Curtea de Apel Suceava a anulat ordinul Ministerului Educației de clasificare a universităților

Curtea de Apel Suceava a anulat ordinul Ministerului Educației de clasificare a universităților
Publicat: 27/02/2013, 19:03
Actualizat: 28/03/2019, 10:18

Curtea de Apel Suceava a admis, miercuri, cererile Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava de anulare a ordinului MECTS din 2011 privind încadrarea în categoria universităților centrate pe educație, dar și a ordinului din 2012 privind metodologia finanțării învățământului superior de stat.

Sentința de miercuri a Curții de Apel Suceava nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), după publicarea Ordinului MECTS din 5 septembrie 2011 privind constatarea rezultatelor clasificării universităților, prin care universitatea suceveană a fost încadrată în categoria „universităților centrate pe educație”, instituția suceveană a intentat un proces de suspendare a acestei hotărâri administrative și apoi un proces de anulare atât a ordinului respectiv, cât și a Ordinului MECTS nr. 3998/05.05.2012 privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat din România pentru anul 2012.

Sursa citată precizează că, după mai bine de un an, universitatea suceveană a obținut pronunțarea unei sentințe judecătorești „juste pentru învățământul superior sucevean și național”, după ce Curtea de Apel Suceava a admis ambele cereri.

În comunicat se arată că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este deschisă oricărei evaluări și oricărei competiții care se realizează pe baze corecte, responsabile și transparente.

În acest sens, se menționează că, înainte de apariția Legii Educației Naționale, Senatul Universității a solicitat evaluarea externă a instituției de către Asociația Europeană a Universităților (AEU), iar raportul de evaluare al comisiei de experți străini, care a efectuat analiza în două etape, pe parcursul a circa opt luni de zile, a fost făcut public pe site-ul AEU.

„Această comisie, incluzând actuali și foști rectori și prorectori ai unor universități europene prestigioase, a studiat sute de pagini de documente și analize, a discutat cu sute de profesori, studenți și personalități externe universității, asumându-și public, în final, un raport de evaluare a USV în care este evidențiată misiunea de educație și cercetare a universității sucevene”, se arată în comunicat în care se precizează că în luna în care comisia de experți internaționali prezenta și își asuma public raportul privind Universitatea din Suceava, Ministerul Educației a publicat o listă ce se pretindea a fi rezultatul unei evaluări a aceleiași AEU, dar lista respectivă, în pofida obligațiilor impuse prin metodologia de evaluare elaborată de minister, nu a fost însoțită de niciun document-suport asumat de evaluatori sau de vreo echipă de experți AEU.

De asemenea, lista a fost întocmită fără ca universitatea suceveană să fie vizitată măcar de un singur membru sau expert al acestei asociații, în vederea verificării datelor raportate de instituție.

„Nu cunoaștem ca alte universități din România să fi primit vizite ale experților AEU cu același scop. Timp de aproape un an și jumătate Ministerul Educației nu a prezentat vreun raport AEU, pe baza căruia a fost întocmită această împărțire a universităților pe cele trei categorii”, se mai arată în comunicat.

Conducerea Universității Suceava consideră că existența unei competiții între universități în ceea ce privește asigurarea calității unei formări profesionale adecvate reprezintă un factor de îmbunătățire continuă a procesului educațional, iar cuantificarea nivelului de calitate trebuie însă să se întemeieze pe proceduri transparente, metodologii coerente, indicatori măsurabili și indiscutabili, raportări și verificări riguroase.

„Din păcate, decizia administrativă a Ministerului Educației din anul 2011 de împărțire a universităților pe categorii nu s-a întemeiat pe aceste elemente, ci pe voința arbitrară a conducerii din acel moment a ministerului, fapt confirmat și prin sentința Curții de Apel Suceava”, se menționează în comunicat.

Sursa citată subliniază că, în prezent, conducerea Universității Suceava este nevoită să constate că lucrurile din trecut nu se mai pot schimba și prejudiciul de imagine nu poate fi compensat, dar că nu renunță de la obligația de a îndrepta toate eforturile spre asigurarea unui prezent stabil și a unui viitor mai bun pentru întreaga comunitate academică suceveană, dar și pentru populația din partea de nord-est a țării.

Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a atacat în instanță, în 2011, ordinul ministrului Educației privind clasificarea universității sucevene în categoria a treia, a celor centrate doar pe educație, considerând că evaluarea are vicii de formă și de fond.

Conducerea universității a arătat că ordinul ministrului Educației privind clasificarea Universității „Ștefan cel Mare” a fost atacat în instanță pentru anomalii din metodologia de evaluare sau pentru greșeli ale procesului de evaluare și a susținut că această clasificare reprezintă „o desconsiderare, în general, a întregului corp academic din România”, prin care s-a încercat „justificarea unei finanțări proaste”.

Potrivit Legii educației naționale, universitățile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universități centrate pe educație, universități de educație și cercetare științifică sau universități de educație și creație artistică și, respectiv, universități de cercetare avansată și educație, iar Universitatea din Suceava a fost inclusă în categoria instituțiilor centrate doar pe educație.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil a fost aruncat în stradă din cel mai luxos hotel din „Las Vegasul...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Ion Țiriac: „Candidez la președinția României”. Misterul afișelor care au împânzit Bucureștiul
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Ce a făcut Alexia Eram cu noul ei iubit, în public! Sperăm ca Mario Fresh...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Șapte români dispăruți au fost găsiți după inundațiile din Spania! 9 cetățeni români sunt dați...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua escrocherie de pe WhatsApp. Banii utilizatorilor, în mare pericol
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Creierul uman înțelege propozițiile scrise mai repede decât credeam, relevă un studiu