Cursurile se vor desfășura online în toate unitățile de învățământ preuniversitar din Iași
CJSU Iași a decis miercuri că, începând de luni, 9 noiembrie, se suspendă pentru 14 zile activitățile față în față în toate unitățile de învățământ preuniversitar din orașul Iași, unde incidența cazurilor de Covid a ajuns la 3,27 la mia de locuitori.
Decizia a fost luată din cauza creșterii ratei de infectare cu noul coronavirus
„CJSU Iași, în urma dezbaterilor și deliberărilor, a decis că începând cu ziua de luni, 9 noiembrie 2020, se suspendă pentru 14 zile activitățile didactice care presupun prezența „față în față” din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private de pe raza municipiului Iași, aplicându-se scenariul 3 (activități/lecții online)”, scrie în decizia CJSU.
Această măsură se aplică în perioada 9-22 noiembrie, urmând ca apoi să fie reevaluată.
De asemenea, CJSU Iași a mai hotărât interzicerea activității cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, a activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte și a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
Noile măsuri adoptate sunt valabile valabile pentru perioada 5 – 18 noiembrie, urmând apoi să fie reevaluate.
Sondaj: Doi din trei profesori spun că au nevoie de cursuri de perfecţionare pentru a putea preda online
Două treimi (66,2%) dintre cadrele didactice afirmă că au nevoie de cursuri de perfecţionare pentru a putea preda online. În plus, aproape jumătate (45,7%) dintre profesori spun că autorităţile locale nu au sprijinit deloc şcoala în această perioadă, arată un sondaj care măsoară gradul de eficiență al sistemului românesc de învățământ în fața restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus.
Conform sondajului, 16,8% dintre repondenţi spun că unităţile de învăţământ nu au pus la dispoziţia cadrelor didactice măşti şi materiale igienico-sanitare, în timp ce 37% dintre cadrele didactice care au răspuns la chestionar au fost obligate să-şi achiziţioneze un laptop/tabletă pentru a putea preda.
În același timp, unul din trei profesori (33%) spune că a plătit din propriul buzunar peste 1.000 de lei pentru a putea preda online.
„Doar 54,2% dintre repondenţi afirmă că autorităţile locale au venit în ajutorul şcolilor. Cele mai multe dintre acestea au asigurat măşti de protecţie şi materiale igienico-sanitare. Sunt însă şi destul de multe unităţi administrativ-teritoriale care au achiziţionat laptopuri/tablete pentru cadrele didactice şi/sau pentru elevi şi care au montat echipamente pentru predarea în sistem hibrid şi online (proiectoare, table inteligente, camere web etc.)”, scrie într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, care a condus sondajul.