Prima pagină » Știri » Curtea de Apel a decis: Abecedarul digital de la Siveco, retras din școli. Reacția Ministrului Educației

Curtea de Apel a decis: Abecedarul digital de la Siveco, retras din școli. Reacția Ministrului Educației

Curtea de Apel a decis: Abecedarul digital de la Siveco, retras din școli. Reacția Ministrului Educației
Abecedarul digital de la Siveco, realizat împreună cu Editura Litera, va fi retrasa din școli, după ce Curtea de Apel București a decis să anuleze contractul încheiat de Ministerul Educației cu Siveco și Editura Litera.

În cursul zilei de joi, 26 martie, Curtea de Apel București a decis să anuleze contractul încheiat de Ministerul Educației cu Siveco și Editura Litera, astfel că manualele digitale ar urma să fie retrase din școli.

Practic, contractul încheiat cu Siveco și Editura Litera, în urma licitației, a fost contestat de o altă editură, Akademos, nemulțumită de condițiile în urma cărora a fost atribuit contractul. Astfel, în urma deciziei instanței, Ministerul Educației va trebui să retragă din școli manualul pentru comunicare și limba română pentru clasa întâi, editat de SIVECO împreună cu Editura Litera, atât varianta digitală, cât pe cea pe tipărită. Potrivit datelor de la Ministerul Educației, în total, 6% din totalul abecedarelor de la clasa întâi sunt de la editura Litera în colaborare cu SIVECO, adică 12.000 de exemplare.

UPDATE : Contactat de Gândul, ministrul Educației a declarat că așteaptă să vadă comunicarea oficială de la instanță pentru a lua decizia retragerii abecedarelor din școli. „Nu știu să vă răspund dacă retragem abecedarele din școli.Așteptăm deocamdată comunicarea oficială de la instanță.  E vorba de 11.000 și ceva de manuale dintr-un total de 180.000. Mai sunt două luni și ceva de școală, ce ar însemna să retragem manualele  digitale pe care elevii deja le-au downloadat? Minuta intanței spune că dintre cei 6 câștigători de anul trecut rămân 5. Probabil că pentru anul școlar urmăor elevii vor avea de ales dintre 5 manuale și nu din 5″, a spus Sorin Cîmpeanu pentru gândul.

VEZI AICI MANUALELE DIGITALE

Scandalul manualelor digitale pare astfel unul fără sfârșit. La începutul lui 2013, ministrul Educației de atunci, Remus Pricopie, anunța că elevii vor putea folosi și manuale digitale, iar în primele luni ale lui 2014, Ministerul Educație demara licitația pentru a stabili editurile care se vor ocupa de manualele respective.

Printre primii câștigători ai licitației se număra și Siveco, însă celelalte edituri necâștigătoare au contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Într-un final, contractul încheiat de minister cu Editura Litera și Siveco a ajuns în instanță.

Anul trecut, după anunțarea câștigătorilor licitației pentru manualele de clasa întâi, mai multe edituri care au participat împreună la licitația organizată de Ministerul Educației pentru manuale digitale au reclamat la DNA rezultatele acesteia, argumentând că a existat un singur câștigător. Astfel, Academos Art, Humanitas și Aramis sunt printre editurile care au fost nemulțumite de punctajul obținut la licitație și au depus plângere la DNA. În total, editorii au existat  17 contestatii la Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), la Consiliul Concurenței, la Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) și la Direcția Naționala Anticorupție (DNA).

Citește și