Curtea Constituțională a Republicii Moldova face anunțul: Decizia prin care nu recunoștea Guvernul Maia Sandu și cea privind dizolvarea Parlamentului, anulate / Noul premier: Toți cei responsabili pentru criză, inclusiv Plahotniuc, vor plăti
„S-a admis revizuirea actelor Curții, pronunțate în perioada 7-9 iunie 2019″, a anunțat președintele instituției. „Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În scurt timp, pe site-ul Curții Constituționale va fi publicat un comunicat în acest sens”, a mai informat acesta.
În cadrul deciziei de sâmbătă se mai arată că judecătorii au hotărât din oficiu revizuirea acestor acte. „La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”, au explicat judecătorii constituționali de la Chișinău.
„Prin anularea actelor Curții din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna. Zinaida Greceanîi dobândește, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna. Maia Sandu”, se mai arată în decizia Curții Constituționale.
„Hotărârea se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură”, se mai arată în decizia Curții.
Președintele țării, Igon Dodon, a salutat decizia CCM printr-o postare pe Facebook. „Salut Decizia Curții Constituționale de astăzi de revizuire a hotărârilor pronunțate în data de 7-9 iunie 2019. Toate interpretările juridice defectuoase care au dus la instituirea crizei politice și instituționale în Republica Moldova au fost înlăturate. Criza politică și constituțională a fost depășită”, a scris acesta.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova emisese o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern, însă Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea parlamentară din ziua în care au fost făcute numirile în funcții. Ulterior, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.
Maia Sandu: Toți cei responsabili pentru criza din R.Moldova, inclusiv Plahotniuc, vor plăti
Noul premier al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat sâmbătă, după decizia CCM de anulare a deciziei care nu o recunoștea ca prim-ministru, că cei responsabili pentru criza din țară, inclusiv președintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, vor fi trași la răspundere, potrivit AP.
„Liderii grupării mafiote care au uzurpat puterea și au terorizat cetățenii Republicii Moldova timp de ani de zile au părăsit țara”, a declarat ea, făcând referire la Vladimir Plahotniuc, care a părăsit țara pentru a-și vedea familia, după cum a informat PDM prin intermediul unui comunicat de presă.
„Vrem să vă asigurăm că (…) toți cei responsabili, inclusiv Plahotniuc, vor fi aduși înapoi în Republica Moldova și vor da socoteală pentru toate abuzurile la care au participat”, a spus Sandu.
De asemenea, în cadrul aceluiași discurs, noul prim-ministru al Republicii Moldova a declarat că Guvernul său va face eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor cu Uniunea Europeană. „Programul nostru guvernamental stipulează clar că asocierea cu Uniunea Europeană este un punct de bază al activității noastre”, a declarat Sandu, care a anunțat și că în curând o delegație de la Bruxelles va efectua o vizită la Chișinău. „Veți vedea foarte curând pași concreți în privința îmbunătățirii relațiilor noastre cu Uniunea Europeană”, a mai spus aceasta.