Curtea Constituţională a dezbătut, luni, sesizarea conflictului dintre Guvern şi Parlament privind moțiunea de cenzură depusă de PSD în sesiunea extraordinară, dar decizia va fi redactată marți.
Judecătorii CCR au amânat pentru marți anunțarea deciziei în cazul sesizării. „În ziua de 14 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, cerere formulată de primul-ministru al României. Curtea Constituționala a finalizat luni deliberările, urmând ca, în cursul zilei de marți, 15 septembrie 2020, să fie redactată forma finală a minutei”, arată un anunț al CCR, citat de Ziare.com.
Sesizarea Executivului referitoare la conflictul juridic de natură constituţională determinat de moţiunea de cenzură a fost depus de șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă. El a criticat PSD, spunând că e un „partid de piromani care dau foc la ţară”, iar Guvernul este „pompier”, transmite Mediafax.
Guvernul a cerut judecătorilor CCR să constate existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispoziţiile art.66 alin.(1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Deși PNL a cerut PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale, Parlamentul a fost convocat în 31 august, însă nu a existat cvorum, astfel că nu s-a mai ajuns la vot.
„În acest moment, PSD nu are 233 de voturi. Am încercat să creăm o majoritate. Nu s-a făcut cvorumul”, a anunțat Marcel Ciolacu, la vremea respectivă.
„Categoric, vom lua o decizie politică și vă vom anunța”, a precizat acesta despre cum va reacționa PSD.
De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre faptul că în săptămâna trecută anunța că PSD va strânge 250 de voturi pro-moțiune – „Astăzi nu au fost. După cum ați văzut, a fost o strategie de a nu se face cvorumul, de a se da un vot pe moțiune. Eu v-am spus că dacă se va da vot pe moțiune, vom avea 250 de voturi. Astăzi nu s-a dat un vot pe moțiune”.
Președintele Partidului Social Democrat a mai punctat faptul că își menține decizia referitoare la excluderea din partid a social-democraților care au lipsit de la ședința de luni – „Cred că cel mai bine e să venim cu precizări în interiorul partidului”.