Curtea de Apel București sesizează CCR în procesul MApN-IOHANNIS

Publicat: 01 03. 2019, 09:08
Actualizat: 25 03. 2019, 23:38

„Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale, invocată din oficiu. Sesizează Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.39 alin. 5 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale. Prorogă dezbaterile și pronunțarea asupra celorlalte excepții ridicate de părți în cursul judecății, pentru următorul termen de judecată. Definitivă”, se arată în decizia instanței de la Curtea de Apel București.

 

Instanța cere CCR să analizeze articolul din legea de organizare a Ministerului Apărării care prevede numirea de către președinte a șefului Statului Major al Apărării.

În acest dosar, în luna ianuarie, magistrații Curții de Apel București au dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de șef al Statului Major al Apărării, până la pronunțarea instanței de fond. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Astfel, funcția este asigurată în prezent de un locțiitor.

 

MApN a contestat, la Curtea de Apel București, decretul prin care a fost prelungit mandatul de șef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea și anularea decretului.

 

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre