„Curtea Constituțională a României a transmis, miercuri, 17 iulie 2019, Camerei Deputaților și Senatului Hotărârea nr.2 din 27 iunie 2019 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din data de 26 mai 2019 și la confirmarea rezultatelor acestuia. Potrivit art.47 alin.(3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, „Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curții Constituționale se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună”, a transmis instituția, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.
Pe 27 iunie, Curtea Constituțională a României a validat referendumul pe justiție și a respins cele cinci contestații.
„Conexând cauzele, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:
1. A respins contestațiile formulate cu privire la referendumul național desfășurat în data de 26 mai 2019;
2. A constatat respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din data de 26 mai 2019;
3. A constatat că referendumul național desfășurat în data de 26 mai 2019 este valabil;
4. A confirmat rezultatele referendumului național desfășurat în data de 26 mai 2019, constatând că majoritatea participanților la vot, care au exprimat opțiuni valabile, a ales la ambele întrebări răspunsul afirmativ;
5. A constatat că referendumul cu privire la probleme de interes național inițiat de Președintele României în temeiul art.90 din Constituție este consultativ. Hotărârea este definitivă și general obligatorie”, a transmis Curtea Constituțională pe 27 iunie.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că referendumul de revizuire a Constituției, pentru a pune în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, poate fi organizat în același timp cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
În replică, PSD a anunțat că vrea ca referendumul pentru revizuirea Constituției,de punere în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, să fe organizat mai devreme decât a anunțat președintele. Partidul de guvernare spune că data va fi stabilită după deschiderea noii sesiuni parlamentare.
Curtea Constituțională a României (CCR) va dezbate, joi, proiectul de lege al PNL și USR care vizează revizuirea Constituției, precum și inițiativa legislativă a PSD-ALDE care prevede tot revizuirea Legii fundamentale.
PNL și USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituției prin care condamnații definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluși de la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar amnistia și grațierea pentru fapte de corupție este interzisă.
Pe 2 iulie, coaliția PSD-ALDE a depus, la Camera Deputaților, proiectul pentru revizuirea Legii fundamentale, care prevede interdicția de a deține funcții publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență.