Curtea de Apel București a amânat decizia privind contractele băiețiilor deștepți din energie

Publicat: 18 10. 2012, 13:55
Actualizat: 05 05. 2015, 03:51

Curtea de Apel București a amânat joi, 11 octombrie, să ia o decizie privind recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind față de hotărârea Tribunalului București prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de insolvență. Magistrații vor pronunța o decizie pe 18 octombrie.

În urmă cu o săptămână judecătorii au finallizat dezbaterile pe fond. În esență Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind au criticat procedura de intrare în insolvență dar administratorul judidiciar al Hidroelectrica spune că practic aceștia sunt nemulțumiți de faptul că le-au fost anulate contractele preferențiale prin care cumpărau curent ieftin de la compania de stat. Dacă astăzi Curtea de Apel București admite recursurile băieților deștepți atunci aceștia revin la contractele preferențiale încheiate cu Hidroelectrica.

Pe 20 iunie Tribunalul București a admis cererea de intrarea în insolvență a Hidroelectrica. Decizia Tribunalului a fost contestată cu recurs de către  Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind. Reprezentanții Hidrosind au arătat că recursurile trebuie admise pentru ca angajații să-și poată primi în continuare salariile, în vreme ce reprezentantul Euroinsol a solicitat menținerea deciziei Tribunalului.

„Decizia Tribunalului București de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica este criticată în principal pe considerente de ordin procedural, dar se încearcă și acreditarea ideii că societatea nu ar fi în insolvență și că scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denunțarea contractelor încheiate cu «băieții deștepți». Aceste susțineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor și împrejurărilor insolvenței Hidroelectrica întocmit de administratorul judiciar Euro Insol și de tabelul preliminar al reanțelor, în care sunt înregistrați 381de creditori cu o valoare totală a creanțelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub condiție și 1,1 miliarde lei respinse”, a precizat administratorul judiciar al Hidroelectrica.

În situația în care Curtea de Apel București ar fi admis recursurile «băieților deștepți», hotărârea de deschidere a insolvenței Hidroelectrica ar fi fost anulată, cu consecința repunerii părților în situația anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Administratorul judiciar al Hidroelectrica susține că reactivarea contractelor cu băieții deștepți ar duce la un faliment iminent al companiei.

Cine este Alpiq: contracte preferențiale ce au produs o pagubă de 190 de milioane de euro

Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries sunt deținute de grupul elvețian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries au fost create în jurul companiei Ehol Distribution și Buzmann Industries, firme înființate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu și preluate de grupul elvețian Alpiq. Cele două firme au avut contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la prețuri sub nivelul pieței. Potrivit descrierii de pe propriul site grupul Alpiq activează în 23 de țări și a avut venituri de peste 14 miliarde de franci elevețieni. Paguba adusă Hidroelectrica în ultimii ani de contractele cu cele două firme depășește 850 de milioane de lei (190 de milioane de euro).

Hidroelectrica a vândut 1% din PIB-ul României

Numele celor 10 companii denumite generic „băieții deștepți din energie” sunt pomenite și în rechizitoriul DIICOT în care fostul ministru Codruț Sereș și șase directori ai Hidroelectrica au fost trimiși în judecată pentru subminarea economiei și un prejudiciu de 170 milioane dolari. În rechizitoriu procurorii arată că nivelul contractelor încheiate de băieții deștepți cu Hidroelectrica erau imense. Astfel în rechizitoriu se spune că numai Energy Holding a încheiat în 2004 un contract pe 10 ani care avea o valoare ce atingea 1% din PIB-ul României.

„Cel mai important contract bilateral dintre S.C. Hidroelectrica S.A. și Energy Holding S.R.L. a fost încheiat la data de 14.01.2004 fără respectarea reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei și la prețuri ineficiente din punct de vedere economic de la momentul încheierii contractului până în prezent, valoarea contractuală pe perioada de 10 ani a energiei electrice tranzacționabile depășind 1% din Produsul intern brut al României în anul semnării contractului”, se precizează în rechizitoriu.