Curtea de Apel București judecă al treilea termen al dosarului torționarului Alexandru Vișinescu. „Decesele de la Râmnicu Sărat au fost din cauze naturale. Dădeam sacțiuni formale”. UPDATE

Publicat: 05 11. 2014, 17:04

Până în urmă cu un an, Vișinescu își ducea o bătrânețe liniștită într-un bloc din centrul Capitalei și puțini dintre cei care îl întâlneau își puteau închipui că, în urmă cu ceva vreme, acesta era unul dintre cei mai temuți torționari din România. Gândul a dezvăluit anul trecut că Alexandru Vișinescu a instituit un regim criminal în închisoarea de la Râmnicul Vâlcea în care erau încarcerați în vremea comunismului deținuții politici. Tot atunci, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc depunea o plângere la Parchetul General prin care Vișinescu este considerat responsabil pentru moartea a 12 deținuți politici, printre care și liderul țărănist Ion Mihalache. Acum, Vișinescu este chemat în fața judecătorilor să răspundă în fața acestor acuzații pe care le-a egat în permanență.

Ce s-a întâmplat la ședința de miercuri

UPDATE 11:59 Instanța a decis audierea Nicoletei Eremia, soția fostului general Ion Eremia, care a fost încarcerat la Penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada în care unitatea a fost condusă de Vișinescu. Aceasta a mai dat o declarație în fața instanței, în care a arătat de ce dorește să fie parte civilă în cauză și a precizat că cere daune de 100.000 de euro, din care 20.000 de euro daune morale și 80.000 de euro daune materiale.

UPDATE 11:53 În declarația dată la Parchetul General, Vișinescu a încercat să inducă ideea că nu este vinovat de moartea deținuților politici de la Râmnicu Sărat. La fel ca Ion Ficior, Vișinescu a încercat să explice că toate condițiile din penitenciar erau stabilite conducerea Administrației Penitenciarelor. 

UPDATE 11:50 În declarația dată la parchet Vișinescu a încercat să acrediteze ideea că el a activat în cadrul Securității și nu Admnistrației Penitenciarelor. „Cauzele deceselor au fost din cauze naturale. Sancțiunile le aplicam în urma rapoartelor gardienilor. Sancțiunile erau mai mult formale”, a declarat Vișinescu

UPDATE 11:44 Procurorul de ședință a citit rechizitoriul. ANAF a cerut instanței să nu fie introdusă ca parte resposabilă civilmente, adică în cazul în care Vișinescu este condamnat instituția să nu plătească despăgubiri. Întrebat de instanță dacă dorește să facă vreo declarație, Vișinescu a spus că nu dorește. Instanța a dispus citirea declarației de la Parchet. 

UPDATE 11:18 Instanța a anunțat că la acest termen se va citi rechizitoriul dosarului. Vișinescu a depus un memoriu. 

UPDATE 11:15 Judecătorul respinge cererea de amânare a dosarului. Judecătoarea anunță că la acest termen nu se va intra pe fondul dosarului. 

UPDATE 11:10 Instanța a început sedința de judecată. Judecătorul a atras atenția avocatului care reprezintă una din părțile civile că a venit nepregătit la proces. Vișinescu are un nou avocat care se plânge că nu a reușit să consulte dosarul. Avocatul a cerut un nou termen pentru că nu a studiat dosarul. Parchetul a cerut ca cererea să se respingă cererea. 

UPDATE 11:05 Alexandru Vișinescu a fost adus la Curtea de Apel. Procesul urmează să înceapă la ora 11

Gândul a publicat, anul trecut, pe 30 iulie, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, derulat în parteneriat cu IICCMER, profilul complet al torționarului Alexandru Vișinescu, fost comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat. La aceeași dată, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a cerut Parchetului începerea urmăririi penale împotriva torționarului, pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav.

În cei șapte ani în care a condus penitenciarul, Vișinescu a instaurat un regim de tortură și teroare. Despre închisoarea unde și-a pierdut viața fostul lider țărănist Ion Mihalache, a vorbit și Ion Diaconescu care a sintetizat condițiile de detenție: „Bătăi și terorizări fizice, care – la fel frigul și foamea – au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă… și nu permanente, să-nțelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăiești ca-ntr-un mormânt. Și mai a fost și promiscuitatea, care… mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor și-așa mai departe.”

După 50 de ani de uitare, gândul l-a găsit pe Vișinescu trăind liniștit într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună, și a obținut primele imagini filmate cu temutul fost comandant de la Râmnicu Sărat. După mediatizarea cazului său, Vișinescu a reacționat violent la încercările reporterilor gândul de a vorbi cu el, înjurându-i și încercând să-i lovească. Ulterior, fostul torționar a răspuns întrebărilor, într-un interviu luat în fața casei sale.

Gândul i-a găsit și pe ultimii doi supraviețuitori ai lagărului de la Râmnicu Sărat care au povestit despre condițiile inumane și teroarea instituită de Vișinescu în închisoare.

Investigația istorică a dosarului Vișinescu a fost coordonată de către Andrei Muraru, fostul director al IICCMER, Dan Țălnaru, director general al institutului, Adelina Țânțariu, director în cadrul IICCMER.

După ce gândul a prezentat, cazul lui Alexandru Vișinescu acesta a fost preluat de întreaga presă din România, fiind de asemenea prezentat pe larg și în presa din internațională, Washington Post și Associated Press alocând spații largi subiectului.

Campania gândul a pornit de la un comunicat al Institutului de Investigare a  Crimelor Comunismului și Memoria Exilului din aprilie care anunța operațiunea de depistare și cercetare a torționarilor comuniști. O temă care în ultimii 10 ani a dispărut din spațiul public.