Curtea Constituțională: Conductele de gaz nou realizate nu se pot transfera obligatoriu cu titlu gratuit operatorilor

Curtea Constituțională: Conductele de gaz nou realizate nu se pot transfera obligatoriu cu titlu gratuit operatorilor
Conductele de gaz nou realizate, pentru care beneficiarii au avut o contribuție financiară, nu se mai pot transfera în mod obligatoriu cu titlu gratuit în patrimoniul societăților de distribuție, a stabilit Curtea Constituțională, constatând neconstituționalitatea unui articol din Legea gazelor.
Publicat: 06/12/2013, 16:38

Conductele de gaz nou realizate, pentru care beneficiarii au avut o contribuție financiară, nu se mai pot transfera în mod obligatoriu cu titlu gratuit în patrimoniul societăților de distribuție, a stabilit Curtea Constituțională, constatând neconstituționalitatea unui articol din Legea gazelor.

Decizia CC a survenit unei excepții de neconstituționalitate ridicată într-un proces civil, în care sunt parte două societăți comerciale și o persoană fizică.

Astfel, judecătorii constituționali au constatat printr-o decizie din 24 octombrie neconstituționalitatea articolului 65, alineatul 2 din Legea gazelor 351/2004, care stabilește condiții pentru extinderea rețelelor de gaze.

Legea gazelor precizează că „operatorul licențiat care refuză accesul din lipsa de capacitate sau din lipsa obiectivelor/conductelor părți componente ale sistemelor la care urmează a fi realizată racordarea este obligat să finanțeze lucrările necesare, dacă acestea sunt economic justificate, pentru a acorda accesul solicitanților”.

Prevederea constatată neconstituțională reglementa situația în care societatea de gaz poate realiza extinderea rețelei, cu sprijinul financiar al beneficiarului: „În cazul în care realizarea obiectivelor/conductelor precizate (…) nu este economic justificată pentru operatorul licențiat, solicitantul va participa în cotă-parte, în colaborare cu acesta, la finanțarea obiectivelor/conductelor, sub condiția încheierii unui contract prin care consimte preluarea în patrimoniul operatorului licențiat a obiectivelor/conductelor din momentul punerii în funcțiune a acestora”.

Atacarea acestei prevederi a fost făcută, în cadrul unui proces, de Manea Sandu Horia, care a fost acționat în judecată împreună cu SC DistrigazSud Rețele SRL, de către SC GDF SUEZ ENERGY ROMÂNIA SA.

Manea a reclamat faptul că textul de lege este interpretat în sensul că beneficiarul cedează în mod obligatoriu, cu titlu gratuit, proprietatea asupra rețelei de gaz pentru construcția căreia a contribuit cu o cotă-parte.

Curtea Constituțională a pronunțat soluția prin care a admis neconstituționalitatea textului de lege în 24 octombrie, însă judecătorii nu au redactat încă motivarea deciziei chiar dacă legea de funcționare a CC impune un termen maximal de 30 de zile.

Cu toate acestea, decizia Curții Constituționale are valoare de principiu, pentru că Legea gazelor 351/2004 asupra căreia judecătorii s-au pronunțat este abrogată în cea mai mare parte de Legea 123/2012.

Așadar, judecătorii constituționali au analizat un text de lege care nu se mai află în vigoare, respectiv art.65 alin.2 din Legea 351/2004.

În noua formă a legii, aflată în vigoare, se precizează că în cazul investițiilor care nu sunt „economic justificate” beneficiarul poate participa cu o cotă-parte la finanțarea investiției.

De asemenea, se menționează că „activele” rezultate se preiau în folosință de către societatea de distribuție de gaz „pe baza unui contract în care se stipulează în mod explicit condițiile financiare, în baza procedurii aprobate de ANRE”.

Totodată, i se acordă dreptul solicitantului de a-și recupera contravaloarea sumei investite „de la următorii utilizatori racordați la obiectivele/sistemele realizate”, iar „modalitatea de recuperare a cotei-părți din investiție se face în conformitate cu reglementările ANRE”.

Așadar, legea în vigoare nu precizează posibilitatea de recuperare a investiției de la societatea de distribuție, ci de la eventualii utilizatori care se vor racorda la rețeaua de gaze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Momentul în care Denis Repka se izbeşte cu motocicleta de un parapet. Omul de afaceri a...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform