Prima pagină » Știri » Curtea de Conturi: Tarom a plătit ilegal peste 200.000 lei pentru organizarea de zile festive

Curtea de Conturi: Tarom a plătit ilegal peste 200.000 lei pentru organizarea de zile festive

Curtea de Conturi: Tarom a plătit ilegal peste 200.000 lei pentru organizarea de zile festive
Curtea de Conturi arată, în raportul pentru anul 2013, că Tarom a cheltuit o sumă estimată la peste 200.000 lei pentru achiziția de bunuri pentru organizarea de zile festive, contrar prevederilor legale privind reducerea cheltuielilor și în condițiile în care înregistrează pierderi.

„Au fost achiziționate bunuri pentru organizarea de zile festive, estimate la suma de 206 mii lei, contrar prevederilor legale privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărire a disciplinei financiare, în condițiile în care compania a înregistrat pierderi pe ultimii 2 ani”, se arată în raportul instituției pentru anul 2013.

Instituția a recomandat companiei aeriene stabilirea „întinderii prejudiciului” determinat de plata nelegală a cheltuielilor efectuate pentru organizarea de evenimente în anii 2012 și 2013 și recuperarea acestuia, potrivit legii.

Totodată, Curtea de Conturi a solicitat Consiliului de Administrație o analiză a cauzelor care au condus la nerespectarea prevederilor OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare, prin suportarea unor cheltuieli interzise de lege, precum și dispunerea măsurilor pentru stabilirea răspunderii persoanelor vinovate.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, declara la finele lunii noiembrie că Tarom a raportat rezultate pozitive în 2014, dar nu beneficiază de „cel mai fericit” management, o parte din sindicate „sunt în contrasens” și va fi necesară restructurarea companiei aeriene, fără să detalieze însă cu privire la variantele avute în vedere.

Rus a declarat recent că situația companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor a fost analizată cu reprezentanții Comisiei Europene și ai FMI, în cadrul discuțiilor fiind adresate „sute de întrebări”, iar dintre toate entitățile subordonate ministerului, Tarom a rămas cu o problemă legată de profitabilitate, în cazul operatorului aerian urmând să fie luate măsuri pentru punerea „în zona de profit operațional”.

Compania aeriană a raportat piederi de 230,6 milioane lei în 2012 și un rezultat negativ de 130,1 milioane lei în anul următor, conform datelor transmise la Ministerul de Finanțe.

Citește și