeci până la 18 luni este cronologia noastră aspirațională, care este filtrată prin experiența noastră de-a lungul mai multor ani și prin înțelegerea calendarului produselor pe care le-am obținut. Este posibil ca vaccinurile să fie disponibile mai devreme de 12 luni? Este posibil.”