Cheltuielile aferente deconturilor justificative depuse de operatorii economici pentru cheltuieli, cu facilitățile de transport acordate diferitelor categorii sociale, întocmite pentru anul 2017, nu au fost recunoscute în contabilitatea ministerului în exercițiul financiar la care se referă, acestea denaturând situațiile financiare ale anului 2018.
Astfel, s-a constatat nerespectarea cerințelor principiului contabilității pe bază de angajamente în sensul că ministerul a înregistrat și plătit în cursul anului 2018 deconturi justificative aferente exercițiului financiar 2017, în sumă de 12.102,6 mii lei. Neînregistrarea deconturilor justificative aferente facilităților de transport în exercițiul bugetar la care se referă a condus la: – majorarea nejustificată a cheltuielilor operaționale (cheltuieli cu subvenții și transferuri) în anul 2018 și a rezultatului reportat cu suma de 12.102,6 mii lei; – majorarea nejustificată a rezultatului patrimonial al exercițiului financiar 2018 (deficit) cu suma de 12.102,6 mii lei.
Deconturile justificative aferente exercițiului financiar 2018 și înregistrate eronat pe cheltuiala anului 2019, în cuantum de 12.436,8 mii lei, au fost corectate și înregistrate în contul „Rezultatul reportat”. Evidența angajamentelor bugetare și legale aferente facilităților de transport acordate de la Capitolul „Asigurări și asistență socială” nu a fost realizată în concordanță cu prevederile legale în vigoare.
De asemenea, valoarea angajamentelor legale raportate prin contul de execuție la data de 31.12.2018 reflectă doar parțial obligațiile de plată ale ministerului, datorate în baza deconturilor primite în anul 2018 și nedecontate până la sfârșitul anului, valoarea estimată a acestor obligații fiind de 8.192,6 mii lei. Ministerul nu a evidențiat corespunzător obiectivele de investiții finalizate, recepționate și date în folosință, reprezentând construcția infrastructurii de acces la cel de-al doilea pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin, în cuantum de 23.522 mii lei (reprezentând facturi emise de antreprenor în baza ultimelor certificate de plată întocmite de consultant în anul 2017).
Aceste sume au fost trecute în conturile de active fixe abia în luna iulie 2018, denaturând astfel informațiile prezentate în situațiile financiare întocmite pentru exercițiul financiar 2018. Evidențierea necorespunzătoare a acestor obiective de investiții finalizate, recepționate și date în folosință a condus la majorarea nejustificată, cu suma estimată de 23.522 mii lei, a cheltuielilor operaționale (cheltuieli de capital) și a deficitului patrimonial, raportate în situațiile financiare ale anului 2018.
Curtea de Conturi a României a transmis Parlamentului Raportul public pe anul 2018 și Raportul de activitate pe 2019, după ce acestea au fost aprobate de Plenul instituției.